x !
Arkistoitu opetusohjelma 2012–2013
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
PEDAYP1B Osaamistavoitteet ja oppimisen arviointi (kevään ryhmä) 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Opettajan pedagogiset opinnot
Kasvatustieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on, että opiskelijat
- ymmärtävät osaamistavoitteiden asettamisen merkityksen sekä arvioinnin tehtävät ja roolin yliopistollisen koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa
- ymmärtävät linjakkaan opetuksen idean ja osaavat soveltaa sitä käytäntöön
- osaavat ohjata eri menetelmin oppimistoimintaa yliopisto-opetuksessa

Yleiskuvaus

Opintojakson aikana osallistujat perehtyvät opetuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin linjakkaana kokonaisuutena. Opintojaksoon sisältyy 1 op harjoittelu-ainesta. Tavoitteena on, että opettajat kehittävät omaa opetustaan, mikä heijastuu ajan myötä tutkinto-ohjelman, yksikön ja yliopiston opetuksen laatuun.

Opintojakson aikana työskennellään monitieteisessä ryhmässä luoden vertaisverkostoa yli yksikkörajojen. Opintojakso koostuu lähiopetuspäivistä, lukupiirityöskentelystä lähiopetuspäivien välillä, kirjallisuuteen perehtymisestä ja omaa opetusta koskevasta kehittämistehtävästä. Opintojen aikana hyödynnetään verkko-oppimisympäristöä.

Yliopistopedagogiikan perusteet (10 op) jaksot Oppiminen asiantuntijuuden kehittymisenä 5 op (PEDAYP1A) ja Osaamistavoitteet ja oppimisen arviointi 5 op (PEDAYP1B) toteutetaan yhtenä kokonaisuutena.

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Yliopistopedagogiikan opintoihin haetaan kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja marraskuussa. Hakemusten perusteella koulutukseen valitaan 20 osallistujaa. Koulutukseen valittavalla tulee olla työsuhde Tampereen yliopistoon. Tampereen yliopiston tohtori-opiskelijoilla ja tuntiopettajilla on mahdollisuus päästä koulutukseen, jos päätoimisessa työsuhteessa olevia hakijoita ei ole riittävästi. Hausta tiedotetaan intran Opettajat-yhteisössä ja yliopistopedagogiikan verkkosivuilla.

Opettajat

Johanna Annala, Vastaava opettaja

Opintojakson kotisivu

Opetus

15.3.2013 – 7.6.2013
Pienryhmäopetus 22 tuntia + 4 tuntia Verkossa
Kevään ryhmä (huom. ks. myös PEDAYP1A kevään ajankohdat)
Pe 15.3.2013 klo 9-15
Pe 5.4.2013 klo 12-15
Pe 26.4.2013 klo 9-15
Pe 7.6.2013 klo 9-15
Lukupiiri 6 tuntia + 3 tuntia Verkossa
Harjoitukset 5 tuntia
Itsenäinen työskentely 95 tuntia

Arviointi

Hyväksytty/hylätty.

Arviointiperusteet

Oppimisen ja osaamisen kehittymisen arviointia toteutetaan lähipäivien työskentelyssä ja lukupiirin tehtävissä (ml. harjoittelu), sekä osallistujan toteuttaman kehittämistehtävän avulla. Arviointi kohdistuu siihen, miten osallistuja jäsentää oman opetuksensa kehittämistehtävän, tutkii siihen liittyviä ongelmia ja ratkaisuja ja arvioi omaa oppimistaan kehittämistehtävän toteuttamisen aikana.

Opetusmenetelmiä koskeva osaaminen karttuu opetuksen toteutustapojen kautta, jonka vuoksi edellytetään aktiivista osallistumista vuorovaikutukseen lähiopetuksessa, verkossa ja ryhmätyöskentelyssä.

Oppimateriaalit

Biggs, J. & Tang, C. Teaching for quality learning at university: what the student does. 3rd edition. 2007. Verkossa osoitteessa http://site.ebrary.com/lib/tampere/docDetail.action?docID=10229859

Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) Yliopisto-opettajan käsikirja. 2009. Helsinki: WSOYpro Oy.

Lisäksi opettajan määrittämiä ajankohtaisia kotimaisia ja kansainvälisiä tieteellisiä tutkimusartikkeleita