x !
Arkistoitu opetusohjelma 2010–2011
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SPOLA3A1/SPOLS2 Työ Euroopassa: vertailevaa tutkimusta 6 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Sosiaalipolitiikka
Sosiaalitutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Tiistaisin 14.9.-9.11.2010, klo 9-12, Linna ML 51 (Varattu myös tilat: ti 14.9. klo 9-12 Linna 5014 ja ti 9.11. tila ilm. myöh.)

Koordinaattori: Katri Siponen

Opettajat: Joonas Miettinen, Satu Ojala, Katri Siponen, Niina Viitasalo ja Jouko Nätti

Kurssin kuvaus:

Kurssilla käsitellään työtä Euroopassa eri maissa. Kurssin näkökulmia ovat hyvinvointi työssä, työn joustavat käytännöt, epätyypillinen työ sekä työn ajan ja paikan kysymykset. Tutkimme näitä teemoja mm. sukupuolen, iän sekä työntekijän aseman näkökulmista tai opiskelijoiden toiveiden mukaan. Opettelemme samalla tilastomenetelmiä SPSS-ohjelman avulla, mm. muuttujien muunnoksia, ristiintaulukointeja, kuvioiden tekemistä sekä perusmonimuuttujamenetelmiä. Kurssin osallistujilta edellytetään SPSS-perustaitoja (esim. Yhteisten opintojen Tilastotieteen ja SPSS:n perusteet -kurssi suoritettu).

Tavoitteena on innostaa opiskelijoita tutkimaan työtä sekä matalin askelin oppia huomaamaan, miten tutkimuskysymys operationalisoidaan kvantitatiiviseksi analyysiksi ja mitä tilastoanalyysiohjelmat tarjoavat. Painotamme tulosten tulkinnan taitoja. Aineistona käytämme laajaa eurooppalaista työoloaineistoa vuodelta 2005. Kurssi antaa mahdollisuudet kvantitatiivisten opinnäytetöiden tekemiseen. Huomatkaahan opiskelijat myös, että yhteiskuntatieteilijän työllistymisen kannalta kvantitatiivisen analyysin perusosaaminen voi olla tärkeää.

Sisältö ja työskentelytavat:

Kurssi koostuu luennoista ja niihin liittyvistä harjoituksista. Kullakin kerralla aiheeseen perehdyttävän johdantoluennon jälkeen tutkitaan, millaiset mahdollisuudet aineisto tarjoaa tutkia kyseistä teemaa sekä harjoitellaan perustavia menetelmiä SPSS-ohjelmalla. Harjoituksiin kuuluu opetuskertojen välillä itsenäisesti tai ryhmissä suoritettava tehtävä, joista kootaan päätösseminaariin pieni kvantitatiivista ja vertailevaa tutkimusta arvioiva esitys. Tarkoitus ei ole tuottaa oikeita vastauksia vaan arvioida tuotettujen tulosten antia ja rajoja.


Kurssin suorittamisen edellytyksiä ovat aktiivinen läsnäolo ja osallistuminen, jaetun materiaalin soveltaminen sekä harjoitusten tekeminen yksin tai yhdessä. Moodle-alueen "helpdeskissä" saa ja pitää kysyä kurssin teemoista ja analyysin mahdollisista ongelmista.

Korvaavuudet:

sosiaalipolitiikka: SPOLA3A1 Työn ja hyvinvoinnin tutkimus, SPOLS21 Työn ja hyvinvoinnin tutkimus; sosiaalityö: STYÖS3B2 Konkreettinen sosiaalitutkimus; sosiologia: SOSLA2.2 Elämänkulku ja yhteiskunnan rakenteet; sosiaalipsykologia: SPSYA2.4 Instituutiot, organisaatiot ja ryhmät; naistutkimus: NAISM4 Menetelmäopinnot I ja NAISM6.2 Menetelmäopinnot II

Lisätietoja: Katri Siponen (katri.siponen@uta.fi)

 

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Satu Ojala, Vastaava opettaja
Katri Siponen, Vastaava opettaja
Niina Viitasalo, Vastaava opettaja
Joonas Miettinen, Vastaava opettaja
Jouko Nätti, Opettaja

Opetus

14.9.2010 – 9.11.2010
Luento-opetus 24 tuntia