x !
Arkistoitu opetusohjelma 2013–2014
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOS10.8.3 Materiaalinen kulttuuri 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Sosiaalitieteiden maisteriopinnot
Sosiologia
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää, että materiaalinen kulttuuri on monin tavoin osallisena yhteiskuntaelämän muotoilemisessa. Opiskelija hallitsee erilaisten teoriaperinteiden tavat analysoida materiaalista kulttuuria osana yhteiskuntaelämää. Opiskelija osaa soveltaa erilaisia materiaalisen kulttuurin tutkimuksen menetelmiä arkielämään ja oppii hyödyntämään materiaalista kulttuuria tutkimusaineistonaan.

Yleiskuvaus

Materiaalinen kulttuuri usein ohitetaan elämän merkityksettömänä taustana. Todellinen huomio on ihmisissä, tekemisissä, keskusteluissa, tapahtumissa ja päämäärissä. Tulkitsemme kuitenkin jatkuvasti ympärillämme olevaa materiaalista maailmaa yhtälailla kuin sanoja. Ihmiset tulkitsevat mainosten visuaalisia viestejä, vieruskumppanin pukeutumista ja naapurin uutta autoa. Arjessa materiaaliset elementit kehystävät toimintaa – niiden avulla ymmärrämme heti olemmeko kaupassa, elokuvateatterissa, urheilusalissa, lastenkulttuurikeskuksessa, toimistossa tai jonkun kotona. Tilajärjestelyt rajaavat sosiaalisia suhteita ja mahdollistavat erilaisia vallankäytön muotoja.

Peruslähtökohtana kurssilla on se, että ihmiset muokkaavat materiaalista maailmaa mutta materiaalinen maailma puolestaan muovaa meitä. Esimerkiksi esineet eivät vain puitteista olemistamme, vaan muovaavat toimintaamme ja sosiaalisia suhteitamme. Materiaalisen kulttuurin tutkimus on luonteeltaan monitieteistä ja kurssilla yhdistetään näkökulmia, teorioita ja tutkimusmenetelmiä sosiaalitieteistä, antropologiasta, muotoilun tutkimuksesta, sukupuolen tutkimuksesta, teknologian tutkimuksesta ja psykologiasta.

Seminaari ajoittuu periodeille 3 ja 4. Opetus on klo 10-12 tiistaisin 14.1.2014-8.4.2014

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Virve Peteri, Vastaava opettaja

Opetus

14.1.2014 – 8.4.2014
Luento-opetus
Ti 14.1.2014 - 8.4.2014 viikoittain klo 10-12, Linna K108, HUOM ! Tila MUUTTUNUT
Harjoitukset

Arviointi

Numerolla 1-5.

Arviointiperusteet

Kurssin työmuotona on aktiivinen osallistuminen luentoihin (24h). Yhteisiä kokoontumisia varten luetaan opettajan etukäteen valitsemia tekstejä, joiden pohjalta käydään keskusteluja. Tämän lisäksi opiskelijat kirjoittavat esseen.

Oppimateriaalit

Opettaja jakaa aiheeseen liittyviä artikkeleita, joista kokoontumisissa keskustellaan

Lisätiedot

Opetus (luento- ja harjoituskurssi) pidetään tiistaisin klo 10-12.