TTKK logoTTKK Opinto-opas

81001 Tietotekniikan perusteet, 2,0 ov

Computer Literacy, 2,0 cu


Lehtori MIIKA-MARKUS JÄRVELÄ, tuntiopettaja JARMO PALVIAINEN, erikoistutkija JUHANA HELOVUO ja tuntiopettaja MATTI KUJALA
Luentoja 31 h, demostraatioita ja harjoituksia 14 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)3- ---
Harjoitukset (h)2- ---

Luentoaika ja -paikka

Maanantaisin 12-15 saleissa Iso sali, K1705, TB103 ja TB104

Tavoitteet

Kurssilla on kaksi erityyppistä tavoiteryhmää. Käytännön taidoissa tavoitteet ovat, että opiskelija tuntee TTKK:n opiskelijoiden käytössä olevat tärkeimmät ohjelmistot ja tietokonejärjestelmät sekä pystyy itsenäisesti omaksumaan järjestelmien sujuvan käytön. Tiedollinen tavoite on, että opiskelija kurssin jälkeen osaa tietotekniikan perustermistöä ja ymmärtää pääpiirteissään mihin tietotekniikkaa voidaan soveltaa.

Sisältö

Harjoituksissa käydään läpi TTKK:n tietojärjestelmät (opintorekisteri, kirjaston tietokannat, käytössä olevat laitteet, Unix), verkon palvelut (sähköposti, seitti, uutisryhmät), tärkeimmät sovellusohjelmat (mm. tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta) ja laitteiston rakenne. Luennoilla käsittävät yleistiedot tietotekniikan perusteista ja tietotekniikan osuudesta tuotteissa. Käsiteltäviä asioita ovat mm. tietokoneen toimintaperiaate (algoritmin käsite, ohjelma) ja rakenne (muisti, suoritin, oheislaitteet), varusohjelmistot (käyttöjärjestelmä, kääntäjät, tietokannat), keskeisimmät sovellusalueet (ATK, prosessiautomaatio, sulautetut järjestelmät), tiedon esitysmuodot ja tiedon pakkaus, käyttöjärjestelmien ominaisuuksia (mm. virtuaalimuisti, moniajo), tiedonsiirron perusteet (verkot, OSI-malli) sekä tietoturvan perusteet (allekirjoitukset, virukset, oikeudet).

Tutkintovaatimukset

Kirjallinen tentti, osallistuminen kaikkiin harjoituksiin.

Kirjallisuus

Luentomoniste. Oheislukemistoa: Computer Science - an overview, J. Glen Brookshear, 6 painos.

Huomautuksia

Voidaan suorittaa vain lukuvuosittain. Korvaa opintojakson 81000 Tietotekniikan peruskurssi.

Linkkejä

Kurssin kotisivu.