x !
Arkistoitu opetusohjelma 2012–2013
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
TAYJ522 Tutkija mediassa 2 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Jatko-opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Yliopiston yhteiset tohtoriopinnot
Tutkijakoulu

Yleiskuvaus

Tutkija mediassa: tiedeviestintä, popularisointi ja yliopiston kolmas tehtävä

Tieteen popularisointi tarkoittaa tutkimuksen tulosten esittelyä myös ei-asiantuntijan ymmärtämässä muodossa. Johtopäätökset ovat yleistajuisen esityksen olennaisin osa ja suurta yleisöä saattaa kiinnostaa esimerkiksi se, mihin ja miten saatuja tuloksia voidaan käyttää ja miten tulokset vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Mutta kuinka kertoa tieteestä ja tutkimustuloksista ymmärrettävästi? Miten tiedotan tutkimuksestani sen edetessä tai valmistuessa, ja miten valmistaudun median edustajan yhteydenottoon, odotuksiin ja motiiveihin? Kuinka voin parantaa viestintä- ja mediataitojani ja lisätä tutkimukseni yhteiskunnallista ja käytännön vaikuttavuutta?

Kurssi koostuu (kaikille avoimesta) puolipäiväseminaarista sekä tekstityöpajasta. Kurssin aikana keskustellaan tiedeviestinnän eri teemoista sekä opetellaan kirjoittamaan omasta tieteenalasta kansantajuisesti ja sujuvasti suomeksi. Pohdimme tieteen popularisoinnin haasteita, kirjoitamme omia tekstejä ja hahmottelemme esimerkiksi tiedotteen ja tiedeuutisen eroja.

Ohjelma


Avoin seminaari tiistaina 12.3.2013 klo 12.15–16.00 (Päätalon sali D11) (järjestäjinä Tampereen yliopiston tutkijakoulu ja viestintäpalvelut).


12.15 – 12.30    Avaus: Professori Pirjo Nikander, tutkijakoulu
12.30 – 13.15    Popularisointi, sen muodot, rajat ja yliopiston kolmas tehtävä (FT, tiedekirjailija Tiina Raevaara)
13.15 – 14.00     Miten media toimii ja mitä se meiltä tutkijoilta toivoo? Viestintäpäällikkö Katja Kannonlahti
14.00 - 14.30    kahvitauko (omakustanteinen)
14.30 – 15.15    Median kohtaaminen: viestintätaitoja ja omia kokemuksia. Professori Pekka Isotalus
15.15 – 16.00    Tutkija yhteiskunnallisena ja poliittisena vaikuttajana. Professori Mikko Lehtonen

Seminaaria seuraava tekstityöpaja keskiviikkona 13.3.2012 klo 10.15 – 16 (Pinnin sali Ls B4117)

Työskentelymuoto: Aktiivinen osallistuminen puolipäiväseminaariin 12.3.2013 ja tekstityöpajaan 13.3.2013 sekä ennakkotehtävän laatiminen.

Opiskelijamäärä: maks. 20 (valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä). Opiskelijan on itse tarkistettava valintatieto NettiOpsusta ilmoittautumisajan päätyttyä.

Ennakkotehtävä: Ennakkotehtävänä kurssilaiset tutustuvat alla mainittuun Aku Heinosen ja Tiina Raevaaran artikkeliin ”Yliopistojen kolmas tehtävä jää vaille toteutusta ja tukea” (Tieteessä tapahtuu 5/2012). Lisäksi he tutustuvat Tampereen yliopiston Intrasta ja kirjaston sivuilta löytyviin tiedeviestintää koskeviin ohjeisiin ja resursseihin:


-    Ohjeita yliopistolaisten tiedottamiseen (Intra)
-    Väitöskirjan julkaisuohjeet (TUP)
-    Väitöstiedotelomake (TaY)


ja kirjoittavat omaa työn alla olevaa väitöskirjatutkimustaan koskevan lehdistötiedotteen. Lehdistötiedote kirjoitetaan väitöskirjan tämän hetkisen vaiheen mukaisesti ja se voi olla muodoltaan käynnissä olevaa tutkimushanketta esittelevä tai lopullinen väitöstiedote. Ennakkotehtävä lähetetään Moodleen. Tekstityöpajassa Moodleen lähetettyjä tiedotetekstejä muokataan edelleen sekä keskustellaan tiedeviestinnän tavoitteista, muodoista ja tarvittavista taidoista.

Kurssikirjallisuus: Aku Heinonen, Tiina Raevaara (2012) Yliopistojen kolmas tehtävä jää vaille toteutusta ja tukea. Tieteessä tapahtuu Vol 30, Nro 5 (2012), ss. 3-8.

Karvonen Erkki (2011). Viestintätaidot ja tiedeviestintä 2.0. Tieteessä tapahtuu 2/2011, 1-2.


Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Tiina Reavaara, Vastaava opettaja

Opetus

12.3.2013 – 13.3.2013

Arviointi

Hyväksytty/hylätty.