Rakentamistalouden laitos

5701100 Rakennusalan talous, 2 ov
Basics of Construction Management, 2 cu

Yliassistentti ERKKI J. ANTTILA,
assistentti TEUVO TOLONEN
Luentoja 16 h, case-opetusta ja harjoituksia 12 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot pe klo 8-12 sa-lissa FB118
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 - - - -
Harjoitukset (h) 2 - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuntea rakentamisen ja kiinteistöalan asema ja tehtävät kansantaloudessa ja yhteiskunnassa. Perehtyä rakennus- ja kiinteistöalan yritystoimintaan. Tuntea rakennushankkeiden osapuolet, erilaiset hankkeet ja niiden kulku. Tuntea tuotantosopimukset ja sopimuskäytäntö.
Opintojaksolla käsitellään mm. rakentaminen kansantaloudessa, rakennushankkeen kulku, osapuolet ja juridiikka, rakennusprojekti rakennuttajan näkökulmasta koko elinkaaren ajan, toteutuksen kulku urakoitsijan puolella urakkalaskennasta luovutukseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen case-opetukseen, case-raportti, harjoitustyö, kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Luentomoniste 1999.

5701210 Talonrakentamisen tuotantotekniikka, 3 ov
Construction Production Techniques, 3 cu

DI HANNU KOSKI,
assistentti SEPPO AALTO
Luentoja 35 h, case-opetusta 9 h, ekskursioita 6 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot pe klo 12-15 salissa RI210.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2+ 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - 1+ 1+ 1 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuntea erilaiset työmaatyypit, tuotannon osittelu rakentamisvaiheen ja paikan mukaan sekä keskeisten työlajien tuotantomenetelmät. Osata tuotantotiedostojen käyttö menetelmäsuunnittelussa.
Opintojaksolla perehdytään työmaan yhteisiin töihin, maanrakennusvaiheen, runkotyövaiheen ja sisätyövaiheen työlajeihin sekä työmaan tärkeimpiin tuotantosuunnitelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Kirjallinen kuulustelu, osallistuminen pääosaan case-opetusta ja ekskursioille.
KIRJALLISUUS: Koski, H., Talonrakentamisen työmaatekniikka. TTKK/Rakentamistalous 1992/4.
Opetusvideot ja diasarjat, Ratutiedostot.

5702240 Yhdyskuntatekniikan talous, 3 ov
Civil Engineering Project Management, 3 cu

Tohtori JOUKO PELTOKANGAS,
DI PEKKA PETÄJÄNIEMI
Luentoja 20 h, case-opetusta 30 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuntea rakennuttamistapahtuman keskeiset osatehtävät, erityisesti rakennuttajan ja suunnittelijan tehtävät. Osata erityisesti maa- ja vesirakennushankkeen eri vaiheessa tehtävät taloudelliset valinnat, hallita
taloudellisen valinnan keskeiset menetelmät, tietää maa- ja vesirakennustoiminnan piirissä tehtävien päätösten kustannus- ja arvovaikutukset, tuntea keskeiset kotimaiset ja ulkomaiset tietolähteet ja perehtyä vieraskieliseen taloudelliseen terminologiaan.
Opintojaksolla käsitellään mm. kustannus-, arvo- ja edullisuusanalyysi, sovellutusesimerkkejä, ominaisuusjärjestelmät, maa- ja vesirakennusalan kustannus-, arvo- ja edullisuustiedostot, rakennuttamisen, suunnittelun ja rakentamisen yleinen kulku. Hankesuunnittelun ryhmätyö, joka etenee systemaattisena case-ketjuna (case-kohteena erikseen maa- ja vesirakennushanke). Valintahierarkian mukaisia suunnitteluvalintoja samassa hankkeessa. Harjoitustyö ajankohtaisesta aiheesta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Esikuulustelu , osallistuminen case-opetukseen, harjoitustyö ja kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Peltokangas, J., Vesihuollon talous, TTKK, opetusmoniste. Tampere 1999. Perttilä, H., Sätilä, H., Raken-nuttaminen. Rakentamistalous 2. Rakentajain Kustannus Oy, Helsinki 1992. Luentomoniste 1996.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet, useita keskeisiä yhdyskuntatekniikan kursseja.
HUOMAUTUKSIA:
Ei luennoida 2000-2001.

5702300 Rakennusalan yritystalous, 3 ov
Business Management in Construction, 3 cu

Yliassistentti ERKKI J. ANTTILA
Luentoja 20 h, case-opetusta 25 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot pe klo 8-16 sa-lissa FB118.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 20p - - -
Harjoitukset (h) - 25p - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tietää keskeisimmät rakennusalan yrityksen, erityisesti rakennusliikkeen toimintaan ja päätöksentekoon liittyvät tehtävät ja osata soveltaa tietoja rakennusyrityksen perustamisessa sekä eri toimintojen järjestämisessä.
Opintojaksolla käsitellään mm. tärkeimmät rakennusalan yrityksen toiminnat sekä yrityksen että osastojen tasolla, yritysmuodot ja niiden valinta, strateginen suunnittelu, hankintatoiminnot, tuotantotoiminta, markkinointi, henkilöstöhallinto, materiaalihallinto, laskentatoimi, yrityssuunnittelu ja laatujärjestelmät.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Esikuulustelu, osallistuminen case-opetukseen, case-raportti, harjoitustyö ajankohtaisesta ai-heesta, kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Salokangas, R., Hyrskyluoto, J., Rakennus-yrityksen talous. Rakentajain Kustannus Oy. Helsinki 1990. Edellisen täydennys: Uusi-Rauva E., Paranko J., Laskenta-toimi, täydennysosa. Anttila, E.J., Luentomoniste 1999.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 5701100 Rakennusalan talous, 57100 Rakentamistalouden perusteet.

5702400 Kiinteistöjohtaminen, 2 ov
Facilities Management, 2 cu

Professori SAKARI RIIHELÄ,
yliassistentti ERKKI J. ANTTILA
Luentoja 20 h, case-opetusta 8 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot pe 8-12 salissa FB118.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - 3 -
Harjoitukset (h) - - - 1 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija kiinteistö- ja toimitilatalouden kenttään ja opettaa opiskelija ymmärtämään ko. alueen merkitys rakentamisen sekä taloudellisen ja kehittyvän kiinteistönpidon kannalta. Kurssilla käsitellään kiinteistöjen merkitystä yritystoiminnan keskeisenä tukipalveluna, kiinteistöjen elinkaaritalous, kiinteistöinvestointien päätöksentekomenettelyt ja riskien hallinta, kiinteistöjen osto, myynti ja vuokraus.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Murtomaa, P. (toim.), Kiinteistönpidon tekniikka, talous ja hallinto, Helsinki 1996. Olkkonen, O., Kaleva, H., Land, P. Toimitilasijoittaminen, markkinat, strategia, analyysi. Turku 1997.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet tai 27117 Johdanto tuotantotekniikkaan.

5702401 Kiinteistön hoito ja hallinta, 3 ov
Property Management, 3 cu

Professori SAKARI RIIHELÄ,
yliassistentti ERKKI J. ANTTILA
Luentoja 30 h, case-opetusta 12 h, ekskursiot 4 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot to 8-12 salissa FB118.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 1+ 1 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija kiinteistön hoidon ja hallinnan kenttään ja opettaa opiskelija ymmärtämään ko. alueen merkitys myös rakentamisen sekä taloudellisen ja kehittyvän kiinteistönpidon kannalta.
Opintojaksolla käsitellään mm. kiinteistöjen taloudellisen ylläpidon perusteet, isännöinti, kustannukset, asiapaperit ja sopimukset. Opintojaksolla perehdytään myös kiinteistönhoitotekniikkaan, kunnossapito-, huolto-, turvallisuus- ja siivoustoiminnan organisointiin ja käyttäjäpalvelujen järjestämiseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Luennot ja harjoitukset. KH-tiedosto. Myyryläinen, L. Kiinteistönhoidon käsikirja. Jyväskylä 1990. KIMI, Kiin-teistön hallintojärjestelmä, Helsinki 1994. Murtomaa, P. (toim.). Kiinteistönpidon tekniikka, talous ja hallinto, Helsinki 1996. Murtomaa, P.(toim.). Kiinteistönpidon tekniikka, talous ja hallinto, Käytännön esimerkit, Saarijärvi 1997.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet.

5702410 Talotekniset järjestelmät I, 2 ov
Building Services I, 2 cu

DI KARI SIREN,
insinööri TERHO PEUHKURINEN
Luentoja 30 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Annetaan uudisrakentamisen rakennesuunnittelussa, rakennuttamisessa ja työmaatehtävissä tarvittavat perustiedot rakennusten teknisistä järjestelmistä.
Kurssilla käsitellään tärkeimmät LVI-järjestelmät, sähkö- ja tietotekniset järjestelmät sekä taloautomaatio ja hissit. Järjestelmistä selvitetään toimintaperiaatteet, tilantarpeet ja keskeisiä järjestelmiin liittyviä määräyksiä. Lisäksi perehdytään järjestelmien työmaatoteutukseen, laadunvarmistukseen ja käyttöönottoon.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Luennot ja harjoitukset. Luentomoniste. Hankekustannuskansio, ST-kortisto.
HUOMAUTUKSIA:
Ei luennoida 2000-2001.

5702411 Talotekniset järjestelmät II, 3 ov
Building Services II, 3 cu

DI KARI SIREN,
insinööri TERHO PEUHKURINEN
Luentoja 25 h, case-opetusta 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot ke 14-18 salissa RH205.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 13p 12p - - -
Harjoitukset (h) 10p 10p - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Annetaan kiinteistönhoidossa ja korjausrakentamisen rakennesuunnittelussa, rakennuttamissa ja työmaatehtävissä tarvittavat perustiedot rakennusten teknisistä järjestelmistä.
Opintojaksolla käsitellään rakennuskannassa esiintyvät LVI-järjestelmät, sähkö- ja tietotekniset järjestelmät sekä taloautomaatio ja hissit. Järjestelmistä selvitetään niiden tehokas käyttö ja ylläpito. Lisäksi tarkastellaan järjestelmien korjaus- ja peruspa-rannusmahdollisuuksia ja rakennusten energiataloutta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Seppänen, O., Rakennusten lämmitys. Jyväskylä 1995. Seppänen, O., Seppänen, M., Rakennusten sisäilmasto ja LVI-tekniikka. Jyväskylä 1996.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 5702410 Talotekniset järjestelmät I

5703100 Rakennustuotannon ohjaus, 4 ov
Construction Production Management, 4 cu

Assistentti SEPPO AALTO,
assistentti TEUVO TOLONEN
Luentoja 40 h, case-opetusta 40 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot to klo 13-17 salissa FB118 ja pe klo 8-16 salissa RH205.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 40p - - - -
Harjoitukset (h) 40p - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija rakennusyrityksen ja erilaisten rakennushankkeiden tuotannonsuunnitteluun ja -ohjaukseen sekä keskeisten tuotantosuunnitelmien laadintaperusteisiin ja sisältöön. Oppia tuntemaan erilaiset aikataulutekniikat ja niiden soveltaminen käytäntöön sekä manuaalisesti että käyttäen projektinhallintaohjelmaa.
Tuotannonohjauksen sisältö ja kulku: yrityksen tuotannonsuunnittelu, alustava yleisaikataulu, yleisaikataulu, rakentamisvaihe- ja työlajisuunnittelu, työnjärjestely, rakennusyrityksen ja rakennushankkeen hankintatoimi, kone- ja kalustosuunnittelu. Erilaiset ajallisen suunnittelun tekniikat: janakaavio, toimintaverkkotekniikka ja vinoviivatekniikka. Projektinhallintaohjelmat: tarjolla olevat ohjelmistot, ohjelmistolle asetettavat vaatimukset sekä erään projektinhallintaohjelmiston soveltaminen case-harjoituksissa sekä käytännön rakennushankkeeseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Esikuulustelu, osallistuminen case-harjoituksiin, harjoitustyö käytännön rakennushankkeessa ja kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Luennot ja harjoitukset. Annala, E., Hyttinen, R.: Tuotannonohjaus. Rakentamistalous 4, Rakentajain Kustannus Oy, Helsinki 1985. RATU-aikataulukirja, Rakennuskirja Oy. Koski H., Tuotannonohjauksen käsikirja, TTKK, Tampere 1989. Kankainen, J., Sandvik, T., Rakennushankkeen ohjaus, Rakennustieto Oy. Tampere 1993. Koskenvesa, A., Pussinen, T., Nyman, P., Rakennustöiden laatu, Rakennustieto Oy. Tampere 1995.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet, 5701200 Talonrakentamisen tuotantotekniikka.

5703200 Korjausrakentamisen rakennuttaminen, 2 ov
Renovation Project Management, 2 cu

Assistentti SEPPO AALTO
Luentoja 20 h, case-opetusta 8 h, ekskursio.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot ke klo 14-18 salissa RH205.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 3 - -
Harjoitukset (h) - - 1 - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija rakennusten korjaus- ja perusparannushankkeen rakennuttajan tehtäviin. Opintojaksolla käsitellään korjausrakentamishankkeen läpivienti. Erityisesti huomiota kiinnitetään hankesuunnitteluun, kustannusohjaukseen, suunnitelma-asiakirjojen laadintaan sekä asukasystävälliseen toteutukseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen case-opetukseen, kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Luennot ja harjoitukset. Kaivonen, J.-A. (toim.). Rakennusten korjaustekniikka ja talous. Rakennuskirja 1994. Asunto-osakeyhtiölainsäädäntö.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet.

57100 Rakentamistalouden perusteet, 3 ov
Basic Methods of Construction Economics, 3 cu

Professori SAKARI RIIHELÄ,
assistentti SEPPO AALTO,
assistentti TEUVO TOLONEN
Luentoja 34 h, case-opetusta ja harjoituksia 14 h, ekskursio 8 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot pe klo 8-12 salissa RI210.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2+ 2 - -
Harjoitukset (h) - 2+ 2 - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Hallita talouden ja rakentamistalouden keskeiset käsitteet ja tärkeimmät laskentamenetelmät sekä ymmärtää taloudellinen päätöksenteko.
Opintojaksolla käsitellään mm. rakentamistalouden ongelmakenttä, keskeiset käsitteet, talousyksiköt ja niiden päätöskriteerit, vaihtoehdot, rahan aika-arvo, investointilaskenta, kustannuslaskenta, laatu, tuotto-, hyöty- ja arvoanalyysi, edullisuusvertailu, riskien arviointi ja hallinta. Laskuharjoitukset painottuvat investointilaskentaan ja edullisuusanalyysiin, case- harjoitukset erityisesti rakennusliikkeen kustannuslaskentaan.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Esikuulustelu. Harjoitukset, laskuharjoitustentti, kirjallinen kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Luennot ja harjoitukset. Salokangas, R., Rakentamistalouden perusteet (käsikirjoitus, 1997). Talo 90, Nimikkeistö, Määrälaskentaohje ja Rakennuskustannusohje, Rakennustieto OY, Helsinki. Maa 89, Määrämittausohje. Ra-kennuskirja OY, Helsinki 1988. Kirjat pääpiirteisesti.
HUOMAUTUKSIA: Kaikkien rakentamistalouden opintojaksojen perusta.

57213 Talonrakennushankkeen talous, 3 ov
Building Project Management, 3 cu

Professori SAKARI RIIHELÄ,
assistentti TEUVO TOLONEN
Luentoja 25 h, case-opetusta 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot to klo 8-16 salissa FB118.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 13p 12p -
Harjoitukset (h) - - 10p 10p -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuntea rakennuttamistapahtuman keskeiset, erityisesti rakennuttajan ja suunnittelijan tehtävät. Opetella talonrakennushankkeen eri vaiheessa tehtävät taloudelliset valinnat ja valintamenetelmät, tietää talonrakennustoiminnassa tehtävien päätösten kustannus- ja arvovaikutukset, tuntea keskeiset kotimaiset ja ulkomaiset tietolähteet ja perehtyä vieraskieliseen taloudelliseen terminologiaan.
Opintojaksolla käsitellään mm. kustannus-, arvo- ja edullisuusanalyysi, tuote- ja toimintolaskenta ja ominaisuusjärjestelmät. Lisäksi opintojaksolla käsitellään tavoitehintalaskelma ja rakennusosa- arvio, talonrakennushankkeen yleinen kulku, sopimustekniikka Suomessa ja ulkomailla sekä energiatalous ja laatuajattelu. Kurssilla tehdään case-ketjuna ryhmätyö ajankohtaisesta aiheesta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Esikuulustelu, osallistuminen case-opetukseen, harjoitustyö ja kirjallinen kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Haahtela, Y., Kiiras, J.: Talonrakennuksen kustannustieto, - uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen. Rakentajain Kustannus Oy. Helsinki 1995. Perttilä, H., Sätilä, H., Rakennuttaminen. Rakentamistalous 2. Rakentajain Kustannus Oy, Helsinki 1992. Rakennuttajan laatujärjestelmä, Rakli 1997. Toimisto 2000. Laatukoti-ohjeisto. Liuksiala, A.: Sopi-mustekniikka. Luentomoniste.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 57100 Rakentamistalouden perusteet, useita keskeisiä talonrakennustekniikan kursseja.

57425 Rakentamistalouden erikoistyö (57422-57425), 2-5 ov
Independent Study, 2-5 cu

Professori SAKARI RIIHELÄ
Harjoituksia
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syventää tietoja alan erityiskysymyksistä sekä saada valmius itsenäiseen työskentelyyn ja tulosten kirjalliseen esittämiseen. Oppia tutkimuksellinen työtapa. Erikoistyöt palvelevat myös korkeakoulun tutkimustavoitteita. Aiheet ovat rakentamistalouden piiriin kuuluvia merkitykseltään tärkeitä ajankohtaisia tutkimustehtäviä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty harjoitustyö ja kirjallisuuden referointi.

57820 Yritys- ja kauppaoikeus, 1 ov
Business Law, 1 cu

Varatuomari JOUKO AARNIO
Luentoja 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot ti klo 15-19 sa-lissa K1703.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - 20p -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelija yksityisoikeuden perusteisiin, varallisuussuhteisiin, sopimusoikeuteen, vahingonkorvausoikeuteen, yritysjuridiikkaan, eurooppaoikeuteen, tuomioistuinmenettelyyn sekä siviilioikeudelliseen täy-täntöönpanoon.
Opintojaksolla käsitellään mm. yksityisoikeuden perusteet, varallisuussuhteet, vahingonkorvausoikeus, yritysjuridiikka, tuomioistuinmenettely, sopimusoikeus, siviilioikeudellinen täytäntöönpano.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen luennoille ja kirjallinen harjoitustyö tai kirjallinen kuulustelu kurssikirjallisuudesta.
KIRJALLISUUS: Hoppu, E. Kauppa- ja varallisuusoikeuden pääpiirteet, 5. uudistettu ja täydennetty painos. 1998.

57840 Työoikeus, 1 ov
Labour Law, 1 cu

Asianajaja TAPIO KURKELA
Luentoja 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Luennot ti klo 12-15 salissa RG202.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 20p - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Lähinnä teollisuuslaitoksen johtotehtävissä tarvittavan työlainsäädännön ja työmarkkinajärjes-telmän keskeisten aihepiirien hallitseminen. Opintojaksolla käsitellään mm. keskeinen työelämää koskeva lainsäädäntö. Työsopimus ja työsuhde. Työehtosopimuslaki, neuvottelujärjestelmä ja työrauhavelvollisuus. Työaika- ja vuosilomalainsäädäntö. Työturvallisuutta koskeva lainsäädäntö. Yhteistoimintaa yrityksissä koskeva lainsäädäntö.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen luennoille ja kirjallinen kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Kairinen Martti, Työoikeus perusteineen 1995.

57850 Oikeusjärjestyksen perusteet, 1 ov
Basics of Law and Justice, 1 cu

OTK JOHANNA MIKKOLA
Luentoja 15 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Ti 13-16 salissa K3109.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 15p - - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehtyminen oikeusjärjestyksen perusteisiin. Luentojen ja oikeustapausharjoitusten avulla tu-tustutaan oikeusjärjestyksen perusteisiin valikoiden seuraavista kokonaisuuksista: oikeusjärjestyksen asema, oikeussubjektit, oikeustoimi, edustus, yritysmuodot, elinkeino ja toiminimi, liikekilpailun säätely, irtaimen kauppa, kuluttajasuoja, kiinteistön kauppa, käyttöoikeuden luovuttamissopimukset, velkasuhde, velan vakuudet ja vahingonkorvaus.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen luennoille ja kirjallinen kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Suojanen, Kalevi, 1990-luvun oikeustaito, osat 1 ja 2 erikseen osoitettavin osin.

57861 Rakennuslainsäädäntö, 1 ov
Building Legislation, 1 cu

Varatuomari JARI RUUSKA
Luentoja 15 h, harjoituksia 10 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: : Luennot ke 16-19 salissa RI210.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 3 - -
Harjoitukset (h) - - - 10p -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Annetaan pääpiirteittäinen kokonaiskuva kaavoitusta, rakentamista, kiinteistöjen muodostamista ja muuta ympäristön käyttöä koskevista säädöksistä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: osallistuminen luennoille ja harjoituksiin tai kirjallinen kuulustelu kurssikirjallisuudesta.
KIRJALLISUUS: Ekroos, A., Majamaa, V., Maankäyttö- ja rakennuslaki 2000.

57995 Ympäristötalous, 2 ov
Environmental Economics, 2 cu

Luentoja 21 h. Harjoituksia 6 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää ympäristötaloustie-teen peruskäsitteisiin ja eri osa-alueisiin ja esitellä ympäristö-johtamisen keskeisiä näkökohtia. Opintojaksolla tarkastellaan kuinka taloustieteessä on huomioitu ympäristö ja selitetty saastumista. Tarkemmin käsitellään kansantuotelaskennan puutteita, erilaisia ympäristönsuojelun ohjauskeinoja, ympäristöhyötyjen ja -haittojen arvottamiskeinoja ja ympäristöön vaikuttavien hankkeiden arviointia. Ympäristöjohtamisen alueella tarkastellaan mm. ympäristöjohtamisstandardeja, elinkaarianalyysiä ja ympäristömerkkejä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Kirjallinen harjoitustyö ja kuulustelu.
KIRJALLISUUS: Paavola, Jouni. 1996. Ympäristötalouden perusteet. Helsinki: Opetushallitus ja Tampereen teknillinen korkeakoulu.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 29100 Teollisuustalouden perusteet tai 57100 Rakentamistalouden perusteet sekä 29733 Kansantaloustieteen perusteet.
HUOMAUTUKSIA:
Ei luennoida 2000-2001.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle