x !
Arkistoitu opetusohjelma 2009–2010
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Y11 Kielen, kulttuurin tai kirjallisuuden erikoiskurssi: Aineistoseminaari - laajat tutkimusaineistot 2 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Muut opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Laitoksen yhteiset opinnot
Kieli- ja käännöstieteiden laitos

Yleiskuvaus

Tavoitteet: Perehtyminen kieli- ja käännöstieteiden laitoksella käytettäviin laajoihin tutkimusaineistoihin, niihin liittyviin erityiskysymyksiin ja ajankohtaiseen tutkimukseen.

Sisältö: Kieli- ja käännöstieteiden tutkimusyksikkö Plural järjestää pe 9.4.2010 klo 9-16 (Pinni B3116) aineistoseminaarin, jonka tarkoituksena on koota yhteen kieli- ja käännöstieteiden laitoksella laajojen tutkimusaineistojen parissa työskentelevät jatko- ja perustutkinto-opiskelijat, ohjaajat ja tutkijat. Päivän aikana kuullaan laitoksella käynnissä olevista tutkimuksista, joissa käytetään elektronisia korpuksia tai muita teksti- ja puheaineistoja, ja tutustutaan erilaisiin saatavilla oleviin aineistoihin sekä tapoihin käyttää ja tulkita niitä.

Aineistoseminaari koostuu osallistujien puheenvuoroista, joiden aikana he esittelevät omaa tutkimustaan ja sen aineistoa sekä käyttämiään metodeja. Osallistujat voivat halutessaan nostaa esille työnsä ongelmakohtia, joita voidaan pohtia yhdessä. Ongelmat voivat liittyä esimerkiksi tutkimuskysymysten ja aineiston yhteensopivuuteen, aineiston käsittelyyn tai tilastollisiin menetelmiin.

Päivän päättää paneelikeskustelu, jonka osallistujat keskustelevat päivän aikana esiteltyjen tutkimusten nostattamista ajatuksista. Lisäksi paneelissa pohditaan laajoihin aineistoihin kohdistuvan tutkimuksen nykytrendejä ja tulevaisuuden näkymiä.

Vaadittavat opintosuoritukset: Aktiivinen osallistuminen tapahtumaan (esitelmien ja paneelikeskustelun seuraaminen), oman tutkimuksen esittely ja luentopäiväkirja. Luentopäiväkirja laaditaan suomeksi (ohjeet alla).

Arviointi: Hyväksytty/hylätty.

Ohjeet luentopäiväkirjaa varten: Luentopäiväkirjan tehtävänä on esitysten kommentointi ja niissä esitetyn tietoaineksen pohdinta. Luentopäiväkirjassa peilataan tapahtuman aikana kuultua ja keskusteltua omaan tietämykseen, näkemykseen ja kokemukseen. Luentopäiväkirjassa voi problematisoida asioita, mutta myös nostaa esiin sellaista, mikä jäi epäselväksi. Parhaimmillaan luentopäiväkirja on dialogia esitelmöitsijöiden kanssa.

Tässä on avuksi muutamia kysymyksiä, joihin voit vastata erikseen jokaisen esityksen jälkeen ja siten kerätä materiaalia luentopäiväkirjaasi varten.

  • Mikä oli esitysten/tapahtuman keskeinen sanoma?
  • Mikä oli minulle täysin uutta?
  • Mikä oli mielestäni merkittävintä tässä tapahtumassa?
  • Muuttuivatko tähänastiset käsitykseni asiasta?
  • Mitä en oikein ymmärtänyt?
  • Mistä olin eri mieltä?
  • Miten voin hyödyntää tämän tapahtuman antia omissa opinnoissani ja tulevassa työssäni?

Luentopäiväkirja voi olla hyvin monimuotoinen ja erilainen, koska jokaisella on oma näkökulmansa asioihin. Tästä syystä tiukkoja rajoituksia päiväkirjan sisällölle ja muodolle ei määritellä. Tarkoitus on, että jokainen päiväkirja on erilainen, tekijänsä näköinen.

Luentopäiväkirjan sisällölliset vaatimukset:

  • kaikkia tapahtuman aihealueita on käsitelty oman näkökulman kannalta; aihealueita voi painottaa oman kiinnostuksen mukaan
  • tuotoksessa on omaa pohdintaa ja asioiden edelleen kehittelyä sekä tapahtuman teemojen kytkemistä omaan kokemusmaailmaan
  • pohdinnassa on viitteitä myös aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen (2-3 julkaisua)

Luentopäiväkirjan tekniset vaatimukset:

  • päiväkirja on jäsennelty: tekstissä on oltava esimerkiksi kappalejaot ja otsikot
  • tekstissä on mahdolliseen oheiskirjallisuuteen tehdyt viittaukset ja lähdeluettelo
  • 2 op:n laajuiseen opintojaksoon kuuluva päiväkirja on 6-8 liuskaa (tekstin fontti Times Roman 12, riviväli 2, marginaalit 3 cm)

Luentopäiväkirja palautetaan tulostettuna (ei siis sähköpostitse) professori Päivi Pahtalle, Kieli- ja käännöstieteiden laitos, huone B5006 huhtikuun loppuun mennessä.

Lisätietoja opintojaksosta antaa Päivi Pahta, Pinni B5006, puh. 3551 6127, paivi.pahta@uta.fi

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Verkkolomakkeella.

Opettajat

Päivi Pahta, Vastaava opettaja

Opintojakson kotisivu

Opetus

9.4.2010 – 9.4.2010
Seminaari
Pe 9.4.2010 klo 9-16, Pinni B 3116
Itsenäinen työskentely