Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

FYS-1310 Fysiikan työt II, 5 op
Physics Laboratory II

Lisätiedot

Kurssisuoritusta ei kirjoiteta automaattisesti, vaan se haetaan opintosuoritusmerkinnän hakulomakkeella, joka löytyy oppilaslaboratoriosta tai Moodle-sivuiltamme.

Vastuuhenkilö

Mika Hirsimäki, Jaakko Laaksonen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
            FYS-1310 2010-01  

Suoritusvaatimukset

Kymmenen fysiikan eri alueisiin liittyvää harjoitustyötä raportteineen. Työt tehdään paritöinä. Huomaa myös, että kurssisuoritusta ei toistaiseksi tietojärjestelmäsyistä johtuen voida kirjoittaa automaattisesti, vaan se on haettava erikseen laboratorion Moodle-sivuilta löytyvällä lomakkeella, joka palautetaan laboratorioon.

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Opetus on pienryhmäopetusta, jossa ryhmän muodostaa kaksi opiskelijaa. Opetustilanteen jälkeen opiskelijoilla on mahdollisuus käydä keskustelemassa laboratoriotöiden kirjallisen jälkiselostuksen tekemiseen liittyvistä kysymyksistä opettajien kanssa (laboratoriossa tai sähköpostitse).

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa yleisimmät kokeellisen luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksessa käytettävät tutkimusvälineet (oskilloskoopit, ajanottovälineet, lämpömittarit, vaa'at, sähkötekniikan yleismittarit, nooniasteikkoihin perustuvat mittavälineet) ja osaa käyttää niitä valvotuissa olosuhteissa. Opiskelija osaa nimetä laboratorion työturvallisuussäännöt sekä soveltaa niitä muissakin laboratorioympäristöissä. Opiskelija löytää kokeiden ja fysiikan luennoilla esitettyjen teorioiden väliset yhteydet erityisesti modernin fysiikan osalta. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa analysoida luonnontieteellisiä mittaustuloksia, arvioida niiden luotettavuutta ja selittää ne kirjallisesti.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Turvallinen työskentely laboratoriossa     
2. Luonnontieteen ja tekniikan alan kokeellisen tutkimuksen perustyövälineet ja niiden käyttö. Tietokoneavusteinen mittaus.     
3. Teknistieteellisen raportin kirjoittaminen: raportin oikeaoppinen rakenne, kuvien ja taulukoiden esittäminen, viittaustavat kirjallisuuteen     
4. Tulosten luotettavuuden perustelu: kokeiden toistettavuus, virheiden kasautumislaki, lineaarinen regressio, keskiarvo, keskihajonta ja keskiarvon keskivirhe.      
5. Todennäköisyysjakaumat, valmisohjelmistojen (esimerkiksi Excel, Open Office tai Matlab) käyttö virhearvioinnissa     
6. Kurssimateriaalin ulkoisen viitekirjallisuuden laaja hyödyntäminen raportin laatimisessa     
7. Kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitusten tunnistaminen ja parhaiten soveltuvan mittavälineen omatoiminen valinta     

Opintojakson arvostelu

Opintojakson arvosana lasketaan laboratoriotöiden arvosanojen perusteella. Laboratoriotöiden arvosteluohjeet sekä loppuarvosanan laskentataulukko löytyvät FYS-1010 kurssin Moodle-sivuilta.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Muu verkkomateriaali   Laboratorion Moodle-sivut         Kurssin opintomateriaali sekä suoritusohjeet löytyvät FYS-1010 kurssin Moodle-sivuilta.      Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
FYS-1310 Fysiikan työt II, 5 op 72072 Fysiikan työt II, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
FYS-1310 2010-01 Laboratoriotöitä voi suorittaa koko lukuvuoden ajan.        

Viimeksi muokattu22.02.2011