x !
Arkistoitu opetusohjelma 2009–2010
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
TIEDS2JB Ideointi ja luova kirjoittaminen 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Tiedotusoppi
Tiedotusopin laitos

Yleiskuvaus

Kurssilla opiskellaan sekä erilaisten ideointi- menetelmien että luovan kirjoittamisen keinojen käyttöä osana journalistista työtä. Aivan aluksi opetellaan voittamaan ideoinnin esteitä ja harjoitellaan käytännössä ideointia useampien eri menetelmien avulla.

Uusien ideoiden työstämistä jatketaan luovan kirjoittamisen jaksolla, jolloin perehdytään kirjoittamisen prosessiin sekä harjoitellaan käytännössä muun muassa erityylisten ja erimuotoisten tekstien tunnistamista ja tuottamista. Kurssin tavoitteena on ideoida, suunnitella sekä kirjoittaa julkaisukelpoisia tekstejä eri välineisiin. Suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa, annettujen harjoitusten ja tehtävien tekemistä sekä palautteeseen osallistumista. Mikäli opiskelija on poissa kurssilta useammin kuin kahdesti, opettajan kanssa on sovittava korvaavista tehtävistä.

Ennakkotehtävä: Valitse joku mielestäsi luovasti ja innovatiivisesti suunniteltu ja toteutettu journalistinen tuote (esim. lehtijuttu, radio- tai televisio -ohjelma). Valmistaudu esittelemään juttu ja perustelemaan, mikä siinä kertoo tekijöidensä luovuudesta ja millä tavalla se tekee jutusta keskivertoa paremman.

Toimita lehtijutut etukäteen muita kurssilaisia varten kopioitavaksi kurssin vetäjälle 12. maaliskuuta mennessä (päätalo, C145, lokerikko). Ilmoita myös mahdollisista sähköisen median juttunäytteistä ja niiden formaatista etukäteen (marko.ala-fossi@uta.fi).

Opettajat: Kurssin vastuuhenkilö on Marko Ala-Fossi, YTT, lehtori (radiotyö), tavattavissa maanantaisin klo 13-14 huone C145 (päätalo), puh. 6482.

Juha Lehtinen, toimittaja, tavattavissa opetuksen yhteydessä. Sähköposti juha.lehtinen@aamulehti.fi

Taija Tuominen, kirjailija, tavattavissa opetuksen yhteydessä. Sähköposti taija.k.tuominen@uta.fi

Opetus: Luennot ja harjoitukset (40 t) sekä itsenäistä työskentelyä (20 t)

Kurssin ensimmäinen tapaaminen pidetään ma 15.3.2010 klo 9.00-17.00 (A331f+g).

  • Pienryhmäopetus (20 t) yleensä tiistaisin klo 10.00 - 14.00 A331g (6.4., 8.4. (huom! torstaina 8.4. opetus on klo 14.00-16.00) 13.4., 20.4. ja 27.4.)
  • Harjoitukset (20 t) ma klo 9.00 - 17.00 A331f+g (15.3., 22.3., 29.3 ja 3.5.)
  • Itsenäinen työskentely ( 20 t)

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

NettiOpsulla. Ilmoittautuneita otetaan sisään tiedotusopin op-määrän perusteella. Kurssille hyväksytyille ja jonoon jääneille opiskelijoille ilmoitetaan kurssivalinnoista sekä sähköpostitse että laitoksen ilmoitustaulun kautta.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Marko Ala-Fossi, Vastaava opettaja
marko.ala-fossi[ät]uta.fi
Juha Lehtinen, Opettaja
juha.lehtinen[ät]aamulehti.fi
Taija Tuominen, Opettaja
taija.k.tuominen[ät]uta.fi

Opetus

15.3.2010 – 3.5.2010