x !
Arkistoitu opetusohjelma 2010–2011
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
YTYH1 Yhteiskuntatieteiden ajankohtaisia kysymyksiä 3 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Muut opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yht. tiedekunnan tutkintojen yhteiset opinnot
Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta

Yleiskuvaus

Kurssi korvaa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yhteisten opintojen kurssin "Yhteiskuntatieteiden ajankohtaisia kysymyksiä". Kurssi on avoin kaikille yliopiston opiskelijoille.

Opintojakson tarkoituksena on esitellä Tampereen yliopistossa tehtävän tutkimuksen näkökulmasta niitä kysymyksiä ja vastauksia, joita eri tieteenaloilla viriää. Kurssin tavoitteena on virittää tiedekunnan uudet opiskelijat tarkastelemaan yhteiskunnallisia ongelmia ja yhteiskuntatieteiden näkökulmia niihin. Kurssi tarjoaa yhteiskuntatieteellisen yleissivistyksen alkeet: se johdattaa opiskelijat tiiviissä muodossa yhteiskuntatieteen tapaan jäsentää nykymaailmaa ja esittelee käsitteitä, joilla eri tieteenalat osallistuvat ajankohtaiseen keskusteluun. Kurssin käytyään opiskelijalla on tuntuma siihen, miten yhteiskuntatieteissä tarkastellaan ja käsitteellistetään ajankohtaisia kysymyksiä.

Luentojen tavoitteena on siis kuvata ja valaista sitä, millä tavalla yhteiskuntatiede käsitteellistää ilmastonmuutosta juuri omilla ajatusvälineillään, asettaa sitä koskevia kysymyksiä ja tuottaa näihin vastauksena jonkinlaista tietoa yhteiskunnan tilasta, toiminnasta ja muutoksesta. Samalla mietitään sitä, millainen panos yhteiskuntatieteellä ilmiötä koskevassa ajankohtaisessa keskustelussa on tai voisi olla.

Luentosarjan ohjelma:

 

6.9. Johdanto ja orientaatioita

 

Professori Risto Kunelius (klo 14.15-15.30)

6.9. Ilmastopolitiikka ja biosfääripolitiikka

Professori Yrjö Haila, ympäristöpolitiikka (klo 15.45-17.00)

13.9. Kohti pirstoutuvaa vai yhtenäistä globaalia ilmastonmuutoksen hallintaa?

Yliassistentti Eero Palmujoki, kansainvälinen politiikka (klo 14.15-15.30)

13.9. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kansainväliseen politiikkaan arktisella alueella

Tutkija Teemu Palosaari, rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus (klo 15.45-17.00)

20.9. Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka

Tutkija Liisa Häikiö, sosiaalipolitiikka (klo 14.15-15.30)

20.9. Ilmastomyönteisen toiminnan sosiaalipsykologiset esteet ja mahdollisuudet

Tutkija Jaana-Piia Mäkiniemi, sosiaalipsykologia (klo 15.45-17.00)

27.9. Aasian talous

Lehtori Jukka Lahtinen, johtamistieteet (klo 14.15-15.30)

27.9. Hyvää ja kaunista?  Ilmastopuhe yritysten yhteiskuntavastuuraportoinnissa.

Tutkijatohtori Matias Laine, Yrityksen laskentatoimi (Taloustieteiden laitos) (klo 15.45-17.00)

4.10. Ilmastonmuutos ja journalismi

Professori Risto Kunelius, tiedotusoppi (klo 14.15-15.30)

4.10. Ilmastonmuutos, energiapolitiikka ja kuluttajakansalaisen vaikutusmahdollisuudet

Professori Ilkka Ruostetsaari, valtio-oppi (klo 15.45-17.00)

11.10. Tampereen kaupungin ilmasto- ja energiapolitiikka

Ympäristöpäällikkö, FT Kaisu Anttonen, Tampereen kaupunki (klo 14.15-15.30)

Loppukeskustelu

 

Suoritustapa: Opiskelijat suorittavat kurssin omilla ainelaitoksillaan eri tavoin, esimerkiksi laitoksen opettajalle palautettavalla oppimispäiväkirjalla. Ks. kunkin oppiaineen opintosuunnitelma kohdasta YTYH1.

Suoritusohje politiikan tutkimuksen laitoksella:

Kurssi suoritettaan kirjoittamalla luennoista oppimispäiväkirja, jonka ohjeellinen pituus on noin 10 sivua (kansilehti ja mahdollinen lähdeluettelo poislukien). Oppimispäiväkirjassa on käsiteltävä asioita vähintään 8 eri luennosta, kun luentoja on yhteensä johdantoluento + 10 temaattista luentoa. Luennoitsijoita on pyydetty kunkin luennon lopussa esittämään jokin kysymys ohjaamaan oppimispäiväkirjan pohdintaa.  Kansainvälisen politiikan opiskelijat voivat tämän sijasta tai lisäksi tarkastella oppimispäiväkirjassaan ilmastonmuutosta globaalina ilmiönä luentojen pohjalta.

Kirjallisen esityksen laadinnasta ja oppimispäiväkirjan kirjoittamisesta tarkat ohjeet löytyvät laitoksen internet-sivuilla olevasta oppaasta, osoitteesta: http://www.uta.fi/laitokset/politiikka/opiskelu/Kirjallisten_esitysten_laadintaopas_2010.pdf . Perehdy erityisesti lukuihin 2-4, joista lukuun 2 oppimispäiväkirjan osalta ja kokonaisuudessaan lukuihin 3 Kirjallisten esitysten muoto ja rakenne ja 4 Esityksen ulkoasu. Jos käytät oppimispäiväkirjassasi myös muita lähteitä kuin luentoja, perehdy myös viittaus- ja lähdeluettelotekniikkaan luvussa 5.

Oppimispäiväkirjan tarkoituksena ei ole referoida luentoja, vaan kiteyttää ja jäsentää kurssin sisältöjä annetun teeman sekä itse valittujen kysymysten ja näkökulmien kautta. Tärkeää on miettiä, mikä on oleellista ja merkittävää käsiteltävissä asioissa, rakentaa siitä omaa käsitystään ja samalla arvioida omaa ajatteluaan ja oppimistaan. Tavoitteena on muodostaa oman näkemys käsiteltävistä asioista. Oleellista oppimispäiväkirjassa on pohdiskeleva ja arvioiva ote: tavoite on analysoida ja pohtia käsiteltäviä asioita eri näkökulmista. Oleellisen tärkeää on myös perustella näkemyksensä.

Oppimispäiväkirjassa tulee esittää viittaukset luennolla käsiteltyyn, esim. ?Luennossaan 13.9.2010 Palmujoki toteaa?? TAI ?Kuneliuksen mielestä? (luento 4.10.2010)?. Eli viittauksessa on näyttävä KUKA näin sanoi ja MILLOIN (millä luennolla) näkemys esitettiin.

Oppimispäiväkirjassa lisämateriaalin käyttö luentojen ohella on sallittua, mutta sitä ei vaadita. Mikäli käytät muita lähteitä kuin luentoja, tutustu myös viittaus- ja lähdeluettelotekniikkaan laitoksen ohjeessa kirjallisten esitysten laadinnasta (ks. yllä). Muu kuin luentomateriaali on merkittävä lähdeluetteloksi oppimispäiväkirjan loppuun ja tekstin sisällä on käytettävä viittauksia.

ARVIOINTI:

Oppimispäiväkirja arvioidaan asteikolla hylätty-5. Hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan pohdintaa vähintään 8 luentokerralta sekä laitoksen ohjeiden noudattamista esityksen rakenteen ja ulkoasun osalta (ks. yllä). Lisämateriaalin käyttö ei suoraan vaikuta arviointiin.

 Oppimispäiväkirjat lähetetään viimeistään perjantaina 29.10. sähköpostilla osoitteisiin:

Kansainvälinen politiikka: johanna.kentala@uta.fi.

Valtio-oppi: rauli.mickelsson@uta.fi

Suoritusohje psykologian laitoksella:

http://www.uta.fi/laitokset/psyk/opiskelu/ohjeita/yhtopi.htm

Suoritusohje sosiaalitutkimuksen laitoksella:

Kurssi suoritetaan laatimalla luennoista oppimispäiväkirja. Sen laadinnassa  noudatetaan sosiaalitutkimuksen laitoksen ohjeita, jotka löytyvät sosiaalitutkimuksen laitoksen sivuilta: http://www.uta.fi/laitokset/sostut/opiskelu/ohjeita/luentopk.php. Luentopäiväkirja palautetaan 28.10.2010 mennessä paperiversiona Irmeli Järventien työhuoneen oven viereiseen lokeroon (Linna 5. krs huone 5067)  tai postitse: Sosiaalitutkimuksen laitos, 33014 Tampereen yliopisto. Arviointi: hyväksytty/hylätty.  Puuttuvia luento-osuuksia hyväksytään 10% eli yksi luento.

Suoritusohje sosiaalityön tutkimuksen laitoksella:

Kurssin luentopäiväkirjan laatimisessa hyödynnetään laitoksen yleisiä ohjeita: http://www.uta.fi/laitokset/sostyo/opiskelu/ohjeita/luentopk.php  

Luentopäiväkirjan palautus 26.10.2010 mennessä paperiversiona Tarja Vierulan työhuoneen (Linna 6083) vieressä olevaan lokeroon. Älä lähetä työtäsi sähköpostilla vaan tarvittaessa postitse osoitteeseen Sosiaalityön tutkimuksen laitos, 33014 Tampereen yliopisto.Luentopäiväkirjan arviointi: hyväksytty/hylätty, palaute: Mikäli haluat suullista palautetta, varaa aika sähköpostitse tarja.vierula@uta.fi

Suoritusten vastaanottajat tiedotusopin laitoksella:

- kandidaatin  tutkintoa opiskelevat (TIEDP2 Media-analyysin essee, ohjatusti): 
erikoistutkija Katja Valaskivi

- maisterin tutkintoa  opiskelevat (suoritus oppimispäiväkirjalla, itsenäisesti, ks. ohje): 
yliassistentti Iiris Ruoho

Suoritusohje Tampereen yliopiston Porin yksikössä:

Luentopäiväkirjan palautus 26.10.10 mennessä paperiversiona Heli Valokiven työhuoneen (E117) ovilokerikkoon tai postitse: Heli Valokivi Tampereen yliopiston Porin yksikkö, PL 181, 28101 Pori. Arviointi:  hyväksytty/hylätty. Ks. luentopäiväkirjaohje täältä: http://www.uta.fi/laitokset/sostyo/opiskelu/ohjeita/luentopk.php

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Luennoille ei tarvitse ilmoittautua.

Opettajat

Risto Kunelius, Vastaava opettaja
risto.kunelius[ät]uta.fi

Opetus

6.9.2010 – 11.10.2010
Luento-opetus 23 tuntia
Luennot
Ma 6.9.2010 - 11.10.2010 viikoittain klo 14-17, ls. D10a, Johdantoluento 2t, teemaluennot 20 t ja oppimispalaute 1 t. Luennot videoidaan Porin yksikköön.