ELT-61150 Ihmisen fysikaaliset ominaisuudet, 4 op
Physics of the Human Body

Lisätiedot

ELT-61150 on vaihtoehtoinen opintojakson ELT-61156 kanssa.
Opintojaksot YHTTAY-21020 Solun biologian perusteet, ELT-61100 Ihmisen fysiologia ja ELT-61150 Ihmisen fysikaaliset ominaisuudet muodostavat kokonaisuuden.


Vastuuhenkilö

Juha Nousiainen

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
ELT-61150 2016-01 4 Juha Nousiainen
Hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset ja tentti.

Osaamistavoitteet

Opintojakson hyväksytysti suoritettuaan opiskelija osaa - soveltaa mekaniikkaa kehon tasapaino- ja liiketilan kuvaamiseksi, - kuvata kehon tuki- ja liikuntaelimistön fysikaalisia ominaisuuksia, - kuvata kehon aineenvaihdunnan ja lämpötasapainon fysikaalisia perusteita, - soveltaa fysiikan lakeja verenkierron ja hengityksen toimintaan, - kuvata, millaisia biosähköisiä ominaisuuksia kehossa on ja miten niiden tutkimusta voidaan hyödyntää lääketieteessä, - kuvata eri energiamuotojen ja kudosgen välisiä fysikaalisia vuorovaikutusmekanismeja, - ratkaista yksinkertaisia fysikaalisia ongelmia, jotka liittyvät ihmiskehon fysikaaliseen toimintaan.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Ihmiskehon biomekaniikkaa: statiikka ja kinetiikka.   Nivelet. Törmäyksen kinetiikkaa. Liikeilmiöiden mallintaminen ja mittaaminen: liikeanalyysi.   
2. Tuki- ja liikuntaelimistön rakenne. Kudosten biomekaaniset ominaisuudet ja kuormittamisen fysiikkaa: Hooken laki ja sen soveltaminen.   Luun murtumien synty. Kudosten fysikaalisten ominaisuuksien mallintaminen ja tutkiminen.    
3. Aineenvaihdunnan fysiikkaa: energian säilyminen, aineenvaihdunnan nopeus. Kehon lämmönsäätelyn fysiikkaa.   Kehon energialähteet ja -varastot. Kehon lämpötilan säätely. Hypo- ja hypertermia. Aineenvaihdunnan nopeuden ja kehon lämpötilan mittaaminen.   
4. Virtausfysiikka. Verenkierron ja hengityksen fysiikkaa.   Mallintaminen. Mittaaminen.   
5. Kehon biosähköiset ominaisuudet. Bioimpedanssi. Hermosolun sähköinen toiminta.  Mallintaminen. Kliinisiä sovelluksia.    
6. Aistien fysiikkaa. Energian ja kudoksen fysikaalisia ja biologisia vuorovaikutusmekanismeja.  Vuorovaikutusmekanismien hyödyntäminen tutkimus- ja hoitomenetelmissä.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Loppuarvosana määräytyy opintojakson kaikkien arvioitujen osasuoritusten perusteella. Osasuoritusten painoarvo ilmoitetaan opintojakson alkuluennolla ja Moodle-sivulla. Arvosanat 1-2: Osaamistavoitteet on pääsääntöisesti saavutettu. Opintojakson ydinaineksen tyydyttävä osaaminen. Arvosanat 3-4: Jotkut osaamistavoitteet on ylitetty joko laadullisesti ja määrällisesti. Opintojakson ydinaineksen ja täydentävän tietämyksen hyvä osaaminen. Kaikki osasuoritukset on vähintään hyvin suoritettu. Arvosana 5: Useimmat osaamistavoitteet on ylitetty laadullisesti. Syvällinen opintojakson koko sisällön osaaminen. Kaikkien osasuoritusten suorittaminen kiitettävästi.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Physics of the Human Body   Herman, I.P.       Kirjan luvut, jotka käsitellään kurssilla, ilmoitetaan Moodlessa. Moodle.   Kyllä   
Luentokalvot             Kyllä   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELT-61100 Ihmisen fysiologia Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Opintojakson voi suorittaa samaan aikaan kuin opintojakson ELT-61100 Ihmisen fysiologia.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-61150 Ihmisen fysikaaliset ominaisuudet, 4 op BME-1110 Ihmiskehon fysikaaliset ilmiöt ja niiden mittaaminen, 4 op  
ELT-61150 Ihmisen fysikaaliset ominaisuudet, 4 op BMT-61150 Ihmisen fysikaaliset ominaisuudet, 4 op  

Päivittäjä: Nousiainen Juha, 14.04.2016