x !
Arkistoitu opetusohjelma 2014–2015
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
LATA0 Latinan kielen alkeiskurssi 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Perusopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Latinan kieli ja antiikin traditio
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Kurssilla opitaan alustavasti latinan kielen rakenne ja sisäistetään sen erityisen suuressa määrin kieliopillinen, looginen luonne sekä vielä merkitys kielen, historian, filosofian, teologian, sosiologian ja yleensä kulttuurin (myös median) ja vielä tekniikan ymmärtämiseksi. Grammatiikka ei perinteisesti tarkoita vain normatiivista kielioppia vaan myös kirjallisuutta. Latinan alkeiskurssi EI kuulu oppiaineen Latinan kieli ja antiikin traditio perusopintoihin. Alkeiskurssi (tai vastaavat tiedot) on kuitenkin edellytyksenä jatkokurssin ja muiden opintojen suorittamiseksi.

Yleiskuvaus

Latina tunnetaan vaativaksi mutta sittenkin hyvin antoisaksi ja palkitsevaksi kieleksi. Alussa sen opiskelu tuottanee joillekuille kummastusta, tuskaa ja ahdistusta, kun tässä maassa on yhden sukupolven aikana miltei kokonaan luovuttu NORMATIIVISESTA ja siis tiukasta lauseenjäsennyskieliopista, joka vaatii subjektin, predikaatin, objektin jne tunnistamista lauseessa (säännöille vihamielisen, amerikkalaislähtöisen "sosiaalisen eli chat-kieliopin" hyväksi). "Sosiaalisen" eli valekieliopillisen kieliopin mukaan kieltä tarkastellaan "ei-normatiivisten silmälasien läpi" (Auli Hakulinen). Kaikki kuulemma menee paremmin, kun ei noudateta sääntöjä (vrt. liikenne ja moraali yleensä). 

Latinankielinen teksti saattaa vaikuttaa läpitunketomattomalta viidakolta - kunnes se, siis teksti avautuu selkeäksi maisemaksi.

Kielioppiterminologia opitaan latinan alkeiskurssilla, elleivät jotkut sitä ennestään osaa. Huomattakoon rakentavassa hengessä lisäksi, että kielioppitehtäviin ratkaisut löytyvät verkosta. FT Juhani Sarsilan ryhmään mahtuu syyslukukaudella kaikkiaan 32 opiskelijaa (siis enemmän kuin 20, joka lukumäärä oli aiemmin ilmoitettu).

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Sähköpostitse juhani.sarsila@uta.fi tai Kielikeskuksen kautta Nettiopsuun. Vahvistus kurssille - sen kumpaankin ryhmään - hyväksytyistä annetaan julki elokuun lopussa Kielikeskuksesta. Sarsilan ryhmään mahtuu ja on tervetullut usea sellainen ihminen, joka ON TAI EI OLE ilmoittautunut Nettiopsuun. Rakentavassa hengessä huomautetaan vielä, että latinan kielen alkeiskurssin voi kokonaisuudessaan suorittaa myös itsenäisesti eli omatoimisesti (ja lopuksi tenttimällä) osallistumatta kurssille lainkaan. Tässä tapauksessa valinnasta olisi ehdottomasti keskusteltava Juhani Sarsilan kanssa kasvotusten - valitettavasti ei sähköpostitse opettajan suuren työmäärän vuoksi. Itsenäisestä suorittamisesta antaa ohjeita opettaja.

Opettajat

Juhani Sarsila, Vastaava opettaja
juhani.sarsila[ät]uta.fi

Opetus

3.9.2014 – 3.12.2014
Luento-opetus 54 tuntia
Sarsilan alkeiskurssiryhmä latinan alkeissa
Ke 3.9.2014 klo 12-14, Päätalo C5
To 4.9.2014 - 27.11.2014 viikoittain klo 10-12, Päätalo D14
Ke 10.9.2014 - 3.12.2014 viikoittain klo 12-14, Päätalo D14
Poikkeukset:
15.10.2014 klo 12 –14 , Päätalo C5

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssin päättää joko kielioppitesti tai vaihtoehtoisesti ja perustellusta syystä omatoiminen, itsenäinen käännös latinasta suomeen sanakirjan avulla. Kielioppitesti on kuitenkin mitä painavin suositus. Omatoiminen käännös edellyttää näet sekin kieliopin kohtuullista, jopa hyvää hallintaa. Latina jos jokin on varsinainen kielioppikieli, mitä vanhat roomalaiset ja sitten toiset ovat korostaneet. 

Oppimateriaalit

Oppikirja Clavis Latina (kaksi osaa) tarvitaan jo ensimmäisellä kerralla keskiviikkona 3.9. Ilman tätä kaksiosaista opusta ei kurssille voi osallistua. Lisäksi suositellaan kaksisuuntaisen latina-englanti-latina -sanakirjan (Collins) hankkimista tuonnempana (se maksaa nyt 11 e). Edullisimmin oppikirjat ja Collinsin (tai muun sanakirjan) saa yliopiston kirjakaupasta - tai vielä edullisemmin joltakulta kurssin aiemmin suorittaneelta tai edelleen netistä. On syytä välttää valmiiksi täytettyjä oppikirjoja, etenkin mitä harjoitustehtäviin tulee.

Lisätiedot

Toinen ryhmä järjestetään Kielikeskuksessa (opettajana FT Sauli Salmela). Ajat ovat ti 16-18 ja to 16-18 (ALOITUS TO 4.9). Pyydän katsomaan Kielikeskuksen sivuja. Kumpikin alkeiskurssi (Sarsila toisen, Salmela toisen opettaja) ovat samanarvoiset. - Latinan alkeiskurssin voi pääaineesta tai koulutusohjelmasta riippuen käyttää hyväkseen KIELIOPINNOISSA.

Sarsilan ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin ja torstaisin seuraavasti: KE 3.9. 12-14 Päätalo C5, KE 10.9.-3.12 D14 -paisti KE 15.10 12-14 C5, TO 4.9.-27.11 Päätalo D14. NÄIN OLLEN KOHTAAMISET TOTEUTUVAT SIIS MUUTEN SALISSA D14, paitsi 3.9. ja 15.10 salissa C5.

KIRJAN ALKIKAPPALEET OVAT HELPOT, MISTÄ JOHTUEN KURSSILLE EHTII MUKAAN VIELÄ TOISELLA, KENTIES KOLMANNELLAKIN OPETUSVIIKOLLA. TÄMÄ EDELLYTTÄÄ, ETTÄ MYÖHÄÄN TULEVAT IHMISET LUKEVAT TOISET "KIINNI". Vielä: ON TODELLA SYYTÄ ILMOITTAA OPETTAJALLE (juhani.sarsila@uta.fi TAI sauli.salmela@uta.fi, mikäli ei pääse osallistumaan alkukerroille. - SARSILAN RYHMÄN LOPPUTENTTI ON TORSTAINA 4.12. KLO 10.15-12.00 paikassa D14 (joka on tullut syksyn mittaan tutuksi).