x !
Arkistoitu opetusohjelma 2014–2015
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
TAYJ522 Tutkija mediassa 2 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Jatko-opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yliopiston yhteiset tohtoriopinnot
Tutkijakoulu

Yleiskuvaus

Tutkija mediassa: tiedeviestintä, popularisointi ja yliopiston kolmas tehtävä

Tieteen popularisointi tarkoittaa tutkimuksen tulosten esittelyä myös ei-asiantuntijan ymmärtämässä muodossa. Johtopäätökset ovat yleistajuisen esityksen olennaisin osa ja suurta yleisöä saattaa kiinnostaa esimerkiksi se, mihin ja miten saatuja tuloksia voidaan käyttää ja miten tulokset vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Mutta kuinka kertoa tieteestä ja tutkimustuloksista ymmärrettävästi? Miten tiedotan tutkimuksestani sen edetessä tai valmistuessa, ja miten valmistaudun median edustajan yhteydenottoon, odotuksiin ja motiiveihin? Kuinka voin parantaa viestintä- ja mediataitojani ja lisätä tutkimukseni yhteiskunnallista ja käytännön vaikuttavuutta?

Kurssi koostuu (kaikille avoimesta) puolipäiväseminaarista sekä tekstityöpajasta. Kurssin aikana keskustellaan tiedeviestinnän eri teemoista sekä opetellaan kertomaan omasta tutkimusaiheesta ymmärrettävästi ja sujuvalla suomella. Keskustelemme median toimintatavoista ja pohdimme tieteen yleistajuistamisen haasteita.

Ohjelma


Avoin seminaari keskiviikkona 19.11.2014 klo 12.15–16.00, Päätalon luentosalissa D10B  (järjestäjinä Tampereen yliopiston tutkijakoulu ja viestintäpalvelut).


12.15 – 12.30 Avaus: tutkijakoulun yliopistonlehtori/TaY:n viestintäpäällikkö
12.30 – 13.15 Tutkija ja yliopiston kolmas tehtävä (FT, tiedekirjailija Tiina Raevaara)
13.15 – 14.00 Median ja tutkijoiden kohtaaminen - mitä media tutkijoilta toivoo? uutispäällikkö Katja Laine - YLE Tampere
14.00 - 14.30 kahvitauko (omakustanteinen)
14.30 – 15.15 Populaarin tiedelehden näkökulma, TIEDE-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki
15.15 – 16.00 Tutkija yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana, emeritusprofessori Jorma Sipilä

Seminaaria seuraava tekstityöpaja torstaina 20.11.2014 klo 10.15 – 16, Päätalon sali C7

Työskentelymuoto: Aktiivinen osallistuminen puolipäiväseminaariin ja tekstityöpajaan sekä ennakkotehtävän laatiminen.

Opiskelijamäärä: maks. 20 (valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä). Opiskelijan on itse tarkistettava valintatieto NettiOpsusta (Kurssit > Ilmoittautumiset) ilmoittautumisajan päätyttyä.

Ennakkotehtävä: Ennakkotehtävänä kurssilaiset tutustuvat alla mainittuun Aku Heinosen ja Tiina Raevaaran artikkeliin ”Yliopistojen kolmas tehtävä jää vaille toteutusta ja tukea” (Tieteessä tapahtuu 5/2012). Lisäksi he tutustuvat Tampereen yliopiston Intrasta ja kirjaston sivuilta löytyviin tiedeviestintää koskeviin ohjeisiin ja resursseihin:


-    Ohjeita yliopistolaisten tiedottamiseen (Intra)
-    Väitöskirjan julkaisuohjeet (TUP) (ks. myös sivun linkit)
-    Väitöstiedotelomake (TaY)


ja kirjoittavat omaa työn alla olevaa väitöskirjatutkimustaan koskevan lehdistötiedotteen. Lehdistötiedote kirjoitetaan väitöskirjan tämän hetkisen vaiheen mukaisesti ja se voi olla muodoltaan käynnissä olevaa tutkimushanketta esittelevä tai lopullinen väitöstiedote. Ennakkotehtävä lähetetään Moodleen. Tekstityöpajassa Moodleen lähetettyjä tiedotetekstejä muokataan edelleen sekä keskustellaan tiedeviestinnän tavoitteista, muodoista ja tarvittavista taidoista.

Kurssille osallistuville tutustuttavaksi: Aku Heinonen, Tiina Raevaara (2012) Yliopistojen kolmas tehtävä jää vaille toteutusta ja tukea. Tieteessä tapahtuu Vol 30, Nro 5 (2012), ss. 3-8.

Karvonen Erkki (2011). Viestintätaidot ja tiedeviestintä 2.0. Tieteessä tapahtuu 2/2011, 1-2.

Tiedeviestinnän verkkosivusto: http://blogs.helsinki.fi/tiedeviestinta/

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Tiina Raevaara, Vastaava opettaja

Opetus

19.11.2014 – 20.11.2014

Arviointi

Hyväksytty/hylätty.