x !
Arkistoitu opetusohjelma 2018–2019
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HALTVA15 Johdatus verkostoanalyysiin 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma
Johtamiskorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Opintojakson aikana opiskelija saa perusvalmiudet verkostoanalyysin itsenäiseen toteuttamiseen ja oppii hyödyntämään ja arvioimaan verkostoanalyyttista tutkimustietoa. Opiskelija oppii relationaalisen tutkimusotteen perusperiaatteet ja oppii näkemään yhteiskunnan suhteista muodostuvana kokonaisuutena.

Yleiskuvaus

Opintojakso tuottaa opiskelijalle tutkimuksen teon valmiuksia ja kyvyn hyödyntää relationaalista tarkastelutapaa asiantuntijatehtävissä. Opintojaksolla perehdytään verkostoanalyysin teoreettisiin lähtökohtiin, verkostomenetelmiin sekä tulosten arviointiin ja raportointiin. Opintojakso yhdistää hallintotieteiden opintosuuntien sisältökysymyksiä tutkimus- ja analyysitaitoihin.

Opiskelijat toteuttavat pienimuotoisen verkostoanalyyttisen harjoitustyön aikaisemmin kerättyjen verkostoaineistojen perusteella. Opintojakson aikana opiskelijat tutustuvat verkostoanalyysin toteutukseen sen teoreettisista lähtökohdista tutkimusaineiston hankintaan ja analyysiin asti. Keskeistä on ymmärrys relationaalisen ja ominaisuusnäkökulman erottamisesta tutkimuksen lähtökohtana.

Opettajat

Jan-Erik Johanson, Vastaava opettaja
jan-erik.johanson[ät]tuni.fi

Opetus

Luento-opetus 20 tuntia
Pienryhmäopetus 10 tuntia

Arviointi

Numerolla 1-5.

Oppimateriaalit

Johanson, Jan-Erik & Mattila, Mikko & Uusikylä, Petri (1995) Johdatus verkostoanalyysiin. Helsinki. Kuluttajatutkimuskeskus.

Johanson, Jan-Erik & Smedlund, Anssi (2015) Verkostoanalyysi. Teoksessa Eriksson, Kai (Toim.) verkostot yhteiskuntatutkimuksessa. Tallinna, Gaudeamus.

Lisätiedot

HALTVA15 ei ole pakollinen menetelmäopintojakso eikä se korvaa mitään pakollista opintojaksoa. Se voidaan sisällyttää kandidaatti- tai maisteritutkinnon valinnaisiin opintoihin. Myös jatko-opiskelijat voivat neuvotella ohjaajansa kanssa jakson sisällyttämisestä tutkintoonsa.