Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 4 op
Basic RF Measurements

Vastuuhenkilö

Tiiti Kellomäki

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 1 :
Maanantai 12 - 14, SM221
Keskiviikko 14 - 16, SM221

 
3.-n. vuosikurssi
DI-Opiskelijat
Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Kirjallinen tentti ja mittausnäyte. Mittausnäytteessä opiskelija osoittaa osaavansa mitata kurssilla annettujen ohjeiden mukaan. Laboratorioharjoitukset (spektrianalysaattorityö, piirianalysaattorityö ja antennimittaustyö) suoritettava hyväksytysti. Hyvin suoritetuista laboratorioharjoituksista mahdollisuus arvosanan korotukseen.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opiskelija saa perustiedot RF-elektroniikkalaitteiden suunnittelun ja testauksen vaatimista perusmittausmenetelmistä sekä yleistä tietoa RF-tekniikassa käytettävistä mittalaitteista. Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa mitata itsenäisesti spektri- ja piirianalysaattoreilla sekä tulkita mittaustuloksia ja arvioida mittauksiin liittyviä virhetekijöitä.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Spektrianalysaattori. Spektrianalysaattorin rakenne. Mitä spektrianalysaattorilla voi mitata. Mittausdemoja ja laboratoriot. Signaaligeneraattorin käyttö. Turvallinen ja oikea käyttö mittaustilanteessa.   Signaaligeneraattorityypit. Spektrianalysaattorimittauksen "kalibrointi" ja virhelähteet. Spektrianalysaattorityypit.  Skalaaripiirianalysaattorin korvaaminen spektrianalysaattorilla. 
2. Piirianalysaattori. Skalaaripiirianalysaattorin rakenne. Mitä piirianalysaattorilla voi mitata. Taajuuspyyhkäisyn mittaaminen. Kalibrointi SOLT-menetelmällä. Mittausdemoja ja laboratoriot.  Tehopyyhkäisyn mittaaminen. Erilaiset kalibrointitavat. Virhemalli. Vektoripiirianalysaattorin rakenne.   Piirianalysaattorin käyttö signaaligeneraattorina. 
3. Antennimittaukset ja mittaustulosten tulkitseminen. Antenniparametrit: vahvistus, sovitus, kaukokenttä, päätasot. Antennien mittaaminen laitoksen radiokaiuttomalla huoneella ja lähikenttämittauspaikassa.  Heijastusten vaikutus antennimittauksiin. Heijastuvuustaso. Mittauspaikat.  Antennimittauspaikan instrumentointi. 
4. Kohinan mittaaminen Y-kerroinmenetelmällä (kylmän ja kuuman kuorman menetelmä). Kohinaparametrit: kohinaluku, -kerroin ja -lämpötila. Automaattinen kohinamittari.  Kohinan mittaaminen spektrianalysaattorimenetelmällä. Kohinakaistanleveys. Kohinageneraattorit.  Kohinan mittaaminen signaaligeneraattorimenetelmällä. 
5. Mittauksissa tarvittavat passiiviset komponentit: aaltojohdot, liittimet, adapterit, vaimentimet, päätteet ja suuntakytkimet. Liittimien oikea käyttö.      


Opintojakson arvostelu

Opiskelija ymmärtää ja osaa kirjoittaa selostuksen siitä, mitä laboratoriotöissä on tehty ja analysoida tulokset. Erittäin hyvistä selostuksista on mahdollista saada arvosanankorotus. Tentti painottuu mittausmenetelmien ja mittauslaitteiden toiminnan ymmärtämiseen. Opiskelijan tulee hallita tentissä luentojen, kirjan ja laboratoriotöiden asiat.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Mikroaaltomittaustekniikka   Lehto & Räisänen   978-951-672-356-6     kaikki painokset käyvät      Suomi  
Luentokalvot   Kalvot ja harjoitustyöohjeet              Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELE-2250 Johdatus suurtaajuustekniikkaan Suositeltava    
ELE-6050 RF-tekniikan perusteet I Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
RF-tekniikan perusasiat on hyvä tuntea ennalta. Kurssikirjan alussa on lyhyt katsaus RF-tekniikkaan. Sen hallitseminen riittää kurssin läpäisemiseen, mutta materiaali on opiskeltava itsenäisesti. Kirjasta Räisänen, Lehto: Radiotekniikan perusteet kannattaa lukea luvut 3.8-3.10, 4, 5.1-5.2 ja 6. Kurssien ELE-6256 Active RF Circuits ja ELE-6286 RF Project suorittaminen samaan aikaan tämän kurssin kanssa on hyvin suotavaa.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 4 op 7408001 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, 3 ov  

Lisätiedot

Opintojakso on suurtaajuustekniikan opiskelijoille pakollinen. Muidenkin elektroniikan opiskelijoiden on hyvä oppia mittaamaan nopeita ilmiöitä. Tällä kurssilla RF-tekniikan opiskelijat pääsevät näkemään alan ilmiöitä käytännössä. Tavoitteena on syventää opiskelijoiden teoreettisia tietoja käytännön tekemisellä.

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1 Vuoden ainoa toteutus kurssista Suurtaajuustekniikan perusmittaukset. Tervetuloa.   Luennot
Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu02.03.2009
MuokkaajaTiiti Kellomäki