Opinto-opas 2005-2006

ELEP-1150 LINEAARISET JÄRJESTELMÄT, 6 op
Linear Systems

Opintojakson vastuuhenkilö
Juha T. Tanttu

Opettajat
Juha T. Tanttu, Professori

Tavoitteet
Tavoitteena on sisäistää laskentamenetelmät, jotka liittyvät lineaarisia verkkoja tai järjestelmiä liittyviin joko differentiaali- (jatkuva-aikainen) tai differenssiyhtälöihin (diskreettiaikainen). Tavoitteena on ymmärtää, miten verkkoja voidaan lähestyä niin aika- kuin muunnostasossa sekä sisäistää matemaattisesti abstraktien käsitteiden merkitys piirianalyysissä käytännön ratkaisutyön kannalta.

Sisältö
Sisältöalue Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Verkkoihin liittyvät määritelmät ja perusterminologia, joiden sisäistäminen on välttämätöntä, koska termit esiintyvät monen eri opintojakson yhteydessä. Käsitteet diskreetti- ja jatkuva-aikainen järjestelmä.     Verkkojen takaisinkytkennät sivuavat yhtä systeemiteorian keskeistä osa-aluetta. 
2. Diskreettiaikaisen järjestelmän aikatason (lineaaristen differentiaaliyhtälöiden ratkaisu, impulssivasteen hyödyntäminen, tilamuuttujaesitys) ja muunnostason (Z-muunnos) analyysi.  Verkon stabiilisuustarkastelut tilamuuttujaesityksen mukaantuoman matriisinotaation avulla.    
3. Jatkuva-aikaisen verkon aikatason (lineaaristen differentiaaliyhtälöiden ratkaisu, konvoluutiointegraali, tilaesitys) ja muunnostason (Laplace -muunnos) analyysi. Verkon kytkentäilmiöt.  Verkon epälineaaristen komponenttien numeerinen laskenta.    
4. Verkon jaksolliset suureet, Fourier analyysi       

Suoritusvaatimukset
Hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tentti.

Opintojakson arviointikriteerit

  • Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)
  • Huomautuksia

  • Opintojakson osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan.
  • Opintojaksoa ei luennoida lukuvuonna 2005-2006.
  • Viimeksi muokattu 28.04.2005
    MuokkaajaTiina Suominen