Opinto-opas 2012-2013
Pori

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2012-2013

ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi, 5 op
Introduction to Electronics

Vastuuhenkilö

Tanja Palmroth

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyö



 



 
 6 h/vko
 2 h/vko
 3 h/vko



 
ELEP-1210 2012-01 Maanantai 10 - 15, Pori
Keskiviikko 12 - 15, Pori
Keskiviikko 12 - 15, PERUTTU
Torstai 12 - 14, PERUTTU
Tiistai 12 - 14, Pori
Torstai 12 - 15, Pori
Maanantai 13 - 15, PERUTTU

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti, harjoitukset ja laboratoriotyöt.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä analogiaelektroniikassa tarvittavien tavallisten peruskomponenttien (passiivikomponentit, diodi, bjt, mosfet, jfet ja ideaalinen operaatiovahvistin) eri tyypit ja niiden toimintaperiaatteet. Hän osaa soveltaa, eli käyttää ja mitoittaa, niitä yksinkertaisissa piirikytkennöissä. Opiskelija kykenee rakentamaan ja tutkimaan yksinkertaisia vahvistinkytkentöjä. Opiskelija osaa kertoa perusasioita vahvistintyypeistä, suotimista, teholähteistä ja sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta (EMC).

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vahvistimen peruskäsitteet (jännite-, virta- ja tehovahvistus) ja toiminta. Vahvistimen taajuusvaste. Eri peruskomponenteilla (operaatiovahvistin, FET, BJT) toteutetut vahvistimet ja niiden toiminta ja mittaus.     
2. Vahvistin ja ideaalinen operaatiovahvistin, peruskäsitteet (taajuusvaste, takaisinkytkentä) ja toiminta. Yksinkertaisten operaatiovahvistinkytkentöjen toiminta (mm. differentiaalivahvistin, invertoiva ja ei-invertoiva operaatiovahvistin) ja niihin liittyvät laskut.  Integraattori, derivaattori ja komparaattori. Operaatiovahvistimien epäideaalisuudet.  Operaatiovahvistimen sisäiset kytkennät. 
3. Pn-diodin rakenne ja toiminta. Pn-diodeilla toteutettujen peruskytkentöjen toiminta ja laskeminen. Zener-diodin toiminta.  Muut diodityypit, zenerjänniteregulaattori.   
4. Eri tyyppiset FET:t, niiden rakenne ja toiminta. FET:lla toteutettujen vahvistimien toiminta, peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori) ja laskeminen.  FET:n piensignaalimalli, FET:lla toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (differentiaalivahvistin, vakiovirtalähde).   
5. Bjt:n rakenne ja toiminta. Bjt:llä toteutettujen vahvistimien (yhteisemitteri, -kanta ja -kollektori, virtapeili, vuorovaihekytkentä) toiminta ja peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori, virtavahvistus ja darlingtonkytkentä) ja laskeminen.  Bjt:n piensignaalimalli, bjt:lla toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (differentiaalivahvistin, jänniteregulaattori ja kaskadivahvistin).   
6. Signaalin vahvistus ja vahvistinluokat, kohina ja särö sekä EMC käsitteenä.  Häiriöiden kytkeytyminen ja niiltä suojautuminen.   

Opintojakson arvostelu

Opintojakson arvosana määräytyy pääosin tentin perusteella. Laskuharjoitusten aktiivisesta ratkaisemisesta on mahdollisuus saada arvosanan korotus hyväksyttyyn tenttiin. Suoritusvaatimuksena on tentin ja laskuharjoitusten lisäksi hyväksytyt laboratoriotyöt. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus läpäistä kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin ja osataan soveltaa ydinaineksen asioita. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydinaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Electronics: A Systems Approach, 4th Edition   Storey, Neil   978-0-273-71918-2     Luvut 10-22. Kurssikirjana voi käyttää myös aikaisempia painoksia, mutta luennot nojautuvat uusimpaan painokseen.      Englanti  
Luentokalvot   Elektroniikan peruskurssi   Palmroth Tanja       Kopioitavissa Pointerissa kurssin alettua.      Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELEP-1050 Laboratoriotyöturvallisuus Pakollinen    
ELEP-1110 Sähkö- ja piiritekniikan perusteet Pakollinen    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi, 5 op 74551 Elektroniikan peruskurssi, 3 ov  
ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi, 5 op PLA-21210 Elektroniikan peruskurssi, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELEP-1210 2012-01 Luentoja 40h, laskuharjoituksia 12h, laboratoriotöitä 18h   Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  

Opintojaksoon liittyvät dokumentit

ELEP1210.pdf

Viimeksi muokattu19.03.2013