Äskettäin julkaisimme Yhdysvalloissa vertaisarvioidun tutkimusartikkelin, jossa käsittelimme muodin, käytöksen, ystäväpiirin ja viestintätapojen yhteyttä poliittiseen uskottavuuteen. Artikkeli julkaistiin osana teosta, jossa käsiteltiin laajasti muodin ja politiikan yhteyttä.
Tutkin yhdessä yhdysvaltalaisten Candice D. Ortbalsin ja J. Cherie Strachanin kanssa, miten muodin, käytöksen ja poliittisen uskottavuuden yhteys näkyi Suomen entisen pääministerin Sanna Marinin pääministerikaudella. Tutkimuksen taustana oli Yhdysvalloissa kasvanut kiinnostus Suomen nuoren pääministerin johtajuuteen, ulkonäköön ja vaatetukseen ja edistykselliseen politiikkaan.
Tutkimuksen keskiössä oli tarkastella Marinin pukeutumista, käytöstä ja miten nämä yhdistyivät hänen poliittiseen uskottavuuteensa ja julkiseen keskusteluun Marinista hänen pääministerikaudellaan.
Tutkimuksen taustadatana käytimme Meriläisen keräämää dataa 16-29-vuotiailta Länsi- Keski- ja Itä-Suomesta. Pääaineistona käytettiin esimerkkejä Marinin pukeutumisesta ja käytöksestä hänen pääministerikaudellaan, ja tutkijoiden keräämää dataa perinteisestä ja sosiaalisesta mediasta liittyen Mariniin, hänen ulkonäköönsä, pukeutumiseensa ja uskottavuuteensa. Aineistoon kuului suomen- ja englanninkielinen uutisointi ja kommentointi eri sanomalehdistä ja sosiaalisesta mediasta esimerkiksi X:stä, Instagramista ja keskustelualustoilta kuten Redditistä, Vauva.fi-keskustelufoorumilta ja Ylilaudalta. Keräsimme uutis- Internet- ja sosiaalisen media-aineiston itse. Käänsin suomenkielisen aineiston englanniksi, jotta amerikkalaiset tutkijat pystyivät myös käyttämään aineistoa. Amerikkalaisille toimitin myös alkuperäiset lähteet, jotta he pystyivät kääntämään aineiston tarvittaessa itse. Yhdessä amerikkalaisten tutkijoiden kanssa keräsimme kansainvälisen aineiston.
Tutkimus nosti esiin suomalaisen politiikan vanhan ja uuden kaartin ja näiden välisen taistelun vallasta ja uskottavuudesta politiikassa. Vanha kaarti koostuu yli 50-vuotiaista, enimmäkseen vaaleaihoisista ja kristityistä miehistä, jotka pukeutuvat normatiivisen maskuliinisuuden ihanteiden mukaan, eivät salli esiintymistä naisellisena tai pehmeänä, mutta voivat tehdä ”saunasopimuksia” good old boys -hengessä. Vanhaa kaartia ovat muun muassa jotkut nykyiset tai entiset puoluejohtajat ja poliitikot, ammattiliittojen ja teollisuuden johtajat tai toimittajat, puolustusvoimien ja armeijan johtohahmot ja poliittiset kommentaattorit. Vaihtoehtoisesti uuden kaartin edustajat ovat nuoria, 15–45-vuotiaita, ja joskus provosoivia, poliitikkoja, vaikuttajia, muusikoita, taiteilijoita ja aktivisteja, joiden toimintatavat eroavat vanhan kaartin tavoista.
Marin haastoi vanhan kaartin oletuksia uskottavuudesta pukeutumisellaan, ulkonäöllään ja käytöksellään. Marin esitti itsensä johdonmukaisesti pääministerinä, ystävänä ja äitinä, morsiamena ja myöhemmin eronneena ja nuorena, hauskaa rakastavana ihmisenä. Hän korosti: tältä johtaja näyttää.
Tutkimustulosten perusteella Marin haastoi vanhan kaartin oletuksia uskottavuudesta pukeutumisellaan, ulkonäöllään ja käytöksellään. Marin esitti itsensä johdonmukaisesti pääministerinä, ystävänä ja äitinä, morsiamena ja myöhemmin eronneena ja nuorena, hauskaa rakastavana ihmisenä. Hän korosti: tältä johtaja näyttää. Marin ei peitellyt omaa sukupuoltaan, ikäänsä, nuorekasta pukeutumista, ulkonäköänsä tai ystäväpiiriänsä pääministerikauden aikana. Kuitenkin koko Marinin pääministerikauden ajan hänen iästään, ulkonäöstään, käyttäytymisensä, ja ystävyyssuhteista tuli myös taakkoja, kun vastustajat kyseenalaistivat hänen kykynsä toimia uskottavana poliittisena johtajana. Kritiikkiä ei kohdistunut läheskään aina politiikan sisältöihin, vaan käytökseen, vaatetukseen, ulkonäköön, ystäväpiiriin ja viestintätapoihin sekä vapaa-ajan juhlintaan.
Historiallisesti naisten poliittista johtajuutta on heikennetty ja kyseenalaistettu. Naisten käytöstä, ulkonäköä ja pukeutumista on käytetty välineenä tässä heikentämisessä. Varsinkin, jos naiset eivät hyväksy vanhoillisen ajattelumallin normatiivista maskuliinisuutta, he kohtaavat laajoja seurauksia.
Marinin haastoi normatiivisen maskuliinisuuden, ja oli esikuva edistyksellisille nuorille naisille. Samalla hän joutui käyttämään merkittävää poliittista pääomaa puolustaakseen paikkaansa pääministerinä ja poliittisena johtajana – jopa huumetestiin asti. Marinin pyrkimys haastaa perinteisiä sukupuolinormeja Suomen politiikan huipulta osoittautui vaikeaksi, ja hän koki merkittäviä seurauksia politiikan ja yhteiskunnan konservatiiviselta vanhalta kaartilta. Vanha kaarti ja digitaalisten areenojen kielteiset kommentaattorit eivät kokeneet häntä sopivaksi pääministeriksi. Marin kohtasi merkittävää seksualisointia, seksuaalista vihaa ja häirintää Internetissä sekä somessa. Häntä kommentoitiin muun muassa termein: mälliämpäri, anorektikko huora, WEF:in (maailman talousfoorumi) marionetti, nisti.
Politiikan ja yhteiskunnan vanha kaari pyrkii pitämään yllä normatiivisen maskuliinisuuden perinteet agendojen, ulkonäön, ja käytöksen suhteen vallankäytön ytimessä.
Tutkimuksemme mukaan Suomi ei ole päässyt täysin pois normatiivisen maskuliinisuuden vaatimuksista politiikan huipulta. Suomi näyttäytyy progressiivisena ulkoapäin, kuten Yhdysvalloista katsottuna. Nuoret naiset ja vähemmistöt ovat tervetulleita politiikkaan, mutta heti, kun he ottavat valta-aseman ja alkavat ajaa edistyksellisiä agendoja, näyttäen nuorilta ja käyttäytyen kuten nuoret ja hyödyntäen moderneja viestintätapoja perinteisen viestintätapojen sijaan, he kohtaavat systemaattisia hiljentämisyrityksiä, uskottavuuden horjuttamista, ja seksuaalista häirintää eri medioissa ja digitaalisilla areenoilla. Tutkimuksemme mukaan politiikan ja yhteiskunnan vanha kaari pyrkii pitämään yllä normatiivisen maskuliinisuuden perinteet agendojen, ulkonäön, ja käytöksen suhteen vallankäytön ytimessä, ja näitä rikkovat nuoret edistykselliset naiset kohtaavat merkittävät sanktiot. Kohdistamalla kritiikki ulkonäköön, käytökseen, vanha kaarti pyrkii pitämään vallan itsellään ja itselleen sopivilla poliittisilla toimijoilla.