x !
Arkistoitu opetusohjelma 2011–2012
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
YKIRA2B Kertomuksen retoriikka 3–6 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yleinen kirjallisuustiede
Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

SUKIA4B,SUKIS1,YKIRA2B,
YKIRA4A, YKIRA4C,YKIRA5A,YKIRS1C

Kurssi on luento- ja harjoituskurssin sekä työseminaarin työskentelytapoja yhdistelevä johdatus retorisen kertomusteorian teoriaan ja käytäntöihin. Kurssin keskeisiä kysymyksiä ovat romaanin muoto, kerronnan rakentuminen, tekijän asema, kertojan (epä)luotettavuus, juonen kulku, kertomusten ideologia sekä myötä- ja vastalukeminen. Kurssilla edetään aristoteelisesta poetiikasta postmodernistisen fiktion asettamiin haasteisiin ja sen aikana luetaan sekä teoreettisia tekstejä (mm. Wayne C. Booth, James Phelan) että lyhyitä kaunokirjallisia ja muita tekstejä. Lisäksi kurssin aikana syvennytään Sofi Oksasen romaaniin Puhdistus, johon kannattaa tutustua jo etukäteen.  Romaanin kautta perehdytään paitsi retorisen kertomusteorian myös kirjallisuuden lajien, intertekstuaalisuuden ja metafiktion kysymyksiin.

Kurssin lopputyön voi tehdä omasta tutkimusaiheesta. Kurssia suositellaankin erityisesti kirjallisuuden proseminaari- tai seminaarityötä tai gradua tekeville.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Kurssille mahtuu korkeintaan 30 opiskelijaa. HUOM.: Ilmoittautuminen sähköpostitse (markku.j.lehtimaki@uta.fi) ajalla 20.12.–13.1. Kurssille valinnassa huomioidaan sekä ilmoittautumisjärjestys että aiemmat kirjallisuuden opinnot, jotka on hyvä mainita ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen kurssille päättyy perjantaina 13.1.2012 klo 16.00. Kurssin ensimmäinen tapaaminen on keskiviikkona 18.1., jolloin sovitaan kurssin aikataulusta ja työskentelytavoista. Läsnäolo aloituskerralla on välttämätöntä.

Opettajat

Markku Lehtimäki, Vastaava opettaja

Opetus

18.1.2012 – 9.5.2012
Seminaari
Ke 18.1.2012 - 9.5.2012 viikoittain klo 14-16, Pinni B4117