x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
JOVA7/JMMETUS Mediatutkimuksen valinn. jakso: Työseminaari: Euroopan hullu vuosi 1968 ja sen perintö 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelma
Mediatutkimus
Viestintätieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Mediatutkimuksen erikoistumisopinnot syventävät opiskelijan tietämystä yhteiskunnallisista merkityskäytännöistä julkisen elämän eri osa-alueiden ja niiden mediavälitteisyyden näkökulmasta. Opiskelija hahmottaa näihin alueisiin liittyviä tematiikkoja monesta suunnasta, pystyy sijoittamaan ne historiallisiin ja sosiokulttuurisiin yhteyksiinsä sekä tunnistaa niiden kytkennät teknologian ja talouden kehitykseen. Hän osaa muotoilla itseään kiinnostavista aihepiireistä tutkimuksellisia kysymyksiä ja tarkastella niitä analyyttisesti ja vertailevasti osana laajempaa ilmiöiden, muutosprosessien ja valtasuhteiden kenttää.

Yleiskuvaus

50 vuoden takaista vuotta 1968 kutsutaan viimeisimmäksi Euroopan hulluksi vuodeksi. Paljon tapahtuikin. Pariisissa opiskelijat kapinoivat siihen mittaan, että presidentti de Gaulle pakeni maasta. Levotonta oli myös Saksassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Vietnamissa sissit aiheuttivat vakavia tappioita yhdysvaltalaisille miehittäjäjoukoille. Prahan kevään herättämät toiveet Itä-Euroopassa murskautuivat Varsovan liiton miehitysjoukkojen saapumiseen 21.8.

Vuosi ei kuitenkaan ollut vain poliittisten tapahtumien kyllästämä. Jälkikäteen on puhuttu ”pitkästä vuodesta 1968”, jolla on viitattu koko 1960-luvun radikaaliin vaihtoehto- ja vastakulttuuriin. Joidenkin arvioijien mukaan tärkeintä vuodessa 1968 olikin vanhan symbolisen järjestyksen murtuminen, perinteisten yhteisöjen rapautuminen ja uusien yksilöllisyyden muotojen ilmaantuminen. Politiikan ohella kumous saattoi olla myös ja ehkä ennen kaikkea kulttuurinen ja koskea valtarakenteiden ohella elämäntapoja ja arvostuksia. Katsovatpa jotkut jopa, että vuoden 1968 perinteisiä yhteisöjä ja arvoja vastaan suuntautuneet tunnukset ovat toteutuneet irvikuvinaan nykyisessä yhteisöllisyyden purkautumisessa ja hyperindividualismissa.

Mikä vuosi 1968 oikein oli? Entä mikä on vuoden perintö ja kuinka se mullisti länsimaailmaa? Mitä vuosi taas merkitsi Suomessa? Pelkkää opiskelijoiden suorittamaa oman talonsa valtausta?

Näitä asioita on tarkoitus penkoa ja pohtia työseminaarissa. Seminaarissa luetaan yhdessä tekstejä (vuodelta 1968 sekä jälkikäteisesityksiä ja –arvioita), katsotaan dokumentteja ja kuunnellaan äänitallenteita. Seminaarisuorituksena ovat tapaustutkimukset, jotka voi raportoida kirjallisesti tai esittää työseminaarin avoimessa päätösistunnossa.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

NettiOpsussa. Kerro ilmoittautuessasi, mitä valinnaisia JOUJOVTS/JMMETUS-jaksoja olet jo suorittanut ja mille muille valinnaisille kursseille olet hakemassa samanaikaisesti.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Mikko Lehtonen, Vastaava opettaja
mikko.lehtonen[ät]tuni.fi

Opetus

11.9.2018 – 13.11.2018
Luento-opetus 20 tuntia
Ti 11.9.2018 - 13.11.2018 viikoittain klo 16-18, Päätalo E301

Lisätiedot

Mediatutkimuksen valinnainen kurssi. Kurssi sopii myös seuraavien korvaukseksi: JOVA7, JOVVAL, CULTS5, JOVMS2B, JMMETUS tai muu erikseen sovittava korvaavuus.