x !
Arkistoitu opetussuunnitelma 2009–2011
Selaamasi opetussuunnitelma ei ole enää voimassa. Tarkista tiedot voimassa olevasta opetussuunnitelmasta.
Hoitotieteen laitos

Hoitotieteen koulutusta on Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ollut vuodesta 1981 lähtien. Opiskelijat hyväksytään terveystieteiden maisterin tutkintoon (TtM), joka on ylempi korkeakoulututkinto. Opiskelijat suorittavat ensin terveystieteiden kandidaatin tutkinnon (TtK).

Alempaan korkeakoulututkintoon (TtK) johtavan koulutuksen tavoitteena on luoda valmiudet tieteelliseen ajatteluun ja tieteellisiin työskentelytapoihin, luoda edellytykset opinnoissa hankitun tiedon ja taidon soveltamiseen työelämässä sekä antaa edellytykset ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Ylempään korkeakoulututkintoon (TtM) johtavan koulutuksen tavoitteena on edellisen lisäksi antaa valmiudet tieteellisen tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen sekä tieteelliseen jatkokoulutukseen.

Opetusta annetaan seuraavissa koulutusohjelmissa:

            Hoitotyön johtamisen koulutusohjelma

            Hoitotyön opettamisen koulutusohjelma

Pääaine molemmissa koulutusohjelmissa on hoitotiede. Sivuaineina opiskellaan koulutusohjelmasta riippuen hallintotieteitä tai kasvatustieteitä.

Hoitotieteessä tarkastellaan yksilön ja perheen terveyttä hoitamisen ja arkielämässä selviytymisen näkökulmasta. Hoitaminen ymmärretään laajasti sekä ammatillisena hoitotyönä että ihmisen itsehoitona. Hoitotieteen tutkimuksen ja opetuksen tärkeimpiä kysymyksiä ovat hoitamisen, terveyden ja ihmisen hyvän olon perusteet ja näiden väliset yhteydet.

Tampereen yliopiston hoitotieteen laitoksen opetuksellinen ja tutkimuksellinen profiili on perhehoitotieteessä. Laitoksella tehtävä tutkimus kohdentuu erityisesti perheen terveyden ja hoitamisen kysymyksiin. Perhehoitotieteellinen näkökulma painottuu tutkimustyön lisäksi opetuksessa.

Hoitotyön johtamisen koulutusohjelma tähtää hallinnollisten ja hoitotyön johtotehtävien lisäksi tutkimus- ja suunnittelutehtäviin. Hoitotyön opettamisen koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa opettajia ammattikorkeakouluihin, terveydenhuoltoalan oppilaitoksiin sekä erilaisiin terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämistehtäviin. Lisäksi terveystieteiden maisterin koulutuksessa painotetaan tieteellisiä tutkimustaitoja ja valmiuksia tieteelliseen jatkokoulutukseen. Koulutus antaa valmiuksia kansainvälisiin tehtäviin.

Hoitotieteen laitoksen tutkimustoiminta on keskitetty laajoiksi tutkimushankkeiksi, joissa myös opiskelijat tekevät pro gradu -tutkielmiaan, lisensiaatintöitään ja väitöskirjatutkimuksiaan. Laitoksella on kansainvälistä yhteistyötä joidenkin Euroopan ja Yhdysvaltojen yliopistojen hoitotieteen laitosten kanssa. Yhteistyö sisältää sekä opiskelija- että opettajavaihtoa, yhteisiä verkko-opintojaksoja sekä tutkimusyhteistyötä.

Katso myös:

Hoitotieteen laitos