Opinto-opas 2011-2012
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2011-2012

MEC-1250 Konstruktiotekniikan perusteet, 5 op
Introduction to Mechanical Design

Vastuuhenkilö

Asko Ellman, Arto Lehtovaara, Seppo Virtanen, Timo Kalema, Ilari Laine

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 


 
 2 h/per
 1 h/per
+2 h/per
+1 h/per


 
MEC-1250 2011-01 Tiistai 8 - 10, K1241

Suoritusvaatimukset

Luentopäiväkirja ja harjoitustyö kurssin sisällöstä.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa järjestelmällistä suunnittelumetodiikkaa erilaisten konstruktioiden (esim. tuote, kone, laite, järjestelmä) kehittämisen esiselvitys- ja konseptisuunnitteluvaiheisessa.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kehitystarpeiden tunnistaminen ja määrittely. Asiakastarpeiden selvittäminen ja priorisointi. Kehitystehtävän muotoilu ja toimintorakenteen määrittely.   Konstruktiotoimi, -lajit ja -prosessi. Quality Function Deployment (QFD), Integrating Customer Requirements into Product Design. Abstrahointi ja ongelman muotoilu. Kokonaistoiminnon jako osatoimintoimintoihin ja toimintorakenteen looginen ja fysikaalinen tarkastelu.   
2. Suunnitteluvaatimuksien ja teknistaloudellisten arviointikriteerien määrittäminen. Ratkaisuvaihtoehtojen etsiminen osatoiminnoille ja yhdistäminen kokonaisratkaisuiksi.  QFD-tekniikka ja arvoanalyysi. Ratkaisujen etsimisessä käytettävät tavanomaiset menetelmät, sekä intuitiivisesti ja diskursiivisesti painotetut menetelmät.   
3. Ratkaisuehdotusten vertailu ja teknis-taloudellisesti parhaan ratkaisuvaihtoehdon valinta. Valitun ratkaisun toteuttamiseen liittyvien riskien tunnistaminen ja määrittely.  QFD-tekniikka ja arvoanalyysi. SWOT- ja riskianalyysit.    
4. Suunnitteluvaiheen tehtävien määrittely, priorisointi ja riippuvuuksien määrittely. Suunnitteluprojektin resurssointi, aikataulutus, kustannuslaskenta ja hallinta. Hankintojen suunnittelu ja vaatimusten hallinta.  Rinnakkaisuunnittelun periaatteet. Suunnittelua tukevat analysointitekniikat kuten: valmistettavuus, asennettavuus, turvallisuus, kestävyys, luotettavuus, huollettavuus, energiatehokkuus, ympäristö- ja käyttäjäystävällisyys, sekä elinjakson kustannukset.    

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Koneensuunnitteluoppi   Pahl G. & Beitz W   951-817-468-7          Suomi  
Kirja   Quality Function Deployment (QFD), Integrating Customer Requirements into Product Design   Akao Yoji   0-915299-41-0          Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MEC-1250 Konstruktiotekniikan perusteet, 5 op KSU-1250 Konstruktiotekniikan perusteet, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
MEC-1250 2011-01 Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa järjestelmällistä suunnittelumetodiikkaa erilaisten konstruktioiden (esim. tuote, kone, laite, järjestelmä) kehittämisen esiselvitys- ja konseptisuunnitteluvaiheisessa. Kurssilla perehdytään suunnittelumetodiikkaan, jossa asiakkaan tarpeet ohjaavat konstruktion suunnittelua aina sen valmistukseen saakka. Kurssin painopisteenä on asiakkaan tarpeiden selvittäminen ja suunnitteluvaatimuksien määrittäminen, ongelmanratkaisutekniikoiden soveltaminen ratkaisujen etsimiseen ja teknis-taloudellisesti parhaan ratkaisun valinta. Lisäksi kurssin aikana tarkastellaan rinnakkaissuunnittelun periaatteita ja suunnittelua tukevia analysointitekniikoita kuten: valmistettavuus, asennettavuus, turvallisuus, kestävyys, luotettavuus, huollettavuus, energiatehokkuus, ympäristö- ja käyttäjäystävällisyys, sekä elinjakson kustannukset.   Luennot
Harjoitukset
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Viimeksi muokattu14.05.2012