Opinto-opas 2013-2014
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2013-2014

DEE-24050 Suurjännitetekniikka 2, 5 op
High voltage engineering 2

Vastuuhenkilö

Kirsi Nousiainen

Opetus

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä Toteutuskerrat Luentoajat ja -paikat
Luennot
Harjoitukset
Harjoitustyöt
Laboratoriotyö




 




 
 24 h/per
 8 h/per
 12 h/per
 4 h/per
+12 h/per
+4 h/per
+10 h/per





 
DEE-24050 2013-01 Perjantai 10 - 12, SE203
Maanantai 12 - 14, SE100J
Maanantai 12 - 14, SE203
Maanantai 12 - 14, SE211
Perjantai 10 - 12, SE211

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti tai välikokeet (2 kpl), laboratorio- ja harjoitustyöt.

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa laskea kulkuaaltojen muodostumisen yksinkertaisissa perustapauksissa. Hän tuntee sähköverkoissa esiintyvät eri ylijännitelajit ja niiden muodostumismekanismit. Hän osaa soveltaa eristyskoordinaation perusperiaatteita ja osaa valita ylijännitesuojat suurjänniteverkkoon sekä osaa vertailla eri ylijännitesuojatyyppien ominaisuuksia.Hän osaa käyttää ylijännitelaskentaohjelmistoa sähköverkon ylijännitesuojauksen riittävyyden ja parantamistarpeiden tarkastelussa ja osaa tehdä niistä selkeän raportin. Hän osaa soveltaa rakennusten ukkossuojauksen pääperiaatteita. Hän tuntee suurjännitekondensaattoreiden, -kuristimien, -kaapeleiden, -eristimien ja ylijännitesuojien materiaalit ja rakenteet. Hän tuntee suurjännitetestauksissa käytettävät laitteistot ja mittausmenetelmät. Hän osaa toimia turvallisesti suurjännitelaboratoriossa. Hän osaa tehdä suurjännitelaitteiden perusjännitetestauksia ja analysoida niistä saatavat tulokset.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Kulkuaaltojen ominaisuudet ja heijastuminen.Sähköverkoissa esiintyvien ylijännitteiden luokittelu ja syyt. Ylijännitteiden ennaltaehkäisy ja rajoittamiskeinot.  Transienttiylijännitteiden laskenta. Ylijännitteiden syntymekanismit.  Kulkuaaltojen vaimeneminen. 
2. Eristyskoordinaation pääperiaatteet ja käytännön toteuttaminen. Standardoidut koejännitteet.  Ylijännite- ja jännitelujuustietojen hankkiminen.  Eristyskoordinaatiota käsittelevät standardit. 
3. Ylijännitesuojien rakenteet, toimintaperiaatteet ja ominaisuudet. Ylijännitesuojauksen toteutus. Ylijännitesuojan valinta.Ylijännitesuojien kunnonhallinta.Rakennusten ukkossuojaus.  Ylijännitesuojamateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. Ylijännitesuojien testaus.  Ylijännitesuojia käsittelevät standardit. Ylijännittesuojien erotuslaitteet. 
4. Suurjännitestauksen tarpeet, tavoitteet, standardit ja koejännitteet. Suurjännitelähteet ja niiden toimintaperiaatteet. Suurjännitemittauksille asetettavat vaatimukset. Suurjännitteiset mittauslaitteet ja niiden käyttö.  Testausten laatu. Suurjännitelähteiden rakenteet. Suurjännitemittausjärjestelmien dynaamiset ominaisuudet.  Häiriöt ja niiltä suojautuminen. 
5. Suurjännitekondensaattoreiden ja kuristimien materiaalit ja rakenneratkaisut sekä perusmitoitus. Suurjännite-eristimet. Muuntajaeristykset. Suurjännitekaapelit.  Suurjännitekondensaattoreiden ja kelojen testaus. Suurjännite-eristimien testaus.Suurjännitekaapeleiden testaus.  Suurjännitekondensaattoreiden ja kelojen suunnitteluperiaatteet. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Tentti (tai välikokeet) ja harjoitustyö.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Suurjännitetekniikka, luvut 3.7, 5-9   Aro, Elovaara & al.   951-672-320-9     ISBN 951-672-320-9   Kyllä    Suomi  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-24050 Suurjännitetekniikka 2, 5 op SVT-4400 Suurjännitetekniikka 2, 5 op  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

Toteutus Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
DEE-24050 2013-01        

Viimeksi muokattu15.10.2013