Opinto-opas 2005-2006

ELE-2050 ELEKTRONIIKAN TYÖKURSSI, 6 op
Electronics Laboratory

Opintojakson vastuuhenkilö
Mika Oinonen

Opettajat
Mika Oinonen, tutkija, mika.oinonen@tut.fi, puh. 3403, SM413

Toteutuskerrat
Toteutus 1
  Periodi 1 Periodi 2 Periodi 3 Periodi 4 Periodi 5 Kesä Opetuskieli
Laboratoriotyö 4,5 h/vko+ 4,5 h/vko+ 4,5 h/vko+ 4,5 h/vko+ 4,5 h/vko - Sekä suomeksi että englanniksi
Tentti   Suomeksi, pyydettäessä englanniksi
(Lukuvuoden 2005-2006 aikataulu)

Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on oppia käyttämään yleisimpiä elektroniikan perusmittauksissa tarvittavia mittalaitteita. Tavoitteena on myös laajentaa opiskelijoiden tietämystä elektroniikan peruskomponenteista sekä oppia tarkastelemaan teorian ja käytännön eroja. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa selostaa elektroniikan peruskytkentöjen toiminnan sekä selittää elektroniikan peruskomponenttien merkityksen erilaisissa kytkennöissä. Opintojakson aikana opiskelija oppii myös lukemaan komponenttien datalehtiä, yhdistämään tietoa eri lähteista sekä suunnittelemaan yksinkertaisen elektronisen laitteen.

Sisältö
Sisältöalue Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Perusmittalaitteiden käyttö (oskilloskooppi, teholähde, yleismittari ja signaaligeneraattori), elektronisen laitteen suunnitteluprosessi, PSpice-ohjelman käyttö suunnittelun apuna ja Pads-ohjelman peruskäyttö. Piirilevyn valmistus ja komponenttien juottaminen sekä testaus. Datalehtien lukutaito.  Itsenäisesti suunnitellun elektronisen laitteen rakentaminen. Hyvät mittauskäytännöt. Elektroniikan ympäristönäkökulmat.  Pintaliitoskomponenttien juottaminen ja komponenttien käsittely sekä poistaminen. 
2. Diodien (pn, zener, schottky ja led) rakenne, toiminta, käyttö peruskytkennöissä sekä kytkentöjen suunnittelu. Nelikerrosdiodin (tyristori, diac ja triac), rakenne, toiminta ja käyttö peruskytkennöissä. Kytkentöjen mittaus ja mittaustulosten analysointi.  Diodien käyttösovellukset.    
3. Transistoreilla toteutettujen kytkentöjen toiminta (FET ja bjt), kytkentöjen mittaus ja mittaustulosten analysointi. Lämpötilan vaikutukset bjt:n toimintaan.  Neljän vastuksen biaskytkennän mitoitus, piensignaalimallin analysointi.    
4. Operaatiovahvistinkytkentöjen perustoiminta (differentiaalivahvistin, integraattori, komparaattori, aktiivisuodin ja VCO), kytkentöjen mittaus ja mittaustulosten analysointi. Operaatiovahvistimen epäideaalisuuksien määrittäminen.  Operaatiovahvistinkytkentöjen käyttösovellukset, Q-arvo ja eri tyypin aktiivisuotimet sekä niiden taajuusvaste.    
5. Lineaari- ja hakkuriregulaattoreiden perusläsitteet sekä perustopologioiden toiminta (sarja, rinnan, step up ja step down). Lineaari- ja hakkuriregulaattoreiden edut ja haitat. Kytkentöjen mittaus ja mittaustulosten analysointi.  Lineaariregulaattorikytkentöjen suunnittelu, varauspumppu.  Muiden hakkuritopologioiden toiminta. 

Suoritusvaatimukset
Hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt ja hyväksytysti suoritettu tentti. Kokonaisarvosana määräytyy painotetusti laboratoriotöistä (60%) ja tentistä (40%).

Opintojakson arviointikriteerit
Loppuarvosana määräytyy painotetusti laboratoriotöistä (60%) ja tentistä (40%). Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää riittävää ydinaineksen hallintaa.

  • Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)
  • Oppimateriaali
    Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL,painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
    Muu verkkomateriaali Laboratoriotyöohjeet     Jaetaan opiskelijoille sähköisesti Kyllä  Englanti 

    Esitiedot
    Tunnus Nimi OP P/S
    ELE-1010 Elektroniikan perusteet I 3 Pakollinen
    ELE-1020 Elektroniikan perusteet II 6 Pakollinen
    FYS-41 FYS-41 4 Pakollinen

    Tietoa esitietovaatimuksista
    Elektroniikan aineopintojen muita kursseja suositellaan suoritettavaksi samanaikaisesti Elektroniikan työkurssin kanssa. Kurssin MIT-1010 Mittaustekniikka suorittaminen ennen Elektroniikan työkurssia on myös suositeltavaa.

    Huomautuksia
    Kurssin voi suorittaa vain lukuvuosittain. Eri vuosien osasuorituksia ei voi yhdistää. Laboratoriotyöt on oltava hyväksyttyinä ennen tenttiin osallistumista.

  • Opintojakson osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan.
  • Opintojaksokorvaavuus
    7401031 Elektroniikan työkurssi I

    Opintojakson kotisivu

    Viimeksi muokattu 20.06.2005
    MuokkaajaKatja Laine