x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
THV1 Johdatus työn ja työmarkkinoiden tutkimiseen 5 op
Paikkakuntatiedot
Pori
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelma
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Yhteiskuntatieteellisella työn, työllisyyden ja työmarkkinoiden tutkimuksella on vahvat perinteet kaikissa teollisesti kehittyneissä maissa. Työn ja työmarkkinoiden tutkimuksen on oma itsenäinen paikkansa mutta samalla se on ollut kuin prisma jonka avulla on arvioitu yhteiskunnan muutosta sekä yksilöiden ja ryhmien hyvinvointia. Kurssin tavoitteena on perehdyttää tähän työelämän tutkimuksen käsitteistöön ja tutkimkseen historiaan. Kurssin suoritettuaan opiskelija kykenee hahmottamaan työelämän tutkimuksen teoreettisia lähtökohtia sekä toisaalta sitä millaisen paikan työ ja työssä koetut riskit ovat saaneet yksilöiden elämässä yhteiskunnan ja talouden rakenteiden muuttuessa.

Yleiskuvaus

Kurssin pedagogiset järjestelyt

Kurssi toteutetaan luento-opetuksena jotka videoidaan. Luentoja täydennetään Moodlessa toteutettavana aktiivisena arviointina, sekä itsenäisenä ja vuorovaikutukseen perustuvana oppimisena. Moodleen sijoitetaan sekä luentomateriaali että sitä täydentävä materiaali. Kurssin opetta osallistuu aktiivisesti keskusteluun mutta pääpaino on kuitenkin osanottajien omassa aktiivisuudessa ja vuorovaikutuksessa.

Suorittaminen

Kurssin suorittaminen edellyttää osanottajalta aktiivista osallistumista luennoille, Moodleen sijoitettavan opetusmateriaalin lukemista sekä osallistumista Moodlessa käytävään keskusteluun. Tämä aktiivisuus huomioidaan suoritusta arvioitaessa. Viimeisellä kerralla järjestetään kertaus niin, että opiskelijat vetävät yhteen etukäteen annettujen kysymysten ja teemojen puitteissa kurssin aikana opitut asiat ja opettaja antaa niistä palautetta. Kurssin arvosanaa varten opiskelija kirjoittaa itsenäisesti noin 2 liuskan mittaisen tiivistelmän oppimistaan asioista.

Kurssin menestyksellinen suorittaminen tuottaa 5 opintopistettä. Tämän lisäksi opiskelija voi ansaita lisäpisteitä, jos hän kirjoittaa esseen, jossa on käytettävä luentomateriaalin lisäksi myös lähdekirjallisuutta. Kurssi korvaa työelämän tutkimuksen maisteriohjelmasta kohdan THV1 Työelämän tutkimuksen johdantoteemoja 5 op ja sopimuksen varaisesti myös kohtia sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmasta.

Kurssin sisältö ja rakenne

1. Johdantoluento

2. Johdatus työnsosiologian käsitteisiin
a. Formaali ja informaali työ
b. Työ, tehtävät ja luokitukset
c. Työn sukupolvet

3. Työ ja sopimukselliset suhteet
a. Ansiotyö, palkkatyö ja yrittäminen sopimuksellisina suhteina
b. Työajat ja työaikojen säänteleminen
c. Työ- ja sosiaaliturva

4. Työ ja tulonjako
a. Työ ja palkitseminen
b. Työ, tulot ja tuloerot
c. Tulonjako – teoreettiset ja poliittiset tavoitteet

5. Ylirajainen työ
a. Ylirajainen talous ja ylirajainen työ, työn ja työllisyyden riskit
b. Liikkuvan työvoiman sosiaaliset oikeudet

6. Työn uusi politiikka

Opettajat

Pertti Koistinen, Vastaava opettaja
pertti.koistinen[ät]tuni.fi

Opetus

29.9.2015 – 10.11.2015
Luento-opetus
Ti 29.9.2015 - 10.11.2015 viikoittain klo 12-14, Pinni B 3110
Poikkeukset:
6.10.2015 , Linna ls K103
27.10.2015 , Pinni B 3111

Lisätiedot

Luennoista tehdään tallenteet, jotka ovat katsottavissa jälkikäteen kurssin Moodlealueelta. HUOM! Suoraa videoyhteyttä Porista Tampereelle EI järjestetä.