x !
Arkistoitu opetusohjelma 2010–2011
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
TIEDAT1A Oppihistoria ja tutkimustraditiot 2 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Tiedotusoppi
Tiedotusopin laitos

Yleiskuvaus

Opintojakso tutustuttaa opiskelijan joukkoviestinnän ja mediatutkimuksen oppihistoriaan sekä tutkimusperinteisiin. Tavoitteena on, että kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mistä alan oppihistoriassa on kysymys, hänellä on perustiedot tutkimusalan eri traditioista kansainvälisesti sekä yleiskäsitys suomalaisen joukkoviestinnän ja mediatutkimuksen luonteesta ja vaiheista.

Opintojaksoon kuuluu kaksi osaa:

1. Luentosarja, joka suoritetaan luentopäiväkirjalla

2. Kahden teoksen kirjallisuuskuulustelu (vastaanottaja Heikki Luostarinen)

Luentosarjalla tarkastellaan, miten tutkimusalan historia rakentuu tai rakennetaan ja millaisia oppihistoriallisia "tarinoita" alan vaiheista on eri suunnilla tuotettu.  Lisäksi luodaan yleiskatsaus erityisesti angloamerikkalaisen joukkoviestinnän ja mediatutkimuksen keskeisiin suuntauksiin kohdentaen huomio erityisesti siihen, mistä niissä keskeiset kysymykset nousevat sekä millaisista näkökulmista ja millä tavoilla kiinnostaviksi nähtyjä kysymyksiä niiden piirissä lähestytään.

Luentopäiväkirjan palautus 29.10. mennessä Seija Ridellin työhuoneen (päätalo C 206) pielessä olevaan lokerikkoon. Voit palauttaa luentopäiväkirjan myös postitse: Seija Ridell, Tiedotusopin laitos, 33014 Tampereen yliopisto.

Ohjeita luentopäiväkirjan laatimiseksi

Tee kultakin luennolta itsellesi muistiinpanot, joihin kirjaat huomiosi luennon keskeisestä sisällöstä. Merkitse ylös myös itsessäsi ajatuksia ja mahdollisia vastaväitteitä herättäneet huomiot. Laadi luentopäiväkirja muistiinpanojesi pohjalta niin, että kultakin luennolta tulee esitetyksi ainakin yksi perusteltu ajatus sekä sitä koskevia omia pohdintoja ja oivalluksia. Kirjoita luentopäiväkirjan loppuun noin puolen liuskan yhteenveto, jossa arvioit sekä luentosarjaa että omaa oppimistasi.

Luentopäiväkirjan laajuus on 8-10 liuskaa. Noudata tekstissä seuraavaa typografiaa: 2,5 cm marginaalit; 1,5 riviväli; fonttina Times New Roman 12 tai Arial 11. Merkitse luentopäiväkirjan alkuun nimesi, opiskelijanumerosi ja kurssin nimi.

Voit hyödyntää esimerkiksi seuraavia luentopäiväkirjan ohjeita:

http://www.uta.fi/laitokset/historia/opiskelijaopas/luentopaivakirja.html

http://media.utu.fi/opiskelu_03.html#opkirja

Poissaolojen korvaaminen

Poissaolo luennoilta on mahdollista pakottavista syistä enintään kaksi kertaa. Poissaolo korvataan erikseen sovittavalla esseetehtävällä.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ei ilmoittautumista.

Opettajat

Seija Ridell, Vastaava opettaja
seija.ridell[ät]uta.fi

Opetus

7.9.2010 – 7.10.2010
Luento-opetus 20 tuntia
Ti 7.9.2010 - 5.10.2010 viikoittain klo 16-18, LS A4 (päätalo)
To 9.9.2010 - 7.10.2010 viikoittain klo 16-18, LS A4 (päätalo)