x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
SOS09.3 Feministisiä näkökulmia heteroseksuaalisuuteen 5 op
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijoille
Periodit
I Periodi II Periodi II Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelma
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää tutkimuksen voivan kohdistua yhteiskunnan eri tasoilla tapahtuvaan toimintaan ja osaa hahmottaa näitä koskevien tutkimusasetelmien erilaiset metodiset vaatimukset. Opiskelija tutustuu feministisessä tutkimusperinteessä käytyihin kriittisiin keskusteluihin sukupuolen ja seksuaalisuuden keskinäissuhteista. Opiskelijaa ohjataan tieteellisten tekstien analyyttisessä lukemisessa ja referaatin kirjoittamisessa, minkä lisäksi hän harjaantuu tieteellisessä keskustelussa ja oman tieteellisen tekstin tuottamisessa valitsemastaan aiheesta. Lopputyön esittely muulle ryhmälle vahvistaa esiintymistaitoja.

Yleiskuvaus

Aineopintotasoisella kurssilla puretaan heteroseksuaalisuuden luonnollisuutta tutustuttamalla opiskelijat heteroseksuaalisuutta koskevaan yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Kurssi rakentuu neljän tutkimuksellisen ulottuvuuden varaan, joissa heteroseksuaalisuutta tarkastellaan sosiaalisesti rakentuneina instituutioina, identiteettipositioina, käytäntöinä ja kokemuksena. Kurssilla perehdytään näihin analyyttisiin ulottuvuuksiin erityisesti romanttisen rakkauden feministiseen kritiikin kautta käsitellen esimerkiksi heteroseksuaalista avioliittoa, tyttöystävän/vaimon asemaa, kotitöiden jakautumista ja heteroseksuaalisia seksuaalikäytäntöjä.  Kurssin suoritus koostuu artikkelien lukemisesta ja referoinnista, keskustelusta, parityönä tehdystä loppuesseestä ja sen esittelemisestä.         .

Tutkinto-opiskelijoiden ilmoittautuminen

Kurssille valitaan enintään 24 opiskelijaa. Ilmoittautuminen avataan joulukuussa. Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ensimmäisellä seminaarikerralla 13.1.2016.

Ilmoittautuminen Nettiopsussa on päättynyt

Opettajat

Raisa Jurva, Vastaava opettaja
raisa.jurva[ät]tuni.fi

Opetus

13.1.2016 – 30.3.2016
Seminaari
Ke 13.1.2016 - 30.3.2016 viikoittain klo 10-12, Linna 5014

Arviointi

Numerolla 1-5.

Oppimateriaalit

Kurssin oppimateriaalina käytetään sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tieteellisiä artikkeleja ja kirjojen lukuja.