x !
Arkistoitu opetusohjelma 2013–2014
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
POLKVA41 Turvallisuustutkimus ja turvallisuusongelmat kansainvälisissä suhteissa 3 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma
Kansainvälinen politiikka
Johtamiskorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Kurssin suoritettuaan opiskelijat tuntevat kansainvälisen turvallisuustutkimuksen (International Security Studies, ISS) kehityksen pääpiirteet sekä keskeiset teoreettiset lähestymistavat. Lisäksi opiskelijat ymmärtävät, miten erilaiset turvallisuuskäsitykset vaikuttavat toteutettavaan politiikkaan. Samalla opiskelijat saavat kurssilta valmiuksia poliittisten ongelmien ja historiallisten esimerkkien analysointiin turvallisuustutkimuksen lähestymistapojen näkökulmasta.

Yleiskuvaus

Kurssilla tutustutaan turvallisuustutkimuksen taustoihin ja perinteisiin. Tässä yhteydessä kurssilla tarkastellaan turvallisuutta kiisteltynä käsitteenä, realismin ja liberalismin perinteiden turvallisuuskäsityksiä, strategian tutkimusta sekä rauhantutkimuksen perinnettä.   Kurssilla perehdytään myös turvallisuuskäsityksen laajenemiseen ja syvenemiseen 1980-luvulta lähtien tutustumalla seuraaviin kansainvälisen turvallisuustutkimuksen lähestymistapoihin ja näkökulmiin: konstruktivismi ja Kööpenhaminan koulukunta, rauhantutkimuksen suhde turvallisuustutkimukseen, kriittinen turvallisuustutkimus, inhimillinen turvallisuus teoriassa ja käytännössä, feministiset näkökulmat kansainväliseen turvallisuuteen.  Turvallisuustutkimuksen lähestymistapoihin tutustutaan myös käytännön turvallisuusongelmien sekä turvallisuuspolitiikan esimerkkien kautta. Näitä ovat esimerkiksi: epävarmuus kansainvälisissä suhteissa, turvallisuusdilemmat, terrorismi ja vastaterrorismi, kansanmurhat ja etniset konfliktit, ydinasevarustelu ja pakotteet strategiana, kyberturvallisuus, energiaturvallisuus ja luonnonvarat.  Kurssi korvaa teoksen: Buzan  Hansen, The Evolution of International Security Studies. Cambridge University Press 2009. (2 op)

Jokaisella luennolla käsitellään yhtä turvallisuustutkimuksen teoriaa, lähestymistapaa tai perinnettä käytännön ongelmien tai esimerkkien valossa. Opiskelijat valmistautuvat luentoja seuraaviin keskusteluihin perehtymällä etukäteen luennon teemaa käsittelevään artikkeliin tai muuhun materiaaliin. Artikkelit ja kurssimateriaali kootaan kurssin moodle-alustalle. Jokainen opiskelija osallistuu yhden ryhmätyönä laadittavan alustuksen tekemiseen, joka perustuu luennolla käsiteltävään artikkeliin tai muuhun materiaaliin.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Kurssille tulee ilmoittautua etukäteen ja sinne otetaan enintään 21 opiskelijaa. Etusijalla ovat kansainvälisen politiikan sekä politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat. Kurssille pääsevät valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja jos paikkoja jää, pääsevät kurssille myös muiden pääaineiden ja tutkinto-ohjelmien opiskelijat.

HUOM! Kurssille osallistumiseksi opiskelijoilta edellytetään aikaisempina opintoina jaksoa POLPOP01 Kansainvälisen politiikan johdantokurssi.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Tapio Juntunen, Vastaava opettaja
tapio.juntunen[ät]uta.fi

Opetus

22.10.2013 – 10.12.2013
Luento-opetus 18 tuntia
Ti 22.10.2013 klo 9-12, Päätalo A3
Ti 29.10.2013 klo 10-12, Pinni B3107
Ti 5.11.2013 klo 10-12, Päätalo A2a
Ti 12.11.2013 klo 10-12, Päätalo A2a
Ti 19.11.2013 klo 10-12, Päätalo A4
Ti 26.11.2013 klo 10-12, Päätalo A2a
Ti 3.12.2013 klo 10-12, Päätalo A2a
Ti 10.12.2013 klo 9-12, Päätalo A2a

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

- Aktiivinen osallistuminen luennoille ja keskusteluihin sekä yhden alustuksen laatiminen pienryhmässä
- Itsenäisesti laadittava 6-8 sivun laajuinen oppimispäiväkirja luentojen, lukemiston sekä keskustelujen pohjalta

Oppimateriaalit

Kurssin oheismateriaali jaetaan kurssin yhteydessä kurssin moodle-alustalle.  Halutessaan opiskelijat voivat käyttää kurssin oheislukemistona teosta Buzan  Hansen, The Evolution of International Security Studies. Cambridge University Press 2009. (2 op) (saatavilla e-aineistona)