Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

ELE-1020 Elektroniikan perusteet II, 6 op
Basic Electronics II

Lisätiedot

Opintojaksolla on käytössä Moodle. Moodle-sivujen www-osoite löytyy toteutuskerran kohdalta lisätiedoista.

Vastuuhenkilö

Erja Sipilä

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyö
 3 h/vko
 2 h/vko
 3 h/per
+3 h/vko
+2 h/vko
+6 h/per



 



 



 
ELE-1020 2011-01 Keskiviikko 10 - 12, S4
Perjantai 9 - 10, S1

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti (tai vaihtoehtoisesti tentin tilalla hyväksytysti suoritetut välikokeet) luennoista, harjoituksista ja laboratoriotöistä. Hyväksytysti suoritetut laboratorio- ja Pspice-työt sekä muut mahdolliset pakolliset tehtävät.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa elektroniikkajärjestelmän eri osat. Hän osaa määritellä analogiaelektroniikassa tarvittavien tavallisten peruskomponenttien (passiivikomponentit, diodi, bjt, mosfet, jfet ja ideaalinen operaatiovahvistin) eri tyypit ja niiden toimintaperiaatteet. Hän osaa soveltaa, eli käyttää ja mitoittaa, niitä yksinkertaisissa piirikytkennöissä. Opiskelija kykenee analysoimaan yksinkertaisia vahvistinkytkentöjä. Opiskelija osaa käyttää elektroniikan perusmittalaitteita (yleimittari, oskilloskooppi), hän osaa mitata jännitteitä ja virtoja piirikytkennästä. Opintojakson aikana opiskelija oppii käyttämään spicepiirisimulointiohjelman perustyökaluja. Opiskelija osaa kertoa perusasioita vahvistintyypeistä, suotimista, teholähteistä ja sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta (EMC).

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Elektroniikkajärjestelmä ja sen osat. Anturit ja toimilaitteet (aktuaattorit). Passiivikomponentit: vastus, kondensaattori ja kela, niiden perustyypit ja rakenteet.   Eri tyyppisten anturien ja toimilaitteiden toimintaperiaatteet. Osa passiivikomponenttityypeistä, kuten NTC- ja PTC-vastukset. Häiriöiden kytkeytyminen ja niiltä suojautuminen, eri asteen suotimet. ESD, sen tiedostaminen ja huomioiminen.   
2. Vahvistin: peruskäsitteet (jännite-, virta- ja tehovahvistus, taajuusvaste) ja toiminta. Eri peruskomponenteilla (operaatiovahvistin, FET, BJT) toteutetut vahvistimet. Vahvistimien mittaus ja simulointi. Vahvistinluokat, kohina ja särö sekä EMC käsitteenä.     
3. Ideaalinen operaatiovahvistin: yksinkertaisten operaatiovahvistinkytkentöjen toiminta (esim. differentiaalivahvistin, invertoiva ja ei-invertoiva operaatiovahvistin) ja niihin liittyvät laskut.   Integraattori, derivaattori, operaatiovahvistimen epäideaalisuuksia  Operaatiovahvistimen sisäiset kytkennät 
4. Pn-diodi: rakenne ja toiminta. Zenerdiodin rakenne ja toiminta sekä käyttö zenerjännitevakavoijana. Pn-diodeilla toteutettujen peruskytkentöjen toiminta, laskeminen ja analysointi.  Muut diodityypit    
5. Transistorit (BJT:t ja FETit): Eri tyyppiset transistorit, niiden rakenne ja toiminta. Transistoreilla toteutettujen vahvistimien toiminta, peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori) ja laskeminen. Darlingtonkytkentä, vuorovaihekytkentä.  Transistorien piensignaalimallit, transistoreilla toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (esim. differentiaalivahvistin, vakiovirtalähteet, kaskadivahvistin, jänniteregulaattori).    

Opintojakson arvostelu

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Hyväksyttyä tenttiarvosanaa voi korottaa yhdellä numerolla erinomaisella audiovahvistinlaboratoriotyöllä. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus suorittaa kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydiaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Electronics A Systems Approach   Neil Storey   0-13-129396-6     3rd ed.      Englanti  
Kirja   Electronics A Systems Approach   Neil Storey   987-0-273-71918-2     4th Edition. Jompi kumpi kirjan painoksista (3. tai 4.) riittää, molempia ei tarvita.      Englanti  
Luentokalvot           Luentokalvot tulevat saataville kurssin Moodle-sivuilla. Niitä täydennetään luennoilla.      Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
SMG-1100 Piirianalyysi I Pakollinen    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-1020 Elektroniikan perusteet II, 6 op 7401003 Elektroniikan perusteet II, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELE-1020 2011-01   Luennot
Harjoitukset
   
Lähiopetus: 40 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 60 %  

Viimeksi muokattu16.02.2012