x !
Arkistoitu opetusohjelma 2012–2013
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HALKAP01 Johdatus kunta- ja aluejohtamiseen (AYO, lähiopetus, Tampere) 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Johtamiskorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Kurssin käytyään opiskelija osaa jäsentää kunta- ja aluejohtamisen tilanteita ja niihin liittyviä muutosvoimia sekä ymmärtää, miten ympäröivän yhteiskunnan ja paikallisten sekä alueellisten instituutioiden väliset suhteet rakentuvat. Kurssi tarjoaa välineitä kunta- ja aluejohtamisen moninaisen kentän sekä merkityksen ja yhteiskunnallisen roolin hahmottamiseen sekä kunta- ja aluejohtamisen erityislaadun ymmärtämiseen. Kurssin myötä opiskelija hahmottaa kuntatutkimuksen suhdetta muihin tutkimusaloihin ja ymmärtää sen keskeiset tavat lähestyä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Kurssi tarjoaa käsitteellisiä ja teoreettisia valmiuksia ymmärtää ja analysoida kunta- ja aluejohtamisen ideaa, perusprosesseja, sen erilaisia toteutustapoja ja mekanismeja sekä historiallista kehityskaarta.

SISÄLTÖ:
Kurssin ydinaineksen muodostaa paikallisuuden, alueellisuuden ja asukkaiden itsehallinnon ympärille rakentuva teoreettis-käsitteellinen tarkastelu, jossa punaisena lankana toimii ympäröivän yhteiskunnan ja kunta- ja aluejohtamisen instituutioiden välinen vuorovaikutus. Asukkaiden itsehallintoa tarkastellaan arvona, filosofiana sekä historiallisen kehityskaaren myötä syntyneenä hallintatapana. Kurssilla myös esitellään kunta- ja aluehallintojärjestelmien eurooppalaisia variaatioita sekä käytössä olevia mekanismeja sekä pohditaan ajankohtaisia kunta- ja aluejohtamisen muutoksiin liittyviä tekijöitä ja prosesseja.

Yleiskuvaus

Ilmoittautuminen tälle opintojaksolle on päättynyt. Voit tiedustella vapaita opiskelupaikkoja opetuksen alkuun asti.

Maksu

50 euroa
Opintomaksu laskutetaan yhdessä erässä. Ilmoittautuminen opintoihin on sitova. Jos et voi aloittaa opintoja, ilmoittautuminen pitää perua viimeistään 14.2.2013. Mikäli opinto-oikeus perutaan tämän jälkeen, mutta kuitenkin ennen opetuksen alkamista (TI 12.3.2013), peritään opintomaksusta käsittelykuluina 40 euroa. Jos opinnot perutaan opintojen alkaminen jälkeen, tai mikäli perumista ei tehdä lainkaan, peritään koko opintomaksu. Lasku lähetetään opintojen alettua. Lisätietoa opintomaksujen laskutus- ja maksuehdoista: http://www.uta.fi/avoinyliopisto/opiskelukaytannot/opinto-oikeus.html

Opettajat

Jenni Airaksinen, Vastaava opettaja

Opetus

12.3.2013 – 7.5.2013
Luento-opetus
Ti 12.3.2013 - 23.4.2013 viikoittain klo 16-19, pt. ls. D10B, paitsi ti 23.4. pt. ls. A1
Ti 2.4.2013, ei luentoja

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Luennot 24 h
Luentojen lisäksi tentit.

Luennot ja kirjallisuus tentitään luentosarjan päätteeksi.

I tentti 7.5.2013 klo 16.15-18.15, pt. ls. D10A 

Uusintatentti ti 21.5.2013 klo 16-20 D10a+b (Ilmoittautuminen viimeistään 7 päivää ennen tenttiä Nettirekassa)

Toinen uusinta (huomaa aika!) to 13.6. klo 10.00-13.00, paikka Pinni B, LS B1100 (HUOM! Ilmoittautuminen poikkeuksellisesti sähköpostilla jenni.airaksinen@uta.fi)

Oppimateriaalit

Kirjallisuus:

Kuusi artikkelia teoksesta: Arto Haveri, Jari Stenvall ja Kaija Majoinen (toim.) Kunnallisen itsehallinnon peruskivet. Acta 224. Kunnallistieteen yhdistys ja Suomen Kuntaliitto. Helsinki 2011.
 
1. Risto Harisalo: Kunnallinen itsehallinto: Epätodellinen haave vai todellinen mahdollisuus? Sivut 38-49
2. Arto Haveri ja Jenni Airaksinen: Kunnallinen itsehallinto asukkaiden paikalliseen itsehallintoon perustuvana hallintana. Sivut 50-61.
3. Torsti Kirvelä: Kunnallisen itsehallinnon vaihtoehtoiset skenaariot. Sivut 98-112.
4. Inga Nyholm: Kunta-valtio-suhteen muodonmuutos - linjakkaasta liitosta monimuotoisten mekanismien määrittämäksi kokonaisuudeksi. Sivut 128-140.
5. Vuokko Niiranen: Keskiössä kuntalainen - demokratia itsehallinnon kivijalkana. Sivut 220-229.
6. Pentti Meklin ja Jarmo Vakkuri: Kuntien itsehallinnon taloudellinen perusta. Sivut 283-298.

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN opintojaksolle HALKAP01

Avoimen yliopiston opiskelijoiden ilmoittautuminen:
Ilmoittautuminen on päättynyt 15.2.2013.

Opiskelijat otetaan opintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä.

Opiskelijalla pitää olla toimiva sähköpostiosoite käytössään opintojen alusta alkaen. Ilmoita sähköpostiosoitteesi hakulomakkeessa.

Tampereen yliopiston läsnäolevat tutkinto-opiskelijat ilmoittautuvat avoimeen yliopisto-opetukseen varattujen kiintiöiden mukaisesti ainoastaan tutkinto-opiskelijoiden kurssi-ilmoittautumisen kautta NettiOpsussa. Ilmoittautumisen alkaminen ilmoitetaan myöhemmin. Näille opiskelijoille opinnot ovat maksuttomia. Tutkinto-opiskelijat valitaan yliopiston etusijajärjestyksen perusteella.

***************

Opintojen yhteyshenkilöt avoimessa yliopistossa:

Opetuksen käytännön järjestelyt (esim. opetuspaikat, tentit, laskutus): koulutussihteeri Marjo Lahti, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi, 040-190 1820

Opetuksen suunnitteluun ja yleiseen opinto-ohjaukseen liittyen: opintokoordinaattori Tellervo Helenius, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@uta.fi, 050-4627352