Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

ELT-21250 Operaatiovahvistinkytkennät, 4 op
Operational Amplifier Circuits

Vastuuhenkilö

Jouko Heikkinen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset


 


 
 2 h/vko
 2 h/vko
+2 h/vko
+2 h/vko


 
ELT-21250 2013-01 Torstai 12 - 14, SM221
Maanantai 12 - 14, SM221

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Opintojaksolla käytetään MOODLE-oppimisalustaa, josta löytyy opintojakson perustietojen lisäksi luento- ja harjoitusmateriaalit, kurssiarvostelut ja yhteinen keskustelufoorumi.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija (1) osaa kuvata ideaalisen operaationvahvistimen toimintaa sekä analysoida ja suunnitella peruskytkentöjä, kuten invertoiva ja ei-invertoiva vahvistin, puskuri, summaava vahvistin, erovahvistin, instrumentointivahvistin, integraattori, derivaattori ja muunninpiirit (2) osaa soveltaa takaisinkytkentää operaatiovahvistinkytkentöjen suunnittelussa (3) osaa kuvata reaalisen operaatiovahvistimen rakenteen ja selostaa keskeisimmät epäideaalisuudet ja rajoitteet (mm. bias- ja offset-virrat, offset-jännite, äärellinen CMRR, PSRR, slew rate) ja niiden merkityksen (4) osaa hakea datalehdiltä suunnittelussa tarvittavat parametrit ja vertailla operaatiovahvistimia niiden avulla (5) osaa arvioida komponenttien simulointimallien käyttökelpoista toiminta-aluetta (6) osaa hahmottaa, kuinka komponenttien epäideaalisuudet ja toleranssit tulee ottaa huomioon sunnitteluprosessissa ja kuinka ne vaikuttavat piirien toimintaan (7) osaa laskea yksinkertaisen takaisinkytketyn operaatiovahvistinkytkennän silmukkavahvistuksen ja analysoida kytkennän stabiilisuutta Bode-diagrammin ja ROC-menetelmän avulla (8) osaa kuvata virtatakaisinkytketyn vahvistimen rakenteen ja ominaisuudet sekä analysoida sen toimintaa (9) osaa suunnitella ja analysoida epälineaarisia operaatiovahvistinkytkentöjä, kuten komparaattorit, kytkinpiirit, tarkkuustasasuuntaajat ja huippuarvoilmaisimet sekä osaa nimetä niiden sovelluskohteita (10) osaa suunnitella ja analysoida siniaalto-, kanttiaalto- ja kolmioaalto-oskillaattoripiirejä sekä ajastinpiirejä ja nimetä niiden sovelluskohteita (11) osaa mitoittaa ja analysoida yksinkertaisia ensimmäisen ja toisen asteen aktiivisia alipäästö-, ylipäästö-, kaistanpäästö- ja kaistanestosuotimia (12) osaa selostaa korkeamman asteluvun suotimien (Butterworth-, Chebyshev-, Bessel- ja Elliptinen suodin) erityispiirteet ja vertailla niitä keskenään

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Operaatiovahvistimet ja niihin pohjautuvat peruskytkennät (vahvistinkytkennät, puskuri, integraattori, derivaattori, muunninpiirit, oskillaattorit, suodattimet.  Simulointikytkennät.   
2. Operaatiovahvistimen epäideaalisuudet, kaupalliset operaatiovahvistimet ja niiden ominaisuudet.  Tiedonhankinta datalehdiltä.   
3. Tavallisimpien kytkentöjen toiminnan analysointi. Tavallisimpien kytkentöjen mitoitus perusmuodossaan tai lievästi sovellettuna.  Epäideaalisuuksien ja toleranssien vaikutus.   
4. Jännite- ja virtatakaisinkytkentä, silmukkavahvistus ja stabiilisuus operaatiovahvistinkytkennöissä.     
5. Operaatiovahvistimiin pohjautuvat epälineaariset kytkennät (komparaattorit, kytkinpiirit, tarkkuustasasuuntaajat ja huippuarvoilmaisimet), oskillaattoripiirit (siniaalto, kanttiaalto ja kolmioaalto) sekä ajastinpiirit.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin läpäisy vaatii ydinaineksen osittaista osaamista. Ydinaineksen hyvä hallinta tuottaa kiitettävän arvosanan. Arvosanan korotus on mahdollista laskuharjoituksista saatavien porkkanapisteiden avulla.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Design with Operational Amplifiers and Analog Integrated Circuits, 3rd ed.   Sergio Franco   0-07-112173-0       Kyllä    Englanti  
Luentokalvot     JHe         Kyllä    Suomi  

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
TST-01100 Johdanto tietotekniikkaan Pakollinen   1
ELT-20000 Elektroniikan perusteet II Pakollinen    
ELT-21050 Transistorivahvistimet Suositeltava    
ELT-21400 Elektroniikan komponentit Suositeltava    

1 . TIE-05100 Johdatus Digitaalitekniikkaan

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-21250 Operaatiovahvistinkytkennät, 4 op ELE-2201 Analogiatekniikka, 4 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
ELT-21250 2013-01 Kevään 2014 toteutuskerta.       Lähiopetus: 45 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 55 %  

Viimeksi muokattu12.02.2014