Opinto-opas 2002-2003

2900040 JOHDATUS KANSANTALOUSTIETEESEEN, BASIC COURSE IN ECONOMICS, 2 ov

Tietoa luennoitsijoista
N.N.

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 42h

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

2+

2

-

Harjoitukset (h):

-

-

-

-

-

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on antaa taloudellisten ilmiöiden perustuntemus, tutustuttaa taloustieteelliseen ajatteluun ja kuvata Suomen talouden kehitystä.

Sisältö
Kurssi jakautuu kansantaloustieteen mikro- ja makro-osaan. Tarkasteluja havainnollistetaan Suomen kansantaloutta kuvaavalla aineistolla ja tutkimuksilla.

Mikrotalousteoriassa käydään läpi kysyntäkäyrän johtaminen yksittäisen optimoivan yrityksen käyttäytymisen kautta kiinnittäen huomiota myös yritystoiminnan tehokkuuteen erilaisissa kilpailullisissa olosuhteissa. Tarkastellaan kysynnän ja tarjonnan tasapainoa markkinoilla, hyvinvointitalouden perusteita (tehokkuus ja tulonjako tavoitteen ristiriitaa ja markkinoiden epäonnistumista ja oikeutusta julkisen sektorin olemassaololle myös tehokkuusmielessä) ja kansainvälisen kaupan perusteita.

Makrotalousteoriaosassa tarkastellaan talouskasvua, suhdanteita, finanssipolitiikkaa, työttömyyttä, inflaatiota, investointeja ja tuottavuutta. Suomen kansantalouden kehitystä kuvataan runsaalla ja ajankohtaisella empiirisillä aineistoilla, rakennetta pyritään selittämään esitettyjen perusmallien avulla ja Suomen talouden tulevaisuuden haasteita (esim. EMU ja globalisaatio) pyritään tuomaan esiin. Tässä yhteydessä painotetaan ennen muuta Suomen kansantalouden pitkän aikavälin kehitystä (1860-luvulta nykypäivään), 1990-luvun poikkeuksellisen syvä talouslamaa, Suomen pankkikriisiä ja Suomen Eurooppa-integraatio ratkaisuja: ETA-sopimus, EU-jäsenyys ja EMU-jäsenyys. Myös Suomen työttömyyden alentamisen vaikeutta analysoidaan ja pohdiskellaan ns. uuden teknologian (tietopääoman) vaikutusta Suomen talouskasvuun.

Tutkintovaatimukset
Tentti luentojen (sis. kurssimonisteen) ja kurssikirjan sisällöstä.

Kirjallisuus
1) Kurssikirja varmistetaan kurssin alussa.
2) Luentomonisteet

Huomautuksia
Tarkista tiedot kurssin www-sivulta ennen kurssin alkua.

Kurssin kotisivu