PLA-11310 Matematiikka P1, 4 op
Engineering Mathematics P1

Lisätiedot

Kurssi koostuu luennoista, ohjatuista laskuharjoituksista ja Matlab-harjoituksesta. Luennot ovat katsottavissa videotallenteina kurssin Moodlen kautta. Laskuharjoitusten tehtäväpaperit jaetaan opiskelijoille kurssin Moodlen kautta. Laskuharjoituksen aikana opiskelija voi esittää opettajalle niitä kysymyksiä, joita tehtävien tekemisessä on tullut esiin, näyttää omia ratkaisujaan opettajalle, saada opettajalta konsulttiapua tehtävien tekemiseen, saada opettajalta tukea kurssin matemaattisen sisällön ja siihen liittyvien ajatustapojen omaksumiseen sekä keskustella ja ratkoa tehtäviä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelija voi suorittaa kurssin paikan päällä ohjattujen laskuharjoitusten yhteydessä pidettävillä laskuharjoituskokeilla. Laskuharjoituskokeita pidetään joka toisen laskuharjoituksen yhteydessä kahden viikon sykleissä. Opiskelija voi suorittaa kurssin paikan päällä pidettävällä lopputentillä. Lopputentin tehtävät voivat tulla mistä tahansa kurssin aikana käsitellystä aiheesta. Lopputenttiin osallistuminen edellyttää tenttioikeuden hankkimista kurssin edetessä palautettavilla harjoitustehtävillä. Tarkemmat tiedot löytyvät erillisestä kurssikuvauksesta. Kurssi järjestetään yhteisesti Avoimen yliopiston kanssa.

Vastuuhenkilö

Juha Tanttu, Timo Ranta, Frank Cameron

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
PLA-11310 2018-01 1 - 2 Frank Cameron
Timo Ranta
Juha Tanttu
Hyväksytysti suoritetut laskuharjoituskokeet tai hyväksytysti suoritettu lopputentti. Kurssin alussa järjestettävä laskutaitotesti.

Osaamistavoitteet

Opintokokonaisuuden Matematiikka P1 ja Matematiikka P2 tavoitteena on antaa opiskelijalle muiden matematiikan kurssien ja ammattiaineiden kurssien edellyttämät matemaattiset valmiudet. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija - perehtyy logiikan ja joukko-opin perusteisiin - ymmärtää relaatioiden ja funktioiden perusominaisuudet - ymmärtää matemaattisen todistamisen pääperiaatteet - osaa ratkaista lineaarisia yhtälöryhmiä matriisimuodossa - ymmärtää, mikä on vektoreiden lineaarikombinaatio ja vektoreiden virittämä joukko - ymmärtää lineaarisen riippumattomuuden käsitteen - ymmärtää matriisin tulkinnan lineaarisena kuvauksena - osaa laskea matriisien peruslaskutoimitukset, matriisitulon ja käänteismatriisin - osaa hyödyntää Matlab-ohjelmistoa - osaa esittää ratkaisunsa sekä suullisesti että kirjallisesti

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Logiikan ja joukko-opin perusteet     
2. Relaatio ja funktio     
3. Todistaminen     
4. Lineaarinen yhtälöryhmä - riviredusointi ja porrasmuodot - vektori- ja matriisiyhtälöt - ratkaisujoukot  Matlab-ohjelmiston käyttö   
5. Käsitteet - lineaarikombinaatio - vektoreiden virittämä joukko - lineaarinen riippumattomuus     
6. Lineaariset kuvaukset  Kuvausten geometrinen tulkinta   
7. Matriisialgebra  Matlab-ohjelmiston käyttö   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Hyväksytysti suoritetut laskuharjoituskokeet tai hyväksytysti suoritettu lopputentti. Arvosanan määräytyminen on esitetty erillisessä kurssikuvauksessa.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Linear Algebra and Its Applications   David Lay   ISBN-13: 9780321385178       Kyllä   
Opintomoniste   Matematiikan peruskäsitteitä   Timo Ranta       Jaetaan Moodlen kautta   Kyllä   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
PLA-11011 Johdatus yliopistomatematiikkaan Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
Kurssin Matematiikka P1 alussa järjestetään laskutaitotesti. Laskutaitotesti kuuluu kurssin Matematiikka P1 suoritusvaatimuksiin. Laskutaitotesti mittaa yliopistomatematiikan opiskelun esitietojen hallintaa. Opiskelija saa tuloksensa perusteella palautetta osaamisensa tasosta ja sen riittävyydestä ajatellen DI-tutkintoon sisältyvien matematiikan opintojen suorittamista. Kurssi PLA-11011 Johdatus yliopistomatematiikkaan tarjoaa opiskelijalle erinomaisen tilaisuuden matematiikan opiskelun esitietojen hankkimiseen ja täydentämiseen. Suorittamalla kyseisen kurssin opiskelija saa hyvät valmiudet yliopistomatematiikan menestyksekkääseen opiskeluun. Kurssi Johdatus yliopistomatematiikkaan on suunniteltu suoritettavaksi yhtä aikaa opintokokonaisuuden Matematiikka P1 ja Matematiikka P2 kanssa. Tarkemmat tiedot on esitetty erillisessä laskutaitotestin ohjeistuksessa.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
PLA-11310 Matematiikka P1, 4 op PLA-11311 Matematiikka P1, 5 op  
PLA-11310 Matematiikka P1, 4 op MATP-1311 Matematiikka P1, 4 op  

Päivittäjä: Baggström Minna, 09.03.2018