x !
Arkistoitu opetusohjelma 2013–2014
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOS10.4.3 Tilan valta: paikan merkitys yhteiskunnassa 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelma
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää tilan merkityksen osana yhteiskunnan toimintaa ja hallitsee tilallisuuteen liittyviä teoriaperinteitä. Hän osaa tarkastella tilan rakentumista ja jäsentymistä osana yhteiskunnallisten erojen, kategorioiden ja valtasuhteiden syntymistä ja ylläpitämistä. Hän osaa soveltaa perehtymissään tutkimuksissa käytettyjä menetelmiä ja käsitteitä omassa työssään ja esittää mielekkäitä tutkimuskysymyksiä.

Yleiskuvaus

Tila on eräs vallankäytön muodoista ja välineistä. Tämä näkyy historiallisten suurkaupunkien paraatikaduilla, suomalaisten kaupunkikeskustojen ostoskaduilla tai entisten teollisuusrakennusten uusiokäytössä. Valtaa voidaan "tilallistaa" muokkaamalla jokin julkinen tila houkuttelemaan tiettyjä ihmisryhmiä samalla sulkien ulos toisia käyttäjäryhmiä. Vastaavasti yksilöt voivat rakentaa omia yksilöllisiä paikkojaan, joihin vetäydytään pakoon muulta maailmalta. Tämän kurssin tarkoituksena on pohtia tilaa ja paikkaa käsitteellistävien tutkimusten ja tutkimustraditioiden avulla "tilallisen käänteen" merkitystä ja hyödyllisyyttä yleisemminkin yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Kurssi sopii siten myös opinnäytetyönsä aiherajausta pohtiville opiskelijoille.

Kurssin työmuotona on aktiivinen osallistuminen seminaarityöskentelyyn (24h). Kurssin alkupuoliskolla yhteisiä kokoontumisia varten luetaan opettajien etukäteen valitsemat artikkelit (1-2 kpl), joiden pohjalta käytävien keskusteluiden avulla opiskelijat tutustuvat tarkemmin kurssin teemoihin. Tämän lisäksi opiskelijat kirjoittavat omavalintaisen esseen, jonka kysymyksenasettelu nousee kurssin teemasta. Valmiit kirjalliset työt esitellään 2-periodin palauteseminaareissa, jossa myös opiskelijat kommentoivat toistensa esseitä. Opettajat auttavat tarvittaessa esseiden aihevalinnassa.

Seminaari ajoittuu periodeille 1-2. Opetuksen ajankohdat torstaisin klo 10-12 seuraavasti:  12.9.-3.10. ja 14.11.-12.12.2013.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittaudutaan sähköisesti 3.9. mennessä. Seminaariin otetaan enintään 20 opiskelijaa.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Hanna-Mari Ikonen, Samu Pehkonen, Vastaava opettaja

Opetus

12.9.2013 – 12.12.2013
Seminaari 24 tuntia
Seminaarin 1. JAKSO
To 12.9.2013 - 3.10.2013 viikoittain klo 10-12, Linna 5028
Seminaarin 2. JAKSO
To 14.11.2013 - 12.12.2013 viikoittain klo 10-12, Linna 5028

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Aktiivinen osallistuminen seminaarityöskentelyyn (poissaolot eivät ole korvattavissa) sekä itsenäinen kirjallinen työ.

Oppimateriaalit

Luettavat tutkimusartikkelit ja muu kirjallinen aineisto jaetaan osallistujielle moodlessa.