Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

IHA-2100 Hydraulitekniikka I, 5 op
Oil Hydraulic Engineering I

Vastuuhenkilö

Jari Rinkinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
Laboratoriotyö




 




 
 4 h/vko
 4 h/per
 6 h/per


+2 h/per
+16 h/per
 4 h/per




 
IHA-2100 2011-01 Keskiviikko 14 - 16, K1704
Torstai 12 - 14, K1704

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritetut harjoitustehtävät sekä hyväksytysti suoritettu tentti luentojen ja harjoitusten sisällöstä.

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

- Kurssiin kuuluu yksi hydraulijärjestelmän suunnitteluharjoitustyö, laskuharjoituksia ja kaksi laboratoriotyötä (hydraulikomponentin ominaiskäyrän mittaus ja hydraulijärjestelmän sekvenssitoimintojen asetusarvojen viritys), joiden avulla harjoitellaan käytännön tekemistä kurssin keskeisistä aiheista.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa keskeiset tiedot öljyhydrauliikan komponenttien hydraulisista ja säätöteknillisistä laskentamenetelmistä ja niiden soveltamisesta hydraulikomponenttien ja -järjestelmien suunnitteluun. Hän pystyy muodostamaan tai johtamaan yleisiä hydraulitekniikassa tarvittavia yhtälöitä. Hän osaa määrittää hydraulikomponentin ominaiskäyrän tilavuusvirta- ja painemittauksilla. Hän pystyy virittämään todellisen hydraulijärjestelmän venttiilien asetusarvot suunnitelman mukaisiksi. Hän osaa suunnitella hydraulijärjestelmiä peruskomponentteja käyttäen ja hänellä on käsitys patruunatekniikan, proportionaalitekniikan ja servoteknikan käytön tuomista lisäominaisuuksista ja vaatimuksista. Hän kykenee analysoimaan servojärjestelmän dynaamisia ominaisuuksia askel- tai taajuusvasteiden avulla.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Hydrauliikan järjestelmätyypit. Hydraulijärjestelmien laskennassa tarvittavat perusyhtälöt ja niiden käyttö: voimayhtälö, jatkuvuusyhtälö, energiayhtälö, Hagen-Poiseuillen yhtälö, liikemäärävirtayhtälö, hydraulijärjestelmän jousto, paineiskut putkivirtauksessa ja toimilaitteen yhteydessä.  Hydraulijärjestelmienlaskennassa tarvittavien perusyhtälöiden johtaminen: voimayhtälö, jatkuvuusyhtälö, energiayhtälö, Hagen-Poiseuillen yhtälö, liikemäärävirtayhtälö, hydraulijärjestelmän tehollinen puristuskerroin, paineiskut putkivirtauksessa ja toimilaitteen yhteydessä.  Bernoullin yhtälön johto. 
2. Venttiilien tehtävät hydraulijärjestelmässä, hydrauliikan komponenttien, mm. venttiilien ja toimilaitteiden, teoria ja konstruointi. Venttiilien vaikutus järjestelmän hyötysuhteeseen. Patruuna-sekä proportionaaliteknisen järjestelmän edut ja haitat. Hydraulipumppujen ja -moottoreiden rakenneominaisuudet ja käyttösovellutukset. Pumppujen ja moottoreiden perussäätimet ja niiden käyttö.  Patruuna- ja proportionaaliventtiilien rakenteet ja käyttöesimerkit. Proportionaalijärjestelmän mitoitusperusteet.    
3. Hydraulijärjestelmien suunnittelumetodiikka. Erilaisten perustoimintovaihtoehtojen toteuttaminen hydraulisilla komponenteilla. Kuormitusmuutosten kompensointi venttiilissä ja järjestelmässä, kuorman karkaamisen estäminen, toimilaitteiden tahdistus. Komponenttien mitoitus ja valinta. Järjestelmän dokumentointi.  Säätö ja servotekniikan perusteet. Järjestelmän siirtofunktion muodostus. Aika- ja taajuusvasteiden muodostus ja järjestelmäominaisuuksien tulkinta niistä.  Vasteen tarkkuus siirtofunktion avulla. 
4. Hydraulijärjestelmän lämpenemisen analysointi. Öljyn puhtauden määritys ja siihen tarvittavan suodatuksen suunnittelu. Sovelluksia teollisuus- ja mobilehydrauliikan alalta.     

Opintojakson arvostelu

Kurssin arvosana määräytyy tentin perusteella. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydinaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Koneautomaatio HYDRAULIIKKA II   Jaakko Fonselius, Jari Rinkinen, Matti Vilenius       Tampereen Yliopistopaino Oy - Juvenes Print, Tampere 2006, 3. painos, 226s      Suomi  
Kirja   Servotekniikka   Jaakko Fonselius, Jari Rinkinen, Matti Vilenius       Tampereen Yliopistopaino Oy - Juvenes Print, Tampere 2006, 2. painos, 194s, Sivut 1-34      Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
IHA-1101 Hydrauliikan perusteet Pakollinen    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
IHA-2100 Hydraulitekniikka I, 5 op 26182 Ympäristöystävällinen hydrauliikka, 2 ov  
IHA-2100 Hydraulitekniikka I, 5 op 26121 Hydraulitekniikka I, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
IHA-2100 2011-01        

Viimeksi muokattu21.11.2011