x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
LATA0 Latinan kielen alkeiskurssi 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Latinan kieli ja antiikin traditio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Kurssilla opitaan alustavasti latinan kielen rakenne ja sisäistetään sen varsin suuressa määrin kieliopillinen, looginen luonne sekä vielä merkitys kielen, historian, filosofian, teologian, sosiologian ja yleensä kulttuurin (myös median) ja vielä tekniikan ymmärtämiseksi. Grammatiikka ei perinteisesti tarkoita vain normatiivista kielioppia vaan myös kirjallisuutta. Latinan alkeiskurssi EI varsinaisesti kuulu oppiaineen Latinan kieli ja antiikin traditio perusopintoihin. Alkeiskurssi (tai vastaavat tiedot) on silti aivan edellytyksenä jatkokurssin ja molempien opintokokonaisuuksien, siis perus- ja aineopintojen suorittamiseksi.

Yleiskuvaus

Latina on vaikean kielen maineessa, ja monet pelkäävät suotta sen, ellei jonkin muunkin kielen grammatiikkaa sääntöineen ja poikkeuksineen.

Kouluissa normatiivista muoto-oppi- ja lauseenjäsennyskielioppia tuskin enää opetetaan, koska vallalla on ns. kommunikatiivinen kielikäsitys (uuspragmatismi), joka väittää, että normit ja säännöt vain estävät siunatun "luovuuden" puhkeamista kukkaan. "Kirjat pois ja kommunikoimaan!" Kilpailevan käsityksen mukaan kieliopin osaamattomuus on tuhoisaa.

Latina antaa osaajalleen loogista terävyyttä, retorista latausta ja runollista kauneutta, joskin monet niistä, jotka eivät latinasta mitään tiedä imettyään vastarintaa jo äidinmaidon vastikkeessa, ovat luontevasti omaksuneet vastakkaisen mielipiteen.

Opettajat

Juhani Sarsila, Vastaava opettaja

Opetus

6.9.2018 – 12.12.2018
Luento-opetus 54 tuntia
To 6.9.2018 - 29.11.2018 viikoittain klo 12-14, Pinni A3107
Ke 12.9.2018 - 12.12.2018 viikoittain klo 12-14, Pinni A3107

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssin päättää joko kielioppitesti (ilman sanakirjaa) tai vaihtoehtoisesti ja perustellusta syystä omatoiminen, itsenäinen käännös latinasta suomeen sanakirjan avulla. Kielioppitesti on kuitenkin mitä painavin suositus. Omatoiminen käännös edellyttää sekin kieliopin kohtuullista, jopa hyvää hallintaa. Latina jos jokin on varsinainen kielioppikieli, mitä vanhat roomalaiset ja sitten toiset ovat erityisesti korostaneet.

Oppimateriaalit

Alkeiskurssin oppimateriaalina on Kallela - Palmén: Clavis Latina I (kulttuuritausta- ja tekstiosuus ja kielioppi- ja harjoitustehtäväosuus). Kirjapari maksaa ostopaikasta riippuen keskimäärin 60 e (yhteensä). Molemmat tulisi jostakin hankkia. Erillistä kielioppikirjaa ei alkeiskurssilla tarvita, vaikka ei se haitaksikaan ole. Sanakirja olisi mahdollisuuksien mukaan syytä hankkia: esim. Collins Gem: Latin - English - Latin (n. 11 e) tai Salmi - Linkomies: Latina - Suomi (. n. 15 e). Vielä ystävällisesti huomautetaan, että kielioppitehtävien ratkaisut löytyvät kokonaisuudessaan Googlesta hakutermein Clavis Latina I Grammatica. Tämä etu kannattaa muistaa, ja sitä on syytä käyttää.

Lisätiedot

Kurssille ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, ellei halua (eihän se mitään haittaa: juhani.sarsila@uta.fi). Pyydän kuitenkin niitä laittamaan viestiä, jotka eivät pääse mukaan aloituskerralla 6:s syyskuuta.