x !
Arkistoitu opetusohjelma 2011–2012
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
STYÖS3B Nuorisotutkimuksen tieto ja menetelmät:sosiaali- ja kulttuurintutkimuksen risteyksissä 5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Syventävät opinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Sosiaalityö
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Yleiskuvaus

Nuorisotutkimuksen tieto ja menetelmät: sosiaali- ja kulttuurintutkimuksen risteyksissä

Dos. Jaana Lähteenmaa (Tampereen yliopisto/UTACAS ) & Dos. Leena Suurpää (Nuorisotutkimusverkosto).

Kurssikuvaus:

Kurssin tavoitteena on kuvata ja pohtia opiskelijoiden kanssa yhdessä monitieteistä nuorisotutkimuksen kenttää erityisesti nuoria koskevan tiedontuotannon ja tiedon käytön näkökulmista. Nuorisotutkimuksen tietoa ja menetelmiä esitellään ja arvioidaan asettamalla akateemisen perustutkimuksen ja soveltavan käytäntötutkimuksen lähtökohdat ja käytännöt keskusteluun. Käsite "tieto" merkitsee tässä yhteydessä sitä, että kurssin aikana valotetaan tiedonmuodostamisen erilaisia suuntauksia ja kehityskulkuja. Kurssilla sivutaan myös tutkijan erityistä vastuuta ja roolia sekä tutkimuseettisiä kysymyksiä, kun kyseessä on nuorten ja nuoruuden tutkiminen. Kurssilla nuorisotutkimuksen kenttä määrittyy etenkin sosiaali- ja kulttuurintutkimuksen rajapintoihin.  

 Kurssin suorittaminen

Kurssi toteutetaan kolmitasoisesti:

1) Luennot (4 krt) keskiviikkoisin klo 14-18: 26.10., 9.11., 23.11., 7.12.   Luentojen tavoitteena on opiskelijoiden aktiivinen osallistaminen keskusteluun. Luennot toteutetaan osin dialogimuotoisesti. **

2) Opiskelijan yksilötyönä luentopäiväkirjan tekeminen nimenomaan nuorisotutkimuksen tietoa ja  metodologista näkökulmaa noudatellen.

3) Ryhmätyönä (2-5 opiskelijaa/ ryhmä) uusien suomalaisten nuorisotutkimusten metodologisten ulottuvuuksien arviointi ja näiden 1-2 sivun pituisten arviointien Nuorisotutkimusverkoston ylläpitämälle Kommentti-sivustolle, jonne avataan oma teemasivusto tätä kurssia varten. Opiskelijaryhmille valittavaksi tuodaan ensimmäiselle luentokerralle 3-5 teosta.

Tarkempi kurssikuvaus

26.10. Jaana Lähteenmaa & Leena Suurpää: teemana suomalaisen nuorisotutkimustiedon erityispiirteiden esittely (mm. akateemisen ja soveltavan tutkimuksen rajaa koettelevan tiedon tuottamisen ja käytön haasteet, dialogisen tiedon määritelmät ja sovellukset, nuorisotutkijan identiteetit ja roolit)

9.11. Leena Suurpää: Triangulaation monet merkitykset ja sovellukset monitieteisessä nuorisotutkimuksessa

23.11. Jaana Lähteenmaa: Tiedonintressit nuorisotutkimuksessa sekä tyttötutkimuksessa 70-luvulta tähän päivään. Niiden kietoutuminen metodologisiin ratkaisuihin sekä tutkittavien  ¨"toimijuuden" hahmottamiseen. 

 7.12. Jaana Lähteenmaa & Leena Suurpää: Nuorisotutkija mediavälitteisen tietoyhteiskunnan kentillä: moraalisia paniikkeja ja tieto-ohjausta

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Netti-Opsussa.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Dosentti Leena Suurpää, Vastaava opettaja
Dosentti Jaana Lähteenmaa, Vastaava opettaja

Opetus

26.10.2011 – 7.12.2011
Luento-opetus 16 tuntia
Ke 26.10.2011 - 7.12.2011 viikoittain klo 14.15-18, Linna rh. K107
Ryhmätyöskentely
Itsenäinen työskentely