Opinto-opas 2012-2013
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2012-2013

TLT-1200 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 4-6 op
Communication Electronics Laboratory

Lisätiedot

Osatöiden sisältö saattaa muuttua laajuudeltaan ja hieman sisällöltäänkin Kurssin kotisivu: http://www.cs.tut.fi/kurssit/TLT-1200/

Vastuuhenkilö

Ari Asp

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
            TLT-1200 2010-01  

Suoritusvaatimukset

Kurssiin sisältyy pakollinen aloitusluento sekä joukko osittain valinnaisia/vaihtoehtoisia osatöitä. Kurssilla on suoritettava vähintään 6 erilaista osatyötä, joista 4 on pakollista. Loput kaksi voidaan valita usemmasta vaihtoehdosta oman kiinnostuksen mukaan. Valituista osatöitä on tehtävä hyväksytysti esiselostus, varsinainen laboratoriotyöskentelyosuus, sekä jälkiselostus. Tarkemmat tiedot saat aloitusluennolla, jonka ajankohta ilmoitetaan hyvissä ajoin ennen syyslukukauden alkua. Osatöiden kuvaukset löytyvät kurssin www-sivulta.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Kurssin tavoitteena on se, että kurssin suoritettuaan opiskelija tuntee osatöissä esille tulevat tietoliikenne-elektroniikan aihe-alueet pääpiirteissään. Opiskelija myös tunnistaa näiden aihe-alueiden keskeiset ilmiöt ja niiden mittausmenetelmät.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Modulaatiotyön suoritettuaan opiskelija tuntee RF-tekniikassa tavallisimmin käytetyt tehon suureet ja osaa käyttää spektrianalysaattoria perusmittauksiin. Hän osaa myös esitellä signaaleita aika- ja taajuustasoissa.   Modulaatiotyön jälkeen opiskelija osaa selittää modulaatiosyvyyden, deviaation ja FM -lähetteen kaistanleveyden.   Modulaatiotyön jälkeen opiskelija tunnistaa järjestelmän aiheuttamat epälineaarisuudet. 
2. Antennin viritystyön jälkeen opiskelija osaa kuvailla signaalin etenemisen johdossa ja ilmassa pääpiirteittäin. Lisäksi hän tietää antennin mekaanisten mittojen ja aallonpituuden välisen yhteyden. Antenninviritystyön jälkeen opiskelija osaa myös selittää impedanssisovituksen merkityksen.   Antennin viritystyön jälkeen opiskelija tuntee vektoripotentiaalien teoreettisen käsittelyn perusteet. Hän kykenee myös antamaan käytännön esimerkin kauko- ja lähikentästä.  Antennin viritystyön jälkeen opiskelija pystyy analysoimaan Maxwellin yhtälöt. 
3. Elektroniikan rakentelutyön jälkeen opiskelija kykenee suorittamaan itsenäisesti yksinkertaisen piirilevyn rakentamisen keskeiset työvaiheet, suunnittelun, syövytyksen ja testauksen.  Rakentelutyön jälkeen opiskelija osaa käyttää PADS -suunnitteluohjelmistoa. Hän osaa myös käyttää signaaligeneraattoria ja oskilloskooppia vianetsinnässä ja testauksessa.   Rakentelutyön jälkeen opiskelija tuntee elektroniikkakortin suunnittelun vaatimukset oikeissa, tuotantoon tarkoitetuissa piirilevyissä. 
4. Signaalinkäsittelytyön jälkeen opiskelija tuntee yksinkertaisen analogisen ja digitaalisen suodattimen toiminnan. Hän kykenee myös esittelemään operaatiovahvistinkytkennän toiminnan suodattimena. Signaalinkäsittelytyön jälkeen opiskelija myös tuntee FIR suodattimen ja osaa suunnitella Remez-suodattimen.   Signaalinkäsittelytyön jälkeen opiskelija kykenee selittämään eri suodatintyyppien edut ja haitat. Hän kykenee myös selittämään ja tunnistamaan värähtelyn.   
5. Väylätyön jälkeen opiskelija tuntee mikroprosessorin väyläliikenteen periaatteet. Hän osaa myös käyttää logiikka-analysaattoria ja tuntee sen toiminnan.      
6. Häiriömittaustyön jälkeen opiskelija tuntee EMC -häiriöiden mittausten periaatteet ja aiheen standardoinnin periaatteet.     
7. PSpice työn jälkeen oppilas osaa käyttää yhtä teollisuudessa yleisesti tunnettua ohjelmistoa yksinkertaiseen simulointiin.     
8. GSM-VCO työn suoritettuaan opiskelija tuntee keskeisimmät oskillaattoreiden suorituskykyyn vaikuttavat parametrit ja niiden mittausmenetelmät.     

Opintojakson arvostelu

Oppilaan tulee osoittaa riittävän itsenäistä ja asiantuntevaa kykyä laboratoriotyöskentelyyn ja osoittaa tuntevansa välttämättömät teoreettiset taustatiedot ilmiöiden ja asioiden ymmärtämiseksi. Viimeksimainittu tarkistetaan kunkin laboratoriotyön loppuraportista.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään suoritusmerkintäistä arviointiasteikkoa (hyväksytty-hylätty)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Muu verkkomateriaali                Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
FYS-1010 Fysiikan työt I Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Esitietoina ovat signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelman perusopinnot sekä valituista töistä riippuen alueen aineopintotasoisia kursseja.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TLT-1200 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 4-6 op ELT-41100 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 4-6 op  
TLT-1200 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 4-6 op 8309510 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
TLT-1200 2010-01 Kurssi alkaa tyypillisesti aloitusluennolla, jolla esitellään assistentit, kunkin osatyön sisältö ja käytännön järjestelyt.   Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 30 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 70 %  

Viimeksi muokattu06.02.2012