x !
Arkistoitu opetusohjelma 2017–2018
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Kirjallisuustieteen syysseminaari: Kirjallisuuden ruumiillisuudet 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma
Viestintätieteiden tiedekunta

Yleiskuvaus

Kirjallisuuden ja fiktion keinoin on mahdollista kuvitella ruumiita ja ruumiillisuuksia, joita ei todellisuudessa ole. Fantasiassa, kauhussa ja scifissä kuvataan ruumiita, jotka ovat kuolemattomia, muuttavat muotoaan ja joissa yhdistyvät eri kategoriat, kuten ihminen, eläin, kasvi tai kone. Kirjallisuus sanallistaa ruumiillisia kokemuksia, ja fiktio ylipäänsä voi etsiä keinoja äärimmäisiksi luonnehdittavien tai sanallistamista pakenevien kokemusten representoimiseen.

Vuosittainen Kirjallisuustieteen syysseminaari keskittyy kysymään, minkälaisia ruumiita ja ruumiillisuuksia kirjallisuudessa esiintyy ja miten näitä kirjallisia ruumiita voidaan tulkita, ymmärtää ja tutkia. Seminaari koostuu kahdesta kutsupuheenvuorosta, joista ensimmäinen keskittyy kirjallisuuden kuvittelukyvyn ja teknologisoituvan yhteiskunnan väliseen suhteeseen. Toisessa kutsuesitelmässä esikoisromaaninsa julkaissut kirjailija avaa romaanin kirjoittamisprosessin ruumiillisuutta. Seminaarin muissa esitelmissä Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen tutkijat ja opiskelijat tarkastelevat ruumiillisuuden teemaa tarttuen erilaisiin kirjallisiin ilmiöihin ja teoksiin, kuten romanttiseen viihdekirjallisuuteen, sarjakuvaan ja dystopiakirjallisuuteen.

Seminaari on kaikille avoin. Tervetuloa!

Suoritus opintopassiin. Suoritusohjeet alempana.

Ohjelma:

I

12.00 Tervetuliaissanat

12.15–13.00 Aino-Kaisa Koistinen (JY): Frankensteinin perilliset – 200 vuotta teknoruumiiden kulttuurisia kuvitelmia

Erilaiset teknoruumiit, kuten teknologian avulla muunnellut ihmiset ja ihmisen kaltaiset koneet, kuuluvat vahvasti länsimaisen kulttuurin kuvastoon. Yksi tärkeä fiktiivisiin teknoruumiiden kuvitelmiin vaikuttanut teksti on Mary Shelleyn Frankenstein, or the Modern Prometheus (1818), jota pidetään usein myös ensimmäisenä tieteisromaanina. Nyt, noin kaksisataa vuotta Shelleyn teoksen ilmestymisen jälkeen, jollain tapaa muokatut tai rakennetut teknoruumiit tulevat koko ajan lähemmäs arkista todellisuuttamme esimerkiksi prosteettisten kehonosien, sikiöseulonnan, seksirobottien ja teknologisoituvan hoivan myötä. Puheenvuorossani tarkastelen, miten teknoruumiiskuvitelmien avulla määritellään ihmisyyttä suhteessa alati kehittyvään teknologiaan. Mitä fiktiiviset teknoruumiit tuovat keskusteluihin ihmisyydestä, ei-inhimillisyydestä, ruumiillisuudesta ja teknologian kehitykseen liittyvistä eettisistä kysymyksistä?


13.00–13.45 Kirsi Alaniva: Sukupuolen ja ruumiillisuuden kokemukset osana esikoisromaanin kirjoitusprosessia

Esikoisteokseni Villa Vietin linnut (2016) käsittelee äitiyden, naiseuden ja ruumiillisuuden teemoja. Kirjoitusprosessissani tärkeässä roolissa olivat omat henkilökohtaiset kokemukset raskauden ja äitiyden ruumiillisuudesta sekä siihen liittyvistä peloista. Merkittäväksi heijastuspinnaksi nousivat historialliset näkökulmat ja piilotetut kokemukset, joita käsittelen romaanin fiktiivisten naishahmojen sukupolvikokemusten kautta.

II
14.15–14.45 Nanny Jolma: Groteskin lintuhahmon ruumiillisuus Bo Carpelanin romaanissa Benjamins bok
14.45–15.15 Riikka Pirinen: Ruumiillisuus ja ruumiin kuvaus osana tajunnankuvausta Richard Fordin ja Alice Munron novelleissa
15.15-15.45 Niina Mero: Ruumiillinen ja transsendentti romanttisessa viihdekirjallisuudessa

III
16.00–16.30 Raisa Aho: Seksuaalisen väkivallan sarjakuvalliset representaatiot Craig Thompsonin Habibissa ja Ulli Lustin teoksessa Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä
16.30–17.00 Hanna Samola: Varaosaihmisiä kesäpuutarhassa. Kasvisymboliikka Ninni Holmqvistin dystopiaromaanissa Enhet


Lisätiedot: leena.romu@staff.uta.fi

 

Suoritusohjeet:

1 op:n suoritus

Kirjoita esitelmien pohjalta pohtiva 4-5 sivun luentopäiväkirja, jossa kommentoit vähintään yhtä jokaisen sektion (I, II, III) esitelmistä.

2 op:n suoritus

Kirjoita esitelmien pohjalta pohtiva 9-10 sivun luentopäiväkirja, jossa kommentoit vähintään yhtä jokaisen sektion (I, II, III) esitelmistä. Hyödynnä pohdinnoissasi yhtä tieteellistä artikkelia, jonka avulla suhteutat toisiinsa esitelmien ja artikkelin näkemyksiä ruumiista ja ruumiillisuudesta. Mitä ruumiillisuudella esitelmissä ja artikkelissa tarkoitetaan? Millaisin kysymyksin ruumista lähestytään?

Valitse joko:

Immonen, Paula 2003: Tekstin kudokset ja ruumiin punokset. Henkilöhahmot ja ruumiillisuus Anja Kaurasen Ihon ajassa. Pirjo Lyytikäinen & Päivi Tonteri (toim.), Romaanihenkilön muodonmuutoksia. Kuusi kirjoitusta henkilökuvauksesta (pdf). Helsinki: SKS, 129-153.

TAI

Reinikainen, Hanna 2005: Mustan ruumiin muokkausta. Ihanneruumis ja väkivalta Toni Morrisonin romaaneissa Beloved ja Jazz. Naistutkimus 1/2005, 4-16. Artikkeli luettavissa verkossa: http://elektra.helsinki.fi/se/n/0784-3844/18/1/mustanru.pdf

 

Suorituksen palautus 24.11. mennessä Teemu Ikoselle teemu.ikonen@uta.fi.

Opettajat

Leena Romu, Vastaava opettaja
leena.romu[ät]tuni.fi

Opetus

10.11.2017 – 10.11.2017
Luento-opetus
Pe 10.11.2017 klo 12.00-17.00, Pinni B1096