x !
Arkistoitu opetusohjelma 2014–2015
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
HISA1B Historiallinen maailmankuvatutkimus 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Historian tutkinto-ohjelma
Historia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää historiallisen maailmankuvatutkimuksen tarpeen ja merkityksen. Historian ymmärtäminen edellyttää toiminnan ymmärtämistä ja toiminnan ymmärtäminen puolestaan sen sisältämän ajattelun (etenkin tarkoitusten ja pyrkimysten) ymmärtämistä. Toiminnan selittämiseksi eivät riitä tietomme olosuhteista, joissa tutkimamme ihmiset elivät, koska ihmiset saattavat toimia (ja siten, ajatella) samanlaisissa olosuhteissa eri tavoin. Ajattelun tutkiminen tarkoittaa ajattelun kokonaisuuden hahmottamista ja jäsentämistä. Tätä kokonaisuutta voidaan nimittää maailmankuvaksi eli maailmaa koskevien, enemmän tai vähemmän reflektoitujen käsitysten keskinäiseksi yhteydeksi.

Yleiskuvaus

Opintosuoritus on kaksiosainen: 1) luennot ja oppimispäiväkirja ja 2) valinnaisesti joko kirjoitelma tai lukupiiri tai sähköinen tentti kahdesta valinnaisten metodiopintojen (HISA1B) kirjasta; tentin valinnaisia kirjoja ovat Caine Barbara, Biography and History (2010), Hyrkkänen Markku, Aatehistorian mieli (2002), Immonen Kari & Leskelä-Kärki Maarit (toim.), Kulttuurihistoria (2001), MacMillan Margareth, Dangerous Games. The Uses and Abuses of History (2009) ja Skinner Quentin, Visions of Politics, vol. 1. Regarding Method (2002).

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Markku Hyrkkänen, Vastaava opettaja
Markku.Hyrkkanen[ät]uta.fi

Opetus

31.10.2014 – 19.12.2014
Luento-opetus
Luennot
Pe 31.10.2014 - 19.12.2014 viikoittain klo 10-12, Pinni B3107
Ryhmätyöskentely
Itsenäinen työskentely

Arviointi

Numerolla 1-5.

Lisätiedot

Kurssi tukee Maailmankuva ja identiteetit -teeman opintoja.

Syventäviä opintoja suorittavien on sovittava korvaavuudesta HISS3-opintojaksoon seminaaria/pro gradu -tutkielmaa ohjaavan professorin kanssa.