Opinto-opas 2008-2009
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2008-2009

TLT-5100 Tiedonsiirtotekniikan perusteet, 5 op
Introduction to telecommunications

Opintojakson vastuuhenkilö

Pekka Uotila

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 4 :
Keskiviikko 8 - 10, TB103
Per 4, 5 :
Perjantai 8 - 11, TB103

 
2. vuosikurssi
3.-n. vuosikurssi
Automaatiotekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma
Teknis-luonnontieteellinen koulutusohjelma
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma
Tietotekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Tentti Harjoitustyö Laboratoriokoe
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Tavoitteet

Tavoitteena on oppia tietoliikennetekniikan perusteet teoreettisista lähtökohdista käytännön sovelluksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tarkastella sekä informaatiota kuljettavan signaalin että signaalia käsittelevän piirielementin ominaisuuksia niin aika- kuin taajuustasossakin. Hän tuntee modulaatiotavat, tunnistaa lähettimen ja vastaanottimen rakenneosat ja ymmärtää niiden tehtävät. Hän ymmärtää analogisen ja numeerisen tiedonsiirron erot ja tuntee tietokoneiden välisen kommunikaation periaatteet. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää laboratorion perusmittalaitteita.

Sisältö

Sisältöalue Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Signaalit ja kanava Fourier-sarja, kompleksinen Fourier-sarja, Fourier-muunnos. Signaalin amplitudi- ja vaihespektri. Siirtofunktio, amplitudi- ja vaihevaste. Lineaariset vääristymät, suotimet. Teho- ja energiaspektri, desibeli tehojen ja jännitteiden suhteena.     
2. Modulaatio (1) Analogiset modulaatiot aika- ja taajuustasossa: AM, DSB, SSB, VSB, QAM. Neliölakimodulaattori, balansoitu modulaattori ja kytkinmodulaattori. SSB-vaiheistusmenetelmä. Taajuusmodulaatio ja sen spektri, Besselin funktiot. VCO. Carsonin sääntö. (2) Numeerinen modulaatio ja modeemi. ASK, FSK, PSK, QPSK ja QAM. IQ-modulaattori, konstellaatio, bitti- ja baudinopeudet.     
3. Radio ja TV (1) Superheterodynevastaanotin. Säädettävän paikallisoskillaattorin toteutusperiaatteita. Vaihelukko ja PLL-viritin. Välitaajuussuodin. Verhokäyräilmaisin. Koherentti ilmaisu ja kantoaallon uudelleen generointi: PLL, Costas loop ja pilottisignaali. FM:n ilmaisu PLL:n avulla. Stereoradiolähete. (2) Videosignaalin rakenne ja kaistanleveys. Kuvan lomitus, juova- ja kenttätahti. TV-kameran ja vastaanottimen toimintaperiaate. Värikuvan RGB- ja YUV-esitykset, luminanssi- ja krominanssisignaalit ja niiden limittyminen taajuustasossa. PAL-videosignaali, väripalkkikuva ja viivelinjakampasuodin. Värikuvaputki. Väri-TV-standardit. Digitaalinen TV.     
4. Numeerisen datan siirto ja tietoverkot (1) Johtokoodit. Tahdistuminen bitti-, merkki- ja kehystasolla. Asynkroninen ja synkroninen siirtoperiaate. Kehysrakenteet Bisync, HDLC, token ring, Ethernet, PCM30, ATM ja SDH. Aikakanavointi, piiri- ja pakettikytkentä, verkko. (2) Kerrosmalli, palvelun periaate, protokollan toiminta ja tehtävät. OSI- ja DoD-mallit. V.24-liityntä. Lähiverkon fyysinen kerros, koaksiaali- ja parikaapeliverkko, toistin ja kytkin. Lähiverkon MAC-kerros, kilpavarausperiaate. TCP- ja IP-protokollat Ethernetin kehyksessä, esimerkkipakettien analysointi.     
5. Laboratoriotyö Työssä tutkittavat asiat sekä mitataan laboratoriossa että ratkaistaan matemaattisesti työselostuksessa. (1) Välineet: signaaligeneraattori, analoginen oskilloskooppi, yleismittari, teholähde. (2) Kondensaattorin ominaisuudet, vaihe-ero ja impedanssin käsite. (3) RC-suodin, siirtofunktio, sisäänmeno- ja ulostuloimpedanssi. (4) LC-suodin, resonanssi, kaistanpäästösuodin. (5) Amplitudimodulaatio ja verhokäyräilmaisin. Taajuusmodulaatio, vaihelukko ja PLL-ilmaisin.     


Opintojakson arvostelu

Tenttiin perustuva arviointi mittaa kurssin ydinaineksen omaksumista. Henkilökohtaisella laboratoriokokeella varmistetaan, että työryhmän kukin jäsen on perehtynyt työn teoriaan, laitteisiin ja mittausmenetelmiin. Laboratoriotyön selostus vaikuttaa kurssin arvosanaan.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Opintomoniste   Tiedonsiirtotekniikan perusteet   Pekka Uotila            Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S
ELE-1020 Elektroniikan perusteet II Pakollinen  
SMG-1200 Piirianalyysi II Suositeltava  
TLT-8017 Basic Communication Circuits - 1 Pakollinen  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TLT-5100 Tiedonsiirtotekniikan perusteet, 5 op 83400 Johdatus tietoliikennetekniikkaan, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1 Luentoajat: Periodi 4: ke 8-10, pe 8-10 Periodi 5: pe 8-11 Katso kurssin tiedot osoitteesta http://www.cs.tut.fi/~uotila/johdatus.html   Luennot
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu19.08.2008
MuokkaajaMarkku Renfors