Opinto-opas 2010-2011
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2010-2011

TME-3400 Kantavien rakenteiden optimointi, 6 op
Structural Optimization

Vastuuhenkilö

Juhani Koski

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 


 
 4 h/per
 2 h/per
+4 h/per
+2 h/per


 
TME-3400 2010-01 Tiistai 12 - 14, K1703
Torstai 10 - 12, K1703
Tiistai 12 - 14, K1704
Torstai 10 - 12, K1704

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset ja kotitehtävät. Välikokeet tai kirjallinen tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opiskelija oppii taidon soveltaa erilaisia optimointimenetelmiä kantavien rakenteiden suunnittelussa. Hän osaa soveltaa optimointia elementtimenetelmän yhteydessä liittyen rakenteiden staattiseen, dynaamiseen ja epälineaariseen analyysiin sekä stabiilisuustarkasteluihin.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kantavien rakenteiden optimointiongelman erilaiset formuloinnit elementtimenetelmään liittyen.Optimointimuuttujien, kohdefunktioiden ja rajoitusehtojen valinta.Monipuolisia statiikan, dynamiikan ja stabiilisuusteorian sekä epälineaarisen FEM-analyysin yhteyteen asetettuja suunnitteluongelmia muodostetaan ja ratkaistaan.     
2. Poikkileikkaussuureiden optimointi ristikko-,kehä ja levyrakenteille epälineaarisena jatkuvana optimointiongelmana.Jännityssuhdemenetelmä.Optimaalisuuskriteerien menetelmät jännitys- ja siirtymärajoitetuille tehtäville rakenteen painon minimoimiseksi.Lineaarinen ohjelmointi sauvarakenteiden plastisuusteorian yhteydessä.     
3. Monitavoitteinen optimointi, jossa on useita keskenään ristiriitaisia suunnittelukriteereitä kuten esimerkiksi paino ja jäykkyys.Pareto optimien generointi. Myös diskreettejä ongelmia, joissa suunnittelijalla on käytettävissään vain rajallinen määrä levyn paksuuksia, jäykisteitä tai palkkikokoja, käsitellään.Perusalgoritmit diskreeteille ja sekalukuongelmille esitellään.     
4. Rakenteiden ja komponenttien muodon ja topologian optimointi reikien määrän, sijainnin ja muodon määrittämiseksi.Ristikoiden ja kehien geometrian optimointi.Erityisalgoritmitmeja, jotka on kehitetty kyseisten rakenteiden mekaniikkaan liittyvien epälineaaristen optimointiongelmien ratkaisemiseksi, käsitellään.      
5. FEM-analyysin yhteydessä suoritettava herkkyysanalyysi suunnitteluderivaattojen määrittämiseksi.Optimoinnin kytkeminen FEM-valmisojelmien yhteyteen sekä laajojen ongelmien numeerinen käsittely.     

Opintojakson arvostelu

Arvosana muodostuu välikokeiden pisteistä sekä kotitehtävistä annettavista lisäpisteistä.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Elements of Structural Optimization   R., T., Haftka and Z., Gurdal       Kluwer, 1992      Englanti  
Kirja   Optimum Structural Design   U., Kirsch       Springer-Verlag, 1993      Englanti  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TME-3400 Kantavien rakenteiden optimointi, 6 op 23621 Kantavien rakenteiden optimointi, 4 ov  
TME-3400 Kantavien rakenteiden optimointi, 6 op TME-3406 Structural Optimization, 6 op Vastaavuus 1 = 1  

Lisätiedot

Soveltuu jatko-opinnoiksi

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TME-3400 2010-01 Kantavien rakenteiden optimointiongelman erilaisia FEM-analyysiin perustuvia formulointeja.Poikkileikkaussuureiden optimointi ristikoille ja kehille sekä levyrakenteille staattisissa kuormitustilanteissa. Rakenteen tai komponentin muodon sekä topologian optimointi.Ristikko- ja kehärakenteiden plastisuusteoriaan pohjautuva analysointi ja optimointi lineaarisen ohjelmoinnin avulla.Jännityssuhdemenetelmä ja optimaalisuuskriteerien menetelmät lineaarisesti kimmoisten rakenteiden painon minimoimiseksi.Dynamiikan ja stabiilisuusteorian sekä epälineaariseen rakenneanalyysiin perustuvien optimointitehtävien erityspiirteitä.Laminoitujen komposiittien optimoinnin alkeita.Suunnitteluderivaattojen määritys erilaisille tehtävätyypeille.Jatkuvia muuttujia sisältävien tehtävien lisäksi käsitellään diskreettejä ongelmia, joissa suunnittelijalla on käytettävissään vain rajallinen määrä levynpaksuuksia, jäykisteitä tai palkkikokoja.Laajojen epälineaaristen optimointitehtävien vaatimat erityisalgoritmit sekä FEM-valmisohjelmien käyttö optimoinnin yhteydessä.       Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu20.08.2010