PLA-32610 Tietokantajärjestelmät, 4 op
Database Systems

Lisätiedot

Opintojakson toteutusperiaatteena on ongelmakeskeinen ohjattu itseopiskelu. Kurssi on jaettu seitsemään osaan, joista kunkin ytimen muodostaa tiettyyn teemaan keskittyvä tehtäväsarja. Tehtäväkuvaukset ovat webissä varustettuna linkeillä teoriaan ja vastaaviin esimerkkeihin. Kontaktitunneilla (8x3h) tapahtuu teeman "briiffausta" ja niiden aikana saa tukea tehtävien ratkaisuille sekä opettajalta että useimmiten myös toisilta opiskelijoilta. Kurssi on aikataulutettu siten, että kukin teema on esillä kahdella kontaktiopetuskerralla ja niin, että kullakin kontaktikerralla on esillä kaksi eri teemaa (lukuun ottamatta ensimmäistä ja viimeistä kertaa, jotka keskittyvät ainoastaan yhteen teemaan). Kontaktitunneille ei ole velvoitetta osallistua. Tukea saa myös tähän varattujen Moodle-työkalujen kautta. Tehtävät ratkaistaan tyypillisesti täydentämällä webistä ladattavissa olevaan sovellusrunkoa, joka sisältää usein myös testikoodin. Ratkaisuna laadittava tiedoston palautetaan Moodleen. Arvosana perustuu suurelta osin ratkaistujen tehtävien määrään. Tentin avulla lähinnä varmistetaan opiskelijan oma panos tehtävien laatimisessa. Tentit suoritetaan atk-luokassa tenttiä varten laaditussa virtuaalikoneessa, johon on asennettu kehitysympäristö ja tukidokumentaatiota. Tenttien osalta siirrytään mahdollisuuksien mukaan EXAM-järjestelmän käyttöön.


Vastuuhenkilö

Timo Mäkinen

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
PLA-32610 2016-01 3 Timo Mäkinen
Harjoitustehtävät ja välikokeet/tentti.

Osaamistavoitteet

Opintojakso tarjoaa perustiedot tietokannan hallintajärjestelmien tarjoamista palveluista ja ominaisuuksista sekä perehdyttää opiskelijat suunnittelemaan ja toteuttamaan järjestelmiä, joissa olennaisena osana on tietokanta. Painopistealueena on erityisesti web-ympäristössä sovellettavat NoSQL-tietokantaratkaisut.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Tietokantajärjestelmän arkkitehtuuri ja toteutusympäristö.     
2. Relaatiotietokantojen sovellusrajapinnat.     
3. NoSQL -tietokantaratkaisujen perustyypit ja niiden käsittely sovellusohjelmissa.     
4. Monitietokantajärjestelmät ja hypriditietokannat.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana perustuu tenttiin ja harjoitustehtäviin. Painotukset ja tarkemmat arviointikriteerit määritellään opintojaksototeutuksen alussa.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Seven Databases in Seven Weeks: A Guide to Modern Databases and the NoSQL Movement   Redmond & Wilson   978-1-93435-692-0       Ei   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
PLA-32100 Olio-ohjelmointi Suositeltava    
PLA-32602 Tiedonhallinta ja tietokannat Suositeltava    
PLA-32811 Web-ohjelmointi Suositeltava    



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
PLA-32610 Tietokantajärjestelmät, 4 op PLA-32611 Tietokantajärjestelmät, 5 op  
PLA-32610 Tietokantajärjestelmät, 4 op OHJP-2610 Tietokantajärjestelmät, 4 op  

Päivittäjä: Mäkinen Timo, 25.08.2016