Elektroniikan laitos

Useilla kursseilla on oma palsta, katso www.ele.tut.fi/teaching.

7401002 Elektroniikan perusteet I, 2 ov
Basic Electronics I, 2 cu

Lehtori MATTI ILMONEN
Luentoja 21 h. Laskuharjoituksia 18 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Perjantaisin klo 13-16, sali S4.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 3 - - - -
Harjoitukset (h) 3 - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy hahmottamaan yksinkertaisten digitaalisten piirien toiminnan.
Analogia- ja digitaalitekniikan yksinkertaisia sovelluksia ja niihin liittyviä peruskomponentteja. Kombinaatiologiikan perusteet ja sieventäminen Karnaughin kartan avulla. Sekvenssilogiikka, laskurit, tilakone ja analogia/digitaali - ja digitaali/analogiamuuntimien perusteet ja toteutuksia operaatiovahvistimen avulla.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut tentit luennoista ja harjoituksista.
KIRJALLISUUS: Storey, N: Electronics - a System Approach, Addison-Wesley, 1998, 2nd edition. Kirjasta käsitellään tässä kurssissa soveltuvin osin noin 30 %. Kurssi 7401003 jatkaa samalla kirjalla, jolloin kirjasta käydään läpi kokonaisuudessaan 80 %.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Kurssille osallistumiseen ei ole esitietovaatimuksia.

7401003 Elektroniikan perusteet II, 3 ov
Basic Electronics II, 3 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Luentoja 28 h. Laskuharjoituksia 26 h. Ohjattuja laboratorioharjoituksia 6 h. Itsenäisiä laboratorioharjoituksia 9 h (kevään toisen periodin harjoitukset ovat laboratoriotöitä).
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
Syksy II per: torstaisin klo 8-10, Festian iso sali. Kevät I per: tiistaisin klo 12-14, sali K1705.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2 2 - -
Harjoitukset (h) - 2 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy hahmottamaan yksinkertaisten analogisten ja digitaalisten piirien rakennelohkot ja niiden toiminnan. Tarvittaessa hän myös osaa itsenäisesti sovellusohjeiden avulla mitoittaa ja mitata erilaisia peruskytkentöjä. Osaa käyttää yhtä piirianalyysiohjelmaa.
Elektroniikan peruskomponentit: Diodit, transistorit (FET ja BJT), operaatiovahvistin. Niiden toimintaperiaate ja yksinkertainen analyysi käyttäen malleja. Transistorin toimintapisteen asettelu. Analogiatekniikan peruskytkennät: vahvistin, virtapeili ja kytkin. Laboratorioharjoituksissa perehdytään elektronisiin laitteisiin ja mittausmenetelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut tentit luennoista, harjoituksista ja laboratoriotöistä sekä hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt ja hyväksytty selostus piirianalyysiohjelmiston käytöstä.
KIRJALLISUUS: Storey, N: Electronics - a System Approach, Addison-Wesley, 1998, 2nd edition.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 7401002 Elektroniikan perusteet I ja 79101 Johdatus sähkötekniikkaan.
HUOMAUTUKSIA: Aloitettu kurssi on suoritettava osatentteineen 31.12.2001 mennessä. Eri vuosina suoritettuja osakursseja ei voi yhdistellä. Ensimmäinen laboratoriotyötenttiajankohta sovitaan työosuuden yhteydessä. Laboratoriotyötentit järjestetään varsinaisten tenttien yhteydessä.

7403001 Mikroelektroniikan projektityö, 2-4 ov
Design Project in Microelectronics, 2-4 cu

Vanhempi tutkija KARRI PALOVUORI
Luentoja 7 h. Harjoituksia 42 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 1 - - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija mikropiirin käytännön suunnitteluun, testauksen suunnitteluun ja tes-tausympäristön toteuttamiseen sekä testaukseen ja tulosten raportointiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Weste, N. H. E., Eshraghian, K.: Principles of CMOS VLSI Design, A Systems Perspective, 2. Ed., Addison-Wesley, 1993.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 74252 IC-tekniikka, 74510 Integroidut digitaalipiirit.
HUOMAUTUKSIA: Kurssilla kukin opiskelija suunnittelee yksinkertaisen mikropiirin ja sille testauksen. Järkevät suunnittelut prosessoidaan, niille toteutetaan testausympäristö, piirit testataan ja tulokset raportoidaan työselostuksessa.

7403005 Elektroniikan miniatyrisointi, 3-4 ov
Electronic Miniaturization (accepted as postgraduate course), 3-4 cu

Professori SEPPO PIENIMAA
Luentoja 14 h. Harjoituksia/seminaareja 35 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 - - - -
Harjoitukset (h) 2 3 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Elektroniikan miniatyrisointi täydentää mikroelektroniikan teorian ja soveltamisen aihealueita tekniikoilla, joita kehitetään kommunikaatio- ja henkilökohtaisten tuotteiden tarpeisiin.
Opintojakson teoriaosa koostuu elektroniikan integrointi-, liitosalusta- ja liittämistekniikoista, sekä pakkaustekniikan valintakriteereistä että valintamenetelmistä. Seminaariesitysten aiheet syventävät teoriaosan aihealueita. Sovellusosuudessa tehdään harjoitustyönä elektroniikkalaite tai tuoteanalyysi. Sovellusosuus koostuu kirjallisesta osuudesta, laitteen valmistamisesta ja sen testaamisesta tai tekniikka-analyysistä. Harjoitustyö voidaan tehdä 1-2 hengen ryhmissä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut seminaariesitelmä ja harjoitustyö sekä hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Aihepiiriä käsittelevä oppikirja, tutkimusraportit ja julkaisut ilmoitetaan myöhemmin.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 74310 Mikroelektroniikan pakkaustekniikka, 74320 Elektroniikan materiaalit.

74031 Elektroniikan työkurssi I, 3 ov
Electronics Laboratory I, 3 cu

Lehtori MATTI ILMONEN
Laboratorioharjoituksia 84 h
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - - -
Harjoitukset (h) 3 3 3 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kurssi tutustuttaa opiskelijat yleisimpiin elektroniikassa tarvittaviin mittalaitteisiin. Mittausten kautta opitaan elektroniikan lyhyen ammattiaineen kursseilla esille tulleita asioita käytännössä.
Kurssiin kuuluu 7-9 harjoitustyötä. Syksy alkaa tutustumalla yleisimpiin elektroniikassa käytettäviin laboratoriolaitteisiin (oskilloskooppi, yleismittari, funktiogeneraattori, teholähteet) passiivikomponentteihin (kelat, kondensaattorit, passiivisuotimet), puolijohdekomponentteihin (diodi, diac, triac, led.) sekä transistoreihin. Kevät käynnistyy piirilevynteolla, rakentelutyössä ko. levylle kootaan valmiiksi suunniteltu laite. Lisäksi tutustutaan teholähteisiin (hakkurit, lineaariregulaattorit) ja operaatiovahvistimiin. Omalla ajalla tulee suorittaa mikroelekt-roniikkaa käsittelevä Spicetyö. Kurssin kuluessa tulevatkin elektroniikan ohjelmistoista PADS (piirilevysuunnittelu) ja Spice (piirisimulointi) tutuiksi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitus-työt ja tentti.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 7401002 Elektroniikan perusteet I, 7401003 Elektroniikan perusteet II, 72041 Fysiikan työt I, 79101 Johdatus sähkötekniikkaan.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammatti-aineen kurssien samanaikainen suoritus.
HUOMAUTUKSIA: Kurssin voi suorittaa vain lukuvuosittain. Eri vuosien töitä ei voi yhdistää. Yhden lukuvuoden kurssista järjestetään kolme tenttiä, joilla kurssin voi hyväksytysti suorittaa. Tenttiin osallistuminen edellyttää, että kaikki työt on suoritettu hyväksytysti.

74035 Elektroniikan työkurssi II, 5 ov
Electronics Laboratory II, 5 cu

Erikoistutkuja HARRI RAITTINEN, harri.raittinen@tut.fi
Laboratorioharjoituksia 112 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - - -
Harjoitukset (h) 4 4 4 4 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Parantaa opiskelijan valmiuksia käytännön elektroniikkasuunnitteluun sekä tukea erityisesti teollisuuselektroniikan pitkässä ammattiaineessa annettua opetusta.
Kurssilla käsiteltäviin aihepiireihin kuuluvat mm. nykyaikaiset suunnittelu- ja testausympäristöt, tavallisimmat mikrokontrolleriperheet sekä suunnittelu ja prototyypitys kaupallisilla komponenteilla. Kurssi koostuu useista harjoitustöistä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt ja tentti.
KIRJALLISUUS: Kuhunkin harjoitustyöhön liittyvä työohjekansio sekä aloitusluennoilla esitettävä muu materiaali.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen pakolliset kurssit.
HUOMAUTUKSIA: Kurssin voi suorittaa vain lukuvuosittain, eli eri lukuvuosina tehtyjä harjoitustöiden osasuorituksia ei voi yhdistää. Kurssin loputtua järjestetään kolme tenttiä, joista yksi on läpäistävä hyväksyttävästi. Pääsääntöisesti ensimmäinen tentti järjestetään toukokuussa ja kaksi muuta seuraavana syksynä. Tenttiin saa osallistua vasta, kun kaikki harjoitustyöt on luovutettu tarkastettaviksi.

7404005 Elektroniikkatuotteen suunnittelun ympäristönäkökohtia, 3 ov
Environmental issues in designing electronic products, 3 cu

Tutkija JUKKA KAIPAINEN, jukka.kaipainen@tut.fi
Luentoja 14 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 - - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on ymmärtää ympäristökysymysten merkitys elektroniikkateollisuudelle, alan käsitteistö, tuotteiden ympäristölaadun parantamisen tehtävänjako sekä tuotteiden ympäristövaikutusarvioinnin menetelmät rajoitteineen.
Opintojaakson keskeinen aihepiiri on ympäristömyötäinen tuotesuunnittelu ja siinä käytettävät työkalut elektroniikkatuotteiden ja -teollisuuden näkökulmasta. Käytäntöön ja ohjelmistoihin tutustutaan harjoitustyön kautta. Opintojakso on harjoitustyöpainotteinen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitustyö ja tentti sekä aktiivinen osallistuminen luennoille.
KIRJALLISUUS: Luennoilla ja harjoituksissa jaettava kurssimateriaali.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi perehdyttää opiskelijat laajasti tuotelähtöisiin ympäristökysymyksiin ja soveltuu siten myös muille kuin elektroniikkaa pääaineenaan lukeville opiskelijoille.

74042 Elektroniset piirialkiot, 3 ov
Electronic Circuits and Devices, 3 cu

Erikoistutkija HARRI RAITTINEN, harri.raittinen@tut.fi
Luentoja 28 h. Harjoituksia 14 h. Laboratoriotyöharjoituksia 14 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdytään puolijohdekomponenttien fysikaalisiin ilmiöihin ja toimintaan, sähköisiin sijaiskytkentöihin sekä niiden käyttöön. Tavoitteena on antaa välttämättömät valmiudet elektronisia komponentteja sisältävien piirirakenteiden toiminnan ymmärtämiseen ja niiden analysointiin.
Puolijohdemateriaalit. Varauksen kuljetusominaisuudet puolijohteissa. PN-liitos, diodit ja sijaiskytkennät. Bipolaariset komponentit, erityisesti transistori ja sen sijaiskytkennät. Unipolaariset komponentit, erityisesti JFET ja MOSFET ja niiden sijaiskytkennät. Fotoniikan komponentit, erityisesti LEDit ja Laserit. Mikroaaltodiodit.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti. Vasta hyväksytysti suoritettu laboratoriotyö antaa oikeuden tenttiin. Tenttiarvosana korotetaan yhdellä mikäli vähintään 75 % harjoituksista on suoritettu.
KIRJALLISUUS: Kurssikirja ilmoitetaan kurssin alkaessa.
Oheislukemistoa: Sze, S. M: Seminconductor Devices: Physics and Technology, Wiley 1985, luvut 1-7. Yang, E. S: Microelectronic Devices, McGraw- Hill, 1988. Luvut 1-5, 7-9 ja 14-15. Streetman, B. G.: Solid State Electronic Devices, Prentice-Hall, 1995. Bar-Lev, A: Semiconductors and Electronic Devices, Prentice-Hall, 1984.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 7401002 Elektroniikan perusteet I, 7401003 Elektroniikan perusteet II.
HUOMAUTUKSIA: Jos pääaineena on mikroelektroniikka, suositellaan suoritettavaksi kolmannella vuosikurssilla.

74052 Puolijohdekomponenttien sovellukset, 3 ov
Applications of Semiconductor Components, 3 cu

Tutkija PEKKA SALONEN, pekka.salonen@tut.fi
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Transistoriasteista muodostettujen piirirakenteiden toimintaan perehtyminen. Valmiudet analogia-elektroniikan peruskytkentöjen suunnitteluun ja analysointiin.
Rakennelohkojen muodostaminen transistoriasteista ja näiden analysointi. Vahvistintyypit ja niiden toiminnan analysointi. Takaisinkytkettyjen asteiden suunnittelu ja analysointi. Differentiaali- ja operaatiovahvistimen rakenne ja toiminta. Tehovahvistimet ja lähtöasteet. Teholähteen suunnittelu. Kaupallisten piirien piirikaavioiden ja rakenteiden analysointi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luennoista ja harjoituksista.
KIRJALLISUUS: Hambley, A.R: Electronics, A Top Down Approach to Computer-Aided Circuit Design, MacMillan, 1994.
Oheislukemistoa: Millman, Grabel, A: Microelectronics, Mc-Graw Hill, 2nd ed., 1987. Ahola, Heusala, Myllylä: Analogiaelektroniikan perusteet, Hantro Products Oy, 1993. Komponenttivalmistajien datakirjat.

7405610 RF-suunnittelun perusteet, 3 ov
Basics of RF-design, 3 cu

Tutkija PEKKA SALONEN,
Luentoja 42 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 3 3 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Sähkömagneettisen teorian soveltaminen tietoliikenteen radiolaitteiden analysointiin ja suunnitteluun.
Siirtojohtojen ja aaltoputkien analysointi ja mitoitus. Impedanssimuuntajat. Smithin diagrammi ja impedanssin sovitus. Stubi-sovitukset ja taperointi. Mikroaaltopiiriteoria ja yleistetyt S-parametrit. Tehonjakajien, aaltoputkikytkimien, resonaattoreiden ja suodattimien rakenteet ja niiden toiminnan ymmärtäminen. Ferriittikomponenttien soveltaminen mikroaaltoalueella. Katsaus antenneihin ja mikroaaltojärjestelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luennoista ja harjoituksista.
KIRJALLISUUS: Pozar, D.M.: Microwave Engineering, second edition, Wiley, 1998.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 74052 Puolijohdekomponenttien sovellukset, 79134 Sähkömagneettiset aallot.

74061 Elektroniikan erikoistyö, 2-4 ov
Design Project in Electronics, 2-4 cu

Lehtori MATTI ILMONEN
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Työ tehdään Elektroniikan laitok-sen antamista aiheista, jotka liittyvät opetettavien kurssien aihepiireihin. Näin erikoistyön avulla syvennetään tietoja ko. aiheesta ja samalla opitaan itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn sovitun aiheen pohjalta. Työn vastaavana ohjaajana toimii kyseisen aineen opettaja. Hän vastaa myös työn hyväksyttämisestä. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys lehtori Matti Ilmoseen (SL316), matti.ilmonen@tut.fi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Työn hyväksytty suorittaminen ja sen dokumentointi annettujen ohjeiden mukaisesti.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Sovitaan etukäteen tapauskohtaisesti työn ohjaajan kanssa.
HUOMAUTUKSIA: Kopio dokumentoinnista toimitettava Matti Ilmoselle.

74070 Elektroniikan diplomityöseminaari, 1 ov
M.Sc. Thesis Seminar in Electronics, 1 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Professori EERO RISTOLAINEN
Professori JUKKA VANHALA; Professori SEPPO PIENIMAA, Lehtori MATTI ILMONEN
Seminaareja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Perjantaisin klo 12-13, sali SL301A.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 1 1 1 1 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa valmiuksia diplomityön käynnistämiseen ja tekemiseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Säännöllinen osallistuminen seminaaritilaisuuksiin, seminaariesitelmän pitäminen ja hyväksytysti suoritettu diplomityö. Seminaariesitelmä pidetään diplomityön loppuvaiheessa (noin 2 kk ennen valmistumista). Opettaja antaa lisäohjeet seminaarin tutkintovaatimuksiin. Kurssi on pakollinen kaikille niille, jotka tekevät diplomityön elektroniikasta.
HUOMAUTUKSIA: Kurssin suorittaminen kannattaa aloittaa jo kolmannen vuoden aikana, jotta osallistumisvelvoite toteutuisi ennen kuin esim. joutuu muuttamaan työn takia toiselle paikkakunnalle. Oman seminaarin pitoaika sovitaan diplomityön valvojan kanssa ja aika varataan lehtori Matti Ilmoselta (sl316), puh. 365 2633

7407001 Virtuaalitodellisuuden työkurssi, 3 ov
Laboratory Course on Virtual Reality, 3 cu

Professori JUKKA VANHALA
Harjoituksia 84 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - - -
Harjoitukset (h) 3 3 3 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija itsenäisesti suoritettavien harjoitusten kautta virtuaalitodellisuuden laite- ja ohjelmistotekniikkaan.
Kolme harjoitustyötä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt ja niiden dokumentaatio sekä tentti kurssin sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Kirjalliset ohjeet jaetaan kurssilla.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Kurssi 74490 Kehittynyt ohjauselektroniikka ja/tai 8005340 Tekotodellisuus.

7407002 Henkilökohtaisen elektroniikan
tohtoriseminaari, 3 ov
PhD Seminar on Personal Electronics
(postgraduate course), 3 cu

Professori JUKKA VANHALA
Luentoja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija syvällisesti johonkin henkilökohtaisen elektroniikan osa-alueeseen.
Vuosittain vaihtuva aihe.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu seminaariesitys ja tentti luentojen sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan myöhemmin.

7407005 Mikroelektroniikan tohtoriseminaari, 0 ov
PhD Seminar on Microelectronics
(postgraduate course), 0 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
Seminaareja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Täydentää perusopintoja mikroelektroniikan teorian ja soveltamisen keskeisillä aihealueilla.
Yksityiskohtainen sisältö ja opintoviikot vaihtuvat vuosittain.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut seminaariesitelmät ja/tai harjoitustyö sekä hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Vuosittain valitaan aihepiiriä käsittelevä oppi-kirja, jota täydennetään alan lehtiartikkeleilla ja tutkimusraporteilla.

7407010 Sovelletun elektroniikan tohtoriseminaari
PhD Seminar on Applied Electronics (postgraduate course)

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Seminaareja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Täydentää perusopintoja elektroniikan keskeisillä aihealueilla.
Yksityiskohtainen sisältö ja opintoviikot vaihtuvat vuosittain.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut seminaariesitelmät ja/tai harjoitustyö sekä hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Vuosittain valittava aihepiiriä käsittelevä oppikirja, jota täydennetään alan lehtiartikkeleilla ja tutkimusraporteilla.

7408001 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 3 ov
RF basic measurements, 3 cu

Tutkija MIKKO KESKILAMMI
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4 - - - -
Harjoitukset (h) - 2 2 - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa perustiedot RF-elektroniikkalaitteiden suunnittelun ja testauksen vaatimista perusmittausmenetelmistä sekä yleistä perustietoa RF-tekniikassa käytettävistä mittalaitteista. Kurssin laboratoriotöissä tutustutaan käytännössä mittausten suorittamiseen ja mittaustulosten analysointiin ja tulkitsemiseen.
Kurssi käsittelee RF-elektroniikan mittalaitteita: signaaligeneraattori, piirianalysaattori, spektrianalysaattori ja oskilloskooppi. Kurssilla opitaan perusperiaatteet tehon, vaimennuksen, vahvistuksen, taajuuden, impedanssin ja kohinan mittaamiselle. Lisäksi kurssilla käsitellään mittauksissa käytettyjä passiivisia komponentteja (liittimet, adapterit, päätteet, vaimentimet, suuntakytkimet, isolaattorit ja vaiheensiirtimet), häiriöttömässä ympäristössä tapahtuvia mittauksia (EMC- ja antennimittaukset), aktiivisten komponenttien mittaamista sekä mittaustuloksen epätarkkuuden arvioimista.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti ja laboratoriotyöt.
KIRJALLISUUS: Lehto, A., Räisänen, A.: Mikroaaltomittaustek-niikka 875, Otatieto, 1999.

74082 Suurtaajuustekniikka, 3 ov
High Frequency Technique (accepted as postgraduate course), 3 cu

Erikoisopettaja OLLI-PEKKA LUNDÉN,
Luentoja 28 h. Laskuharjoituksia 14 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Maanantaisin klo 14-16, sali hb101.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 1 1 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Oppia ymmärtämään ja käyttämään suurtaajustekniikan peruskäsitteitä ja suunnittelemaan impendanssisovituspiirejä eri tekniikoilla.
Siirtojohto, lennätinyhtälö, jännite- ja virta-aallot, etenevä ja palaava aalto, ominaisimpedanssi, aallonpituus, etenemiskerroin, vaihenopeus, haijastuskerroin, seisova aalto, VSWR, Smithin diagrammi, S-parametrit, piirianalysaattori, käytännön aaltojohdot, impendanssisovitus, vaimentimet, vahvistuskäsitteet, transistorivahvistin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Osia seuraavista teoksista: Räisänen: Radiotekniikka, Otatieto Oy, julkaisu n:o 885; Pozar: Microwave Engineering, Addison-Wesley, 1990.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen pakolliset.

74112 Integroidut analogiapiirit, 3 ov
Integrated Analog Circuits, 3 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin klo 10-12, sali S3.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa opiskelijalle syvällistä perustietoa ja taitoa suunnitella sekä mitoittaa analogisten IC-piirien rakennelohkoja. Opintojakso soveltuu perustaksi myös digitaalitekniikan suunnittelijoille. Harjoituttaa spice-simulaattoreiden käyttöä.
Mosfet, BiCMOS ja BJT-transistori. Analogisten piirien peruslohkot ja rakenteet. Transkonduktanssi- ja operaatiovahvistimien perusrakenteet.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut tentti ja harjoitustyöt.
KIRJALLISUUS: Laker, K., Sansen, W: Design of Analog Intergrated Circuits and Systems, McGraw-Hill, 1994.
Oheislukemistoa: Geiger, R.L., Allen, P.E., Strader, N. R: VLSI, Design Techniques for Analog and Digital Circuits, McGraw-Hill, 1990; Ismail,M., Fiez, T: Analog VLSI, Signal and Information Processing, McGraw-Hill, 1994.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen pakolliset kurssit.
HUOMAUTUKSIA: Kurssiin sisältyy harjoitustöitä.

74252 IC-tekniikka, 3 ov
IC-technique (accepted as postgraduate course), 3 cu

Vanhempi tutkija KARRI PALOVUORI
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin klo 12-14, sali S3.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija laajasti integroidun piirin ominaisuuksiin ja layout-suunnitteluun.
MOS- ja BJT-transistori, prosessointiteknologiat, piirien mallintaminen ja suorituskyvyn arviointi, layout-suunnittelu, suunnit-telumetodit ja testattavuussuunnittelu.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Weste, N.H.E., Eshraghian, K: Principles of CMOS VLSI Design, A Systems Perspective, 2 ed., Addison-Wesley, 1993.
Oheislukemistoa: Geiger, R.L., Allen, P.E., Strader, N.R: VLSI, Design Techniques for Analog and Digital Circuits, McGraw-Hill, 1990. Osia kirjasta Laker, K., Sansen, W: Design of Analog Integrated Circuits and Systems, McGraw-Hill, 1994.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen pakolliset kurssit, 74042 Elektroniset piirialkiot ja 80115 Digitaalisuunnittelu.

74300 Mikroelektroniikan työkurssi, 3 ov
Microelectronics Laboratory, 3 cu

Tutkija MARKO MARENK
Laboratorioharjoituksia 56 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - - -
Harjoitukset (h) 4 4 4 4 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tutustuttaa opiskelija mikroelektroniikan suunnittelutyökalujen käyttöön. Opettaa elektroniikka-suunnittelua ja tukee mikroelektroniikan pitkässä ammattiaineessa annettavaa opetusta. Itsenäinen työskentely mikroelektroniikan työtehtävissä.
Integroitujen analogia- ja digitaalipiirien suunnittelu ja verifiointi. Suunnitteluympäristöinä GDT sekä Mentor Graphicsin ja Cadencen piirisuunnittelutyökalut. Kurssi sisältää neljä harjoitustyötä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Kunkin harjoitustyön työohjekansio, www-sivut ja aloitusluennolla ilmoitettu muu materiaali.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyt ammattiaine. Elektroniikan pitkän ammattiaineen yhtäaikainen suorittaminen.
HUOMAUTUKSIA: Tenttiin saa osallistua vasta, kun kaikki harjoitustyöt on palautettu tarkastettaviksi.

74310 Mikroelektroniikan pakkaustekniikka, 3 ov
Microelectronics Packaging (accepted as postgraduate course), 3 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h. Itsenäisiä laboratorioharjoituksia 10 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikkoisin klo 12-14, sali S2.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 2 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa opiskelijalle tietoja ja taitoja mikroelektroniikan pakkaustekniikasta (myös johtavat liimat), jota tarvitaan suunnittelussa ja mitoituksessa. Harjoituksissa käsitellään käytännön esimerkkejä.
Mikroelektroniikan tiheät, ympäristöystävälliset pakkaustekniikat. Pakkausten sähköisen, termisen, luotettavuuden kannalta suunnittelu. Uudet pakkausmateriaalit ja tekniikat (ACF, Flip-Chip, MCM ja CSP) sekä analogiset ja digitaaliset piirit.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitus-/seminaarityö.
KIRJALLISUUS: Tummala, R.R., Rymaszewski, E.J., Klopfenstein, A.G: Microelectronics Packaging Handbook, 1997.
Oheislukemistoa: Harper, C.A: Electronic Packaging and Interconnection Handbook, 1997; Harman, G.G: Wire Bonding in Microelectronics: Materials, Processes, Reliability, and Yield, Second Edition, 1997; Licari,J.J: Multichip Module Design, Fabrication, & Testing, 1995; Lau,J.H: Flip Chip Technologies, 1996; Lau, J.H., Pao, Y-H: Solder Joint Reliability of BGA, CSP, Flip, Chip and Fine Pitch SMT Assemblies, 1997.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 74521 Elektroniikan komponentit ja piirit.

74320 Elektroniikan materiaalit, 3 ov
Electronic Materials (accepted as postgraduate course), 3 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin klo 10-12, sali S2.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perustiedot elektroniikan suunnittelijalle valittaessa eri tuotanto- ja liittämisprosesseja sekä yleistä perustietoa elektroniikassa käytettävistä materiaaleista. Opintojakson seminaaritöistä saadaan tietoja myös markkinoille tulevista uusista materiaaleista ja niiden käyttökohteista.
Opintojakso käsittelee uusien elektroniikan materiaalien ominaisuuksia, suorituskykyä, valmistusta ja käyttökohteita sekä johdattaa opiskelijoita mm. komponenttien luotettavuutta koskeviin käytännön kysymyksiin materiaalitiedon näkökulmasta. Elektroniikan materiaalit: Integroidut analogia- ja digitaalipiirit, nopeat integroidut piirit, passiivi- ja aktiivikomponentit, muistit, magneetit, näytöt, sähköä johtavat muovit ja suprajohteet.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitus-/seminaarityö.
KIRJALLISUUS: Van Zant, P: Microchip Fabrication, 1997.
Oheislukemistoa: Kasap, S.O: Electronical Engineering Materials and Devices, 1997; Harper, C.A., Sampson, R.M: Electro-nic Materilas & Processes Handbook, 1994; Braithwale, N., Weaver, G: Electronic Materials, 1990; Hummel, R: Electronic Properties of Materials, 1992; Luentomateriaali.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakso suositellaan otettavaksi aikaisintaan kolmantena opiskeluvuonna muille kuin sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijoille (esim. Materiaalitekniikan opiskelijat). Kurssi soveltuu erinomaisesti kaikille henkilöille, joilla on kiinnostusta työskennellä elektroniikkateollisuuden tuotannon, suunnittelun, tuotekehityksen, pitkän aikavälin tutkimuksen parissa ja myös tietoliikenteen tehtävissä.

74371 Mikroelektroniikan erityiskysymyksiä, 2-4 ov
Special Issues in Microelectronics
(postgraduate course), 2-4 cu

TkT PEKKA HEINO
Luentoja 14 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opiskelija ymmärtää yleisimpien mikroelektromekaanisten komponenttien toimintaperiaatteet.
Aihe: Elektroniikan mikroelektromekaaniset (MEMS) komponentit. Sisältö: MEMS aktuaattorit, värähtelijät ja sensorit. 2 ov.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut tentti ja seminaariesitelmä tai essee.
KIRJALLISUUS: De Los Santos, H.J.: Introduction to Microelectromechanical (MEM) microwave
systems (Artech house 1999) ISBN 0-89006-282-X. Lisäksi soveltuvin osin Kovacs, G.T.A.: Micromachined transducers sourcebook (McGraw-Hill 1998) ISBN 0-07-290722-3.

74410 Elektroniikan tuotantotekniikan erikoistyö, 2-4 ov
Design Project in Production Engineering of
Electronics, 2-4 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Opetusta NN h
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Työ tehdään Elektroniikan laitoksen tai teollisuuden antamista tuotantotekniikan aihealueista. Näin syvennetään erikoistyöllä tietoja ko. aiheesta ja samalla opitaan itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn. Työn aiheesta ja siihen liittyvistä yksityiskohdista on aina sovittava etukäteen työn ohjaajan kanssa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Työn hyväksytty suorittaminen ja sen dokumentointi annettujen ohjeiden mukaisesti.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Sovitaan etukäteen tapauskohtaisesti työn ohjaajan kanssa.

74462 Mekatroniikan erityiskysymyksiä, 4-6 ov
Special Topics in Mechatronics
(postgraduate course), 4-6 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Seminaareja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 1 2 1 -
Harjoitukset (h) 2 3 2 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Omaksua mekatroniset ajattelu- ja toteutustavat sulautettujen järjestelmien ja koneautomaation sovellutuksissa.
Vuosittain vaihtuvia suunnittelu- ja toteutustehtäviä mekatroniikan erityiskysymyksistä sulautettujen järjestelmien ja koneautomatiikan alueilta. Painopiste on harjoitustöissä, joissa laajennetaan opiskelijoiden osaamiskenttää suuntaamalla harjoitustehtäviä yli osastorajojen. Opintojakso muodostuu kahden lukukauden kokonaisuudesta, joka toteutetaan Elektroniikan sekä Hydrauliikan ja automatiikan laitosten yhteistyönä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti ja osallistuminen luennoille sekä hyväksytysti suoritetut seminaarit, projektityö ja/tai harjoi-tustyöt.
KIRJALLISUUS: Määräytyy aihepiirin mukaan.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen kurssit.
HUOMAUTUKSIA: Hyväksyttävä kokonaisuus muodostuu syyslukukauden kurssista 74462 Mekatroniikan erityiskysymyksiä ja kevätlukukauden kurssista 26262 Mekatroniikan erityiskysymyksiä (suoritettava kokonaisuus on kurssit 74462 ja 26262 yhdessä). Suositeltavat esitiedot vähintään yksi Elektroniikan ja/tai Hydrauliikan ja automatiikan laitoksen lyhyt ammattiaine. Kurssin lopullinen opintoviikkomäärä riippuu projekti- ja/tai harjoitustyön laajuudesta. Kurssi voidaan myös hyväksyä tietyin edellytyksin elektroniikan ja koneautomaation jatko-opintoihin.

74465 Näyttötekniikat, 4 ov
Display Technology (accepted as
a postgraduate course), 4 cu

Professori JUKKA VANHALA
Luentoja 14 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija näkemisen fysiologiaan sekä näyttölaitteiden elektroniikkaan, optiikkaan ja sovelluksiin.
Näkemisen fysiologia, kuvaputket, nestekidenäytöt, emittoivat näytöt, virtuaalinäytöt, projektionäytöt, 3D-näytöt.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen luennoille ja hyväksytysti suoritettu tentti luentojen sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Lindsay, MacDonald, Lowe: Display Systems, Wiley 1997.

74470 Sulautetut prosessorisovellukset, 3 ov
Embedded Processor Applications (accepted as post-graduate course), 3 cu

Professori JUKKA VANHALA
Luentoja 28 h, harjoituksia 14 h
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 1 1 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija sulautettujen mikrokontrollerijärjestelmien laitteisto- ja ohjelmistokysymyksiin.
Mikrokontrollereiden arkkitehtuurit, oheislaitteet ja liitynnät. Mikrokontrollereiden ohjelmointi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luentojen ja harjoituksien sisällöstä sekä hyväksytysti suoritettu harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan myöhemmin.
HUOMAUTUKSIA: Pakollinen harjoitustyö kuuluu kurssiin.

74490 Moderni käyttöliittymäelektroniikka, 3 ov
Modern Human-Computer-Interface Electronics
(accepted as a post-graduate course), 3 cu

Professori JUKKA VANHALA
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija virtuaalitodellisuuden, asuste-elektroniikan ja läsnä-älyn perusteisiin ja laitteisiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luentojen ja harjoituksien sisällöstä sekä hyväksytysti suoritettu pienimuotoinen harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Kalawsky: The Science of Virtual Reality and Virtual Environments sekä luennoilla esitetty materiaali.
Oheislukemistoa: Soveltuvat osuudet kirjoista Begault: 3-D Sound for Virtual Reality and Multimedia; Burdea: Force and Touch Feedback for Virtual Reality; Melzer, Moffitt: Head Mounted Displays, Design for the User.

74501 Analogiatekniikka, 3 ov
Analog Technique, 3 cu

Erikoisopettaja TUOMO KONNUNAHO
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Luoda opiskelijalle valmiudet tuntea analogiatekniikan käyttömahdollisuudet ja mitoittaa tavallisimpia kytkentöjä.
Operaatiovahvistin ja sen terminologia. Takaisinkytkentä. Operaatiovahvistinkytkennät. Vahvistimet, oskillaattorit, pulssipiirit ja muokkaimet, epälineaariset piiriratkaisut, tavallisimmat suodinratkaisut S/H-piirit. Komparaattori.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luennoista ja harjoituksista.
KIRJALLISUUS: Sergio Franco: Design with operational Amplifiers and Analog Integrated circuits, McGraw-Hill, 1988.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 7401002 Elektroniikan perusteet I, 7401003 Elektroniikan perusteet II ja 74052 Puolijohde-komponenttien sovellukset.
HUOMAUTUKSIA: Pakollinen harjoitustyö kuuluu kurssiin.

74510 Integroidut digitaalipiirit, 3 ov
Integrated Digital Circuits, 3 cu

Vanhempi tutkija KARRI PALOVUORI
Luentoja 28 h.Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija laajasti CMOS-, BJT- ja BiCMOS digitaalielektroniikan transistoritason toimintaan.
CMOS- ja bipolaarivalmistustekniikat, CMOS ja BJT-transistorit ja niiden ominaisuudet, invertterit, CMOS- ja BJT- logiikkapiiriperheet ja niiden ominaisuudet, puskurit, interfacet, logiikkakiikut, puolijohdemuistit, ohjelmoitavat logiikkapiirit, mallinnus ja kohina.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti.
KIRJALLISUUS: Haznedar, H: Digital Microelectronics, Addison-Wesley, 1991.
Oheislukemistoa: Millman, J: Microelectronics, McGraw-Hill; Uyemura, J.P: Fundamentals of MOS Digital Integrated Cir-cuits; Reitmaa, I: Digitaalitekniikka; Gosling, J.B: Digital Timing Circuits; Greenfield, J.D: Practical Digital Design Using ICs.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 7401002 Elektroniikan perusteet I, 7401003 Elektroniikan perusteet II ja 74052 Puolijohde-komponenttien sovellukset.

74521 Elektroniikan komponentit ja piirit, 3 ov
Electronic Components and Circuits, 3 cu

Lehtori MATTI ILMONEN
Luentoja 28 h. Harjoituksia 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Perjantaisin klo 13-15, sali S1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 1 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakso antaa käytännön perustietoja suunnittelijalle valita ja käyttää elektronisia peruskomponentteja erilaisissa olosuhteissa toimivissa laitteissa. Opintojakso antaa tietoja myös markkinoille tulleista uusista komponenteista, materiaaleista ja suunnitteluapuvälineistä.
Passiivikomponentit: sähköisiä (vastukset, kondensaattorit ja kelat) ja mekaanisia (liittimet, kytkimet ja kotelot). Puolijohde-komponentit signaali- ja tehokäytössä. Lineaariset- ja hakkuriteholähteet. Analogia- ja digitaalimuuntimet. Puolijohdemateriaalit: ominaisuudet ja käyttöalueet. Piiriteknologioiden vertailu. Optoelektroniikan komponentteja. Asiakaskohtaiset (ASIC-) piirit, CCD-, IR- ja ultraäänikomponentteja. Pintaliitos-, pakkaus-, valu- ja kotelointitekniikat. Tuotekehitysnäkökohtia.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu luentoihin, kurssimateriaaliin sekä harjoituksiin perustuva tentti. Lisäksi vaaditaan osallistuminen (75%) ennalta ilmoitetuille luennoille, joista joutuu tekemään referaatin. Arvosana määräytyy tehtyjen
referaattien, harjoitustyön ja tenttimenestyksen perusteella.
KIRJALLISUUS: Luentomateriaali, jota täydennetään tarvittaessa.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 74031 Elektroniikan työkurssi I suoritettuna tai suorituksessa.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi suositellaan otettavaksi jo kolmantena opiskeluvuonna. Muille kuin sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijoille järjestetään tarvittaessa oma harjoitusryhmä, jolloin esitietovaatimukset tarkistetaan opiskelijakohtaisesti. Kurssiin sisältyy harjoitustyö.

74530 Luotettava elektroniikka, 3 ov
Electronics Reliability, 3 cu

Erikoisopettaja TUOMO KONNUNAHO
Luentoja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opettaa luotettavan elektronisen laitteen tai järjestelmän suunnittelu kytkentäkaavio- ja piirikorttitasolla. Opintojakson jälkeen opiskelija tuntee perusperiaatteet EMC-ilmiöistä ja muista laitteistoissa esiintyvistä epäideaali-suuksista. Samalla opetetaan, miten näitä tietoja voidaan käyttää hyväksi elektroniikan laitesuunnittelussa.
Opintojaksolla käydään läpi maadoitus- ja johdotussuunnittelu, elektroniikan komponenttien epäideaalisuuksia, siirtolinjojen sovitus ja suodatus, piirikortin häiriölähteet, ESD, PCB-suunnittelu, I/O-rakenteiden suunnittelu, analogia-, digitaali- ja analogiadigitaalilaitteiden EMC-suunnittelua.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksyttävästi suoritettu harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Ott, H.W: Noise Reduction Techniques in Electronic Systems, 2nd ed., John Wiley & Sons.

74541 Elektroniikan tuotekehitys, 2-4 ov
Electronics Design, 2-4 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Luentoja 14 h. Harjoituksia 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 - -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää omakohtaisesti projektityöskentelyn toimintatapoihin elektroniikan laitekehityksessä. Näitä harjoitellaan pienimuotoisen projektin valmistelun, suunnittelun ja läpiviennin yhteydessä.
Elektroniikkateollisuuden tuotekehitys- ja suunnitteluprojekteihin liittyviä käytännön kysymyksiä. Elektroniikkalaitteiden sähköinen ja mekaaninen suunnittelu, valmistettavuuden ja luotettavan toiminnan vaatimusten mukaisesti. Keskeisiä aiheita lisäksi ovat: asiakkaan tarpeet, markkinointi, tuotantokelpoisuus ja dokumentointi. Olennaisen osan opintojaksosta muodostaa ryhmäkohtainen harjoitustyö, joka toteutetaan projektina.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen luennoille ja hyväksytysti suoritettu projektityö sekä tentti.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 74031 Elektroniikan työkurssi I, 74052 Puolijohdekomponenttien sovellukset ja 74501 Analogiatekniikka.

74550 CAE elektroniikassa, 2 ov
CAE in Electronics, 2 cu

Erikoistutkija JOUNI GUSTAFSSON
Luentoja 14 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikkoisin klo 14-16, sali S3.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojaksolla tutustutaan tietokoneavusteisen elektroniikkasuunnittelun menetelmiin ja suun-nitteluohjelmistoihin, joita elektroniikan laitoksen järjestämien kurssien harjoitustöissä on käytössä. Tutustuttavat ohjelmistot: OrCAD, PADS-PowerPCB, Cadence ja Hyperlynx.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti ja harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Luentomateriaalista koottu moniste.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi on tarkoitettu lähinnä kolmannen vuosikurssin opiskelijoille, myös aiheesta kiinnostuneet toisen vuosikurssin opiskelijat ovat tervetulleita.

74560 Nopeat integroidut piirit, 3 ov
High Speed Integrated Circuits (accepted as
a post-graduate course), 3 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
Luentoja 28 h. Laskuharjoituksia 28 h. Itsenäisiä labo-ratorioharjoituksia 10 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikkoisin klo 12-14, sali S2.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 2 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opiskelija ymmärtää opintojakson suo-ritettuaan käsitteet: nopeus (2-50 GHz), analogia- (RF) ja digitaalitekniikka (MOSFET; HEMT ja HBT), uudet materiaalit (SiGe, SOI ja GaAs/InP) aktiiviset komponentit (VCO, LNA, PA, MIXER ja PLL), tiheä pakkaaminen, integroiminen, siirtolin-jayhteys, ylikuuluminen ja häviöt. Hän pystyy soveltamaan näitä tietojaan vaativan ja nopean elektroniikan suunnittelussa, esim. langaton tiedonsiirto.
Opintojakso käsittelee yli GHz:n toimivien analogia- ja mixed signaalisten piirien suunnittelussa huomioitavia asioita: nopeuden vaikutus tehonkulutukseen, integroimiseen, kellotukseen, materiaalien prosessien, komponenttien, liitosalustojen ja pakkaustekniikan valintaan.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyö/laboratoriotyöt (seminaariesitelmä).
KIRJALLISUUS: Yuan, J.S.: SiGe, GaAs, and InP Heterojunc-tion Bipolar Transistors, 1999.
Oheislukemistoa: Cristoloveanu, S., Li, S.S: Electrical Charac-terizan and Silicon-On-Insulator Materials and Devices, 1995; Jalali-Pearton (ed.): InP HBTs, Growth, Processing, and Appli-cations, 1995, Tu, K-N., Mayer, J.W., Feldman, L.C: Electronic Thin Film Science for Electronical Engineers and Materials Scientists, 1992; Goel, A.K: High-Speed VLSI Interconnections, 1994; Horowitz, P., Hill, W: The Art of Electronics (valikoiden osia), 1996.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi on tarkoitettu opinnoissaan loppuvaiheessa olevalle opiskelijalle. Kurssi soveltuu jatko-opiskelukurssiksi muodostaen kokonaisuuden kurssien 74082 Suurtaajuustekniikka ja 74561 Integroidut RF-piirit kanssa.

74561 Integroidut RF-piirit, 3 ov
RF Integrated Circuits Design, 3 cu

Tutkija KATI KUUSISTO,
Luentoja 28 h. Laskuharjoituksia 14 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opiskelijalla on kurssin suoritettuaan perustiedot RFIC-piireistä ja niiden suunnittelusta GHz:n BiCMOS ja CMOS teknologioilla.
Komponenttien RF-mallit IC:llä. Radiolähettimen ja -vastaanottimen tärkeimpien suurtaajuuslohkojen toteutus IC:llä. Vahvistimet, suodatin, sekoitin, taajuussynteesi. Sovitus ja biasointi IC:llä. RFIC-suunnittelu- ja simulointiohjelmistojen käyttö. Harjoitustyö.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan myöhemmin.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi on tarkoitettu opinnoissaan loppuvaiheessa olevalle opiskelijalle, jolla on hyvät elektroniikan teorian ja käytännön perustiedot. Kurssi muodostaa kokonaisuuden kurssien 74082 Suurtaajuustekniikka ja 74560 Nopeat integroidut piirit kanssa.

74601 Sovelletun elektroniikan erityiskysymyksiä, 2-4 ov
Special Issues in Applied Electronics (accepted as
a post-graduate course), 2-4 cu

Professori MARKKU KIVIKOSKI
Seminaareja 28 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelijat ajankohtaiseen elektroniikan aihepiiriin ja siihen liittyvän osaamisen käytännön sovelluksiin.
Elektroniikan kehitystrendejä seuraava vaihtuva-aiheinen kurssi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut seminaariesitelmät ja/tai harjoitustyö sekä hyväksytysti suoritettu tentti sekä aktiivinen osallistuminen kurssille.
KIRJALLISUUS: Määräytyy aihepiirin mukaan.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan lyhyen ammattiaineen kurssit.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi soveltuu elektroniikan, automaation ja tietotekniikan jatkotutkinnon pää- tai sivuaineen opintoihin.

74698 Optoelektroniikka, 3 ov
Optoelectronics, 3 cu

Professori EERO RISTOLAINEN
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Ota yhteys Eero Ristolaiseen, huone SL410, eero.ristolainen@ele.tut.fi, jos haluat suorittaa ko. kurssin.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Integroitu optoelektroniikka.
HUOMAUTUKSIA: Ei luennoida toistaiseksi, voidaan tenttiä. Soveltuu myös jatko-opiskelukurssiksi.

74982 Elektroniikan tuotantotekniikka, 3 ov
Production Engineering in Electronics, 3 cu

Tutkija LAURI SYDÄNHEIMO
Luentoja 28 h. Harjoituksia 14 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) 1 1 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää volyymivalmistukseen ja elektroniikan tuotantotoiminnan suunnittelun sekä ohjaamisen kannalta keskeisiin osaalueisiin.
Tuotantokelpoisen elektroniikan suunnittelu. Elektroniikan protovalmistus.
Elektroniikkavalmistuksen materiaalitekniikka. Liitostekniikat. Komponenttien ladontatekniikat. Tuotteen ja osien kokoonpantavuus ja testattavuus. Kevyen ja joustavan kokoonpanoautomaation järjestelmät ja laitteet. Tuotannonjohtaminen. Logistiikka. Laadunvarmistus. Testausautomaatio. Ekskursiot elektroniikkateollisuuteen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen luennoille sekä hyväksytysti suoritettu harjoitustyö ja tentti.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Elektroniikan ja/tai tuotantotekniikan perustiedot soveltuvin osin.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi soveltuu eri koulutusohjelmien opiskelijoille.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle