x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
KASSM3 Eriytyvä syventävä tutkimusmenetelmäkurssi B: Metodologinen essee 3 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma
Kasvatustieteiden tiedekunta

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- syventää osaamistaan tutkimusmenetelmien ja tutkimusotteiden osalta lähinnä oman tutkimussuuntautumisen mukaan

Opettajat

Pro gradu -tutkielman ohjaaja, Vastaava opettaja

Opetus

Itsenäinen työskentely 81 tuntia

Lisätiedot

Metodologisen esseen tarkoituksena on vahvistaa pro gradu -tutkielman tekijän metodologista osaamista jollakin metodologisella osa-alueella ja tarjota mahdollisuus oman tutkielman metodologisten pohdintojen syventämiseen. Esseessä tutkielman tekijä reflektoi oman pro gradu -tutkielman metodisia kysymyksiä ja valintoja. Reflektoivalla otteella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että valittua aihetta (esim. laadullisen tutkimuksen luotettavuus tai lasten tutkimisen eettiset kysymykset) pohditaan eri mahdollisuuksia punniten kirjallisuuden ja omien pro gradu -tutkielman laatimiseen perustuvien kokemusten perusteella. Esseen tarkoituksena on tukea pro gradu -työskentelyä ja esseestä voi osan (noin 2/3) sisällyttää tutkielmaan. Esseen aihe sovitaan yhdessä pro gradu -tutkielman ohjaajan kanssa.

Esseen pituus on noin 5000 sanaa. Parityönä gradun tekevät laativat joko erilliset esseet tai yhden yhteisen, noin 7500 sanan laajuisen esseen. Lähdekirjallisuutena tulee esseessä hyödyntää uusinta tutkimusmetodista kirjallisuutta vältellen perus- ja aineopintotason teoksia (kuten Eskola & Suoranta, Tuomi & Sarajärvi tai KvaliMOTV). Varsinaisten menetelmäteosten lisäksi lähteinä voi hyvin käyttää sopivia tutkimusartikkeleita. Lähteistä (10–20 kpl) vähintään puolet on oltava muita kuin suomenkielisiä. Lähteiden etsinnän voi aloittaa esimerkiksi kirjaston e-kokoelmasta löytyvästä Sage Research Methods -portaalista.

Essee palautetaan ohjaajan toiveen mukaisesti joko pdf-muotoisena sähköpostin liitetiedostona tai paperiversiona. Ohjaaja arvioi työn ja antaa siitä palautteen valitsemallaan tavalla. Suositeltava ajankohta esseen laatimiselle on, hieman aiheesta riippuen, tutkielmaseminaarin toinen lukukausi.