x !
Arkistoitu opetusohjelma 2010–2011
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
Etnografinen tutkimus - analyysia ja kuvausta
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Jatko-opinnot
Sosiaalitutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Etnografinen tutkimus - analyysia ja kuvausta

jatkokoulutuskurssi Tampereen yliopistossa 17.- 18.2.2011

Paikka: Linna 5016

Opettajat: Dos. Laura Assmuth, Prof. Laura Huttunen, YTT Anna Rastas, YTT Satu Ranta-Tyrkkö

Kohderyhmä: väitöskirjatutkimuksessaan etnografisia menetelmiä käyttävät jatko-opiskelijat

Tutkittavan ryhmän tai ilmiön kuvaaminen on tärkeä osa etnografista tutkimusta. Mutta ollakseen tutkimusta etnografia ei voi olla pelkkää kuvausta vaan sen on oltava myös analyysia ja tulkintaa. Tutkijan tulee siis sitoa havaintonsa teoreettisiin keskusteluihin ja jäsentää niitä käsitteellisin välinein. Kuvauksen ja analyysin välille muodostuukin usein etnografisen tutkimuksen hedelmällinen jännite. Yhtäältä tutkimuksessa pitää pelkistää, tiivistää ja analysoida, nostaa esiin maailman kaoottisuudesta säännönmukaisuuksia ja hahmoja, toisaalta etnografiassa pyritään pitämään mukana maailman monimuotoisuus ja rikkaus sekä kunkin kontekstin erityisyys ja omalaatuisuus hajuineen ja makuineen. Tutkimuskohde pitää siis rakentaa tekstiin myös kuvauksena.

Tällä jatkokoulutuskurssilla pohdimme näitä kysymyksiä johdattavien luentojen ja työryhmätyöskentelyn muodossa. Työryhmissä käsitellään opiskelijoiden omia papereita aiheesta. Toivomme paperissa pohdittavan seuraavanlaisia asioita: Miten rakennat kohteen kuvauksen etnografisessa tekstissäsi? Miten kuvauksen ja teorian välinen suhde toimii juuri sinun tekstissäsi? Mitkä käsitteet ovat keskeisiä kuvauksen jäsentämisen kannalta? Mikä on kirjoittajan itsensä ?näkyvyys? ja autoetnografisen otteen merkitys sinun tekstissäsi?

Ohjeet paperin kirjoittamiselle: Kirjoita enintään 8 liuskaa (Times New Roman, 12 pt, riviväli 1,5). Keskity paperissasi seuraaviin kolmeen teemaan: 1. Miten rakennat kuvauksen kohteestasi? 2. Mitkä käsitteet ovat keskeisiä työssäsi, kuvauksen jäsentämisessä? 3. Miten ajattelet sinun itsesi tulevan kirjoittajana näkyviin tekstissäsi? Sano kaikista teemoista jotakin, mutta voit keskittyä vain yhteen, jos tahdot.

Kurssille haetaan lähettämällä abstrakti 5.1.2011 mennessä sähköpostitse osoitteella laura.huttunen@uta.fi. Mukaan valitut vahvistetaan viimeistään 14.1. Valmiit paperit työryhmätyöskentelyä varten tulee toimittaa viimeistään 1.2.2011.

Alustava ohjelma

Torstai 17.2.2011 (Paikka: Linna 5016)

Klo 11-13 Johdantoluento Dos. Laura Assmuth: Rikas kuvaus, oivaltava analyysi: Etnografisen kirjoittamisen monimuotoisuus ja lomittaisuus

Klo 14-17 Työryhmätyöskentelyä

Perjantai 18.2.2011 (Paikka: Linna 5016)

Klo 10-11 YTT Anna Rastas: Tutkijaminä tekstissä. Itsereflektiosta autoetnografiaan

klo 11-12 YTT Satu Ranta-Tyrkkö: Konteksti ja kuvaus: Näkökulmia kuvauksen ja analyysin limittäisyyteen etnografisessa tutkimuksessa

klo 13-16 Työryhmätyöskentelyä

 

 

 

Opettajat

Laura Assmuth, Laura Huttunen, Anna Rastas, Satu Ranta-Tyrkkö, Vastaava opettaja

Opetus

17.2.2011 – 18.2.2011