x !
Arkistoitu opetusohjelma 2014–2015
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
STPA2 Elämänkulku ja sosiaalityö, erillinen sosiaalityön aineopintojakso (avoin yliopisto-opetus, Pori) 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma, Pori
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Osaamistavoitteet: Opiskelija hallitsee elämänkulkuajattelun keskeiset sosiologiset ja psykologiset jäsennykset sekä hahmottaa sosiaalityön roolin hyvinvoinnin turvaamisessa ja elämänkulkuun liittyvien ongelmatilanteiden hoitamisessa lastensuojelun, aikuissosiaalityön ja gerontologisen sosiaalityön toimintakäytännöissä.

Sisältö: Opiskelija perehtyy sosiaalityössä keskeiseen elämänkulkuajatteluun sekä sosiaalityön rooliin ja toimintakäytäntöihin hyvinvoinnin turvaajana elämänkulun eri vaiheissa. Jaksossa käsitellään a) lapsuutta ja nuoruutta b) aikuisuutta ja c) vanhuutta elämänvaiheajattelun psykologisista ja sosiologisista näkökulmista. Lisäksi jaksossa perehdytään lastensuojelun, aikuissosiaalityön ja gerontologisen sosiaalityön toimintaympäristöihin sekä ammatillisiin lähtökohtiin ja käytäntöihin.

Yleiskuvaus

Toteutustapa: Luku- ja keskustelupiiri

Luku- ja keskustelupiiri: Lukupiirissä kokoonnutaan opettajan johdolla keskustelemaan kurssikirjallisuuden eri teemoista. Ryhmäläiset perehtyvät kuhunkin kirjaan ennen yhteistä keskustelua. Ryhmän toivomuksien mukaan lukuvastuuta kirjoista voidaan jakaa (jokainen lukee osan ja esittelee lukemansa toisille).

Maksu

50 euroa
Opintomaksu laskutetaan yhdessä erässä. Ilmoittautuminen opintoihin on sitova. Jos et voi aloittaa opintoja, ilmoittautuminen pitää perua viimeistään kaksi viikko ennen opintojen alkua. Mikäli opinto-oikeus perutaan tämän jälkeen, mutta kuitenkin ennen opetuksen alkamista, peritään opintomaksusta käsittelykuluina 40 euroa. Jos opinnot perutaan opintojen alkamisen jälkeen, tai mikäli perumista ei tehdä lainkaan, peritään koko opintomaksu. Lasku lähetetään opintojen alettua.

Opettajat

Riikka Korkiamäki, Vastaava opettaja

Opetus

Seminaari 16 tuntia
Ryhmätyöskentely
Ti 13.1.2015 klo 16.30-19.00, tila 386, Porin yliopistokeskus, luku- ja keskustelupiirin aloitustapaaminen (muut tapaamiset sovitaan aloituskokoontumisessa)

Arviointi

Numerolla 1-5.

Oppimateriaalit

1. Green, Lorraine 2010.  Understanding the Life Course. Sociological and Psychological Perspectives. Cambridge: Polity Press.

2. Forsberg, Hannele & Ritala-Koskinen, Aino & Törrönen, Maritta (toim.) 2006. Lapset ja sosiaalityö. Jyväskylä: PS-kustannus.

3. Jokinen, Arja & Juhila, Kirsi (toim.) 2008. Sosiaalityö aikuisten parissa. Tampere: Vastapaino.

4. Seppänen, Marjaana & Karisto, Antti & Kröger, Teppo (toim.) 2007. Vanhuus ja sosiaalityö. Jyväskylä: PS-kustannus.

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN opintojaksoon alkaa to 20.11.2014 klo 10:00 verkossa olevalla hakulomakkeella. Katso hakuohjeet ja -lomake.

Opintojakson nimi (STPA2 Elämänkulku ja sosiaalityö)  ilmestyy lomakkeen koulutustietoihin vasta kun ilmoittautuminen alkaa. Opintoihin voi hakea 10.12.2014 saakka, mikäli ryhmässä on tilaa. Opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tampereen yliopiston läsnäolevat tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua avoimen yliopiston ilmoittautumisjärjestelmän kautta.

HUOM! Sosionomi (amk) -tutkinnon suorittanut saa tästä opintojaksosta korvaavuuden, joten hänen ei tarvitse ilmoittautua opintojaksolle, ellei halua osallistua opintojaksolle korvaavuudesta huolimatta. Korvaava suoritus viedään opintosuoritusrekisteriin siinä vaiheessa, kun opiskelija opiskelee tutkinto-opiskelijana yliopistossa tai avoimessa yliopistossa koko sosiaalityön aineopintokokonaisuudessa

Yhteyshenkilöt:

Ulla Lassila, ulla.lassila(at)uta.fi, p. 050 5490420

Mari Kivimäki, mari.kivimaki@uta.fi, p. 040 190 1813