RAK-41511 Rakentamisen tietotekniikan perusteet, 3 op
Introduction to Information Technology of Civil Engineering

Vastuuhenkilö

Nina Tolonen, Toni Teittinen

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
RAK-41511 2016-01 3 - 4 Toni Teittinen
Nina Tolonen
Hyväksytysti suoritetut tentti, viikkoharjoitukset (pakollisia) ja näyttökoe. CAD ohjelmista opiskelija osaa listata perusgrafiikka-alkiot sekä niiden lisäyksessä ja muokkaamisessa tarvittavat keskeisimmät toiminnot. Hän osaa muunnella piirustuksen ulkonäköä viivatyyppien ja täyttökuvioiden avulla ohjeiden mukaisiksi. Hän osaa käyttää perusgrafiikasta koostettua objektia ja ryhmitellä piirrosta taso-käsitteen avulla. Hän osaa lisätä grafiikkaan merkintöjä kuten esimerkiksi mittoja ja tulostaa piirustuksia paperille. Käytännön harjoitusten kautta hänellä on käyttörutiinia piirustusten tuotantoon. Mallintamisesta hän osaa nimetä tyypillisimmät rakentamiseen liittyvät tietomallit, analyysit ja niiden käyttötarkoitukset.

Osaamistavoitteet

Kurssin suorittaneella opiskelijalla on kokonaiskäsitys tieto- ja viestintäteknologian sovelluksista rakennusalalla: hän osaa nimetä rakennusalan tietotekniikan osa-alueet ja ymmärtää perustasolla tietomallipohjaiset suunnittelu- ja analyysimenetelmät. CAD ohjelmista opiskelija osaa listata perusgrafiikka-alkiot sekä niiden lisäyksessä ja muokkaamisessa tarvittavat keskeisimmät toiminnot. Hän osaa muunnella piirustuksen ulkonäköä viivatyyppien ja täyttökuvioiden avulla ohjeiden mukaisiksi. Hän osaa käyttää perusgrafiikasta koostettua objektia ja ryhmitellä piirrosta taso-käsitteen avulla. Hän osaa lisätä grafiikkaan merkintöjä kuten esimerkiksi mittoja ja tulostaa piirustuksia paperille. Käytännön harjoitusten kautta hänellä on käyttörutiinia piirustusten tuotantoon. Mallintamisesta hän osaa nimetä tyypillisimmät rakentamiseen liittyvät tietomallit, analyysit ja niiden käyttötarkoitukset.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Tieto- ja viestintäteknologian perussovellusten tuntemus ja käyttäminen.     
2. Rakennusalan tietotekniikan osa-alueiden tunnistaminen.  Pääalueiden sovellutusten käyttötarkoitusten tuntemus.   
3. Tietomalliteknologian hyödyt rakennusalalla.  Mallintamisen edellytyksien tuntemus eri järjestelmillä   
4. Tuntea CAD-peruselementit ja muokkaustoiminnot, piirustusten kuvaustavat, viivatyypit, tekstit, mittamerkinnät, täyttökuviot ja niiden muokkaus   Cad-toimintojen syöttäminen näppäinyhdistelmää käyttäen. Eri rakennetyypeissä käytettävät kuvaustavat ja piirustusmerkinnät.  Annotatiivisten mittojen hyödyntäminen editoitavassa mallissa. 
5. Suunnittelunäkymän hallinta, CAD tiedoston tietosisällön hallinta kuvatasojen ja objektien avulla sekä piirustusten tulostamisen hallinta eri tulostusalueilla ja mittakaavoissa.  Liitettävät kuvat, tulostusnäkymän hallinta ja sen hyödyntäminen toisissa piirustuksissa  Dynaamiset blokit, objektien annotatiivisuusominaisuuden hyödyntäminen tulostuksessa. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

harjoitustyö, näyttökoe, tentti

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
RAK-41511 Rakentamisen tietotekniikan perusteet, 3 op RAK-41510 Rakentamisen tietotekniikan perusteet, 2 op  

Päivittäjä: Javanainen Päivi, 08.04.2016