x !
Arkistoitu opetusohjelma 2010–2011
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
KVPOA2/A4/S3/S5 Uskonto ja politiikka: Teoreettisia näkökulmia uskonnollis-poliittisiin ilmiöihin 2 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Aineopinnot
Suoritettavien opintojaksojen kuvaukset opinto-oppaissa
Kansainvälinen politiikka
Politiikan tutkimuksen laitos

Yleiskuvaus

Seminaari ja työseminaari peruttu osanottajien vähyyden vuoksi!

Kurssin yhteyshenkilö on Mikko Jakonen, sp. mikko.p.jakonen (AT) jyu.fi.

28.9. klo 16-20 LINNA LS K103 (kurssin avausluento Tampereen opiskelijoille); 1.11.-29.11. (videoluennot joita voi katsoa luentojen jälkeen tietokonnella, tunnuksen saa mikko.p.jakonen (AT) jyu.fi); 1.12. ja 3.12. (seminaarit, voi ottaa vain luentokurssin lisäksi, ei yksin, 1 op); 8.12. ja 9.12. (työseminaarit, voi ottaa vain luentokurssin ja seminaarin lisäksi, ei yksin, 2 op).

Uskonto ja politiikka ovat kulkeneet käsi kädessä vuosituhansien ajan, eikä aina ole ollut mahdollista määritellä, mistä toinen alkaa ja mihin toinen päättyy. Erilaiset sekularisaation muodotkaan eivät välttämättä ole selventäneet asiaa ? miten lähestyä esimerkiksi niin sanottuja siviiliuskontoja, poliittisia uskontoja, uskonnollista nationalismia tai yleensä politiikan sakralisaatiota? Toisaalta taas myös perinteinen uskonto on politisoitunut 2000-luvun Euroopassa entistä voimakkaammin, kun kristikunnan poliittinen teologia on kohdannut islamin ja siihen sisältyvät valtarakenteet. Joka tapauksessa uskonnon ja politiikan suhteen uudenlainen politisoituminen on ilmiö, joka näyttäytyy niin kansallisen kuin maailmanpolitiikankin tasolla.

Kurssin tarkoituksena on tarkastella nykymaailmassa yhä kiivaampana käyvää uskonnon ja politiikan rajankäyntiä politiikan teorian näkökulmasta. Yritämme luoda siis siltaa nykyisten uskontoon liittyvien yhteiskunnallisten ja poliittisten ilmiöiden sekä perinteisemmän politiikan teorian välille. Tarkoituksenamme on kaivaa esiin teoriahistoriallisia näkökulmia, jotka nähdäksemme auttavat ymmärtämään nykyisiä uskonnollispoliittisia kiistoja. Tätä tukevia kurssitavoitteita on kolme. Ensinnäkin puramme auki uskonnon ja politiikan jaotteluja erillisiin sektoreihin tarkastelemalla uskontoja symbolisina valtajärjestelminä, joilla on aina jo sinänsä poliittisia ulottuvuuksia ilman, että niitä sidotaan valtion tai kirkon instituutioihin. Toiseksi käsitteellistämme uskonnon poliittisuutta ja politiikan uskonnollisuutta esimerkiksi politiikan sakralisaation, poliittisen uskonnon, siviiliuskonnon ja poliittisen teologian avulla. Kolmanneksi edellä mainittuja lähestymistapoja puolestaan sovelletaan erilaisten sekä historiallisesti sekä 2000-luvulla kansainvälisesti merkittävien ilmiöiden luentaan. Täten pyrimme osoittamaan, että niin kristinusko, islam kuin muutkin uskonnot sisältävät poliittisesti merkittäviä ulottuvuuksia, joihin perinteisen uskonto ja politiikka -puheeseen kuuluvat kategoriat kuitenkin harvoin pystyvät tarttumaan.

Kurssimme koostuu
1) luennoista,
2) seminaarista sekä
3) työseminaarista.

Luento-osa on avoin kaikille ja suorittamalla sen saa kaksi opintopistettä. Tällöin suoritusmuotona on kertauskuulustelu.

Osallistumalla seminaariin on mahdollista suorittaa kolmas opintopiste. Suoritusmuotona on tällöin luennon ja tentin lisäksi osallistuminen  seminaarityöskentelyyn ja seminaarin kattava oppimispäiväkirja.

Työseminaariin osallistumalla puolestaan on mahdollista saada lisäksi vielä 2 opintopistettä. Suoritusmuotona on tällöin edellisten lisäksi esseen tuottaminen ja sen käsitteleminen seminaarissa.

Kurssi rakentuu seuraavasti:

Luentojen tarkoituksena on toimia teoreettisena yleisjohdatuksena uskonnon ja maailmanpolitiikan suhteeseen. Teoreettista taustaa syvennetään ja konkretisoidaan seminaari osuudessa, joissa luetaan maailmanpolitiikkaa uskonnon näkökulmasta käsitteleviä ajankohtaisia artikkeleita (materiaali jaetaan osallistujille etukäteen). Kolmannessa osuudessa, työseminaarissa, osallistujat tuottavat aiheeseen liittyviä omia tekstejä. Luennot videoidaan ja niitä on näin ollen mahdollista seurata niin Jyväskylässä kuin Tampereella (tai missä tahansa). Seminaari järjestetään niin Jyväskylässä kuin Tampereella periodiopetuksena. Työseminaari järjestetään samalla tavalla periodina niin Jyväskylässä kuin Tampereella. Kurssin koordinaattorit Jakonen ja Tilli pitävät seminaarit myös Tampereella jos niihin on tarvetta (ilmoittautuminen Vilho Harlelle Tampereella pidettävän avausluennon yhteydessä 28.9. klo 16.00. Seminaariin ja työseminaariin ei voi osallistua ilmoittautumatta).

Jakonen ja Tilli vastaavat kurssin kaikkien osuuksien arvioinnista, koordinoinnista ja järjestämisestä.

I Luennot (Jyväskylä + Videot netissä):

Tampereella pidetään kurssin avaus 28.9. klo 16.00-20.00 Linna ls  K103. Tässä tilaisuudessa pidetään fyysisesti luennot 8 ja 10 (jotka ovat kurssin varsinaisen alkamisen jälkeen katsottavissa tietokoneella kuten kaikki muutkin luennot).

1. Ma 1.11. Jouni Tilli: Johdatus uskonnon poliittiseen luentaan

2. Ke 3.11. Mikko Jakonen: Uskonnon rooli Thomas Hobbesilla ja Baruch Spinozalla

3. Ma 8.11. Jouni Tilli: Tulkintoja uskonnon ja politiikan suhteesta: Max Weber, Hannah Arendt ja Anthony Smith

4. Ke 10.11. Mika Ojakangas: Kansalaisuskonto Rousseausta kansallissosialismiin

5. Ma 15.11. Jari Kaukua: Islam uskontona ja poliittisena ohjelmana

6. Ke 17.11. Pekka Korhonen: Morgenthau & Galtung uskonnon näkökulmasta

7. Paul-Erik Korvela: Augustinus
[vain videona]

8. Vilho Harle: Uskonto ja politiikka muinaisessa intialaisessa ajattelussa
[Tampereella fyysisenä luentona 28.9. ja 1.11. jälkeen videona]

9. Vilho Harle: Zarathustralainen maailmanpolitiikka
[vain videona]

10. Jan Hanska: Profeetallinen politiikka
[Tampereella fyyisenä luentona 28.9. ja 1.11. jälkeen videona]

11. Tentti (Tampereella) ma 29.11. klo 16-18 Linna ls 5026; uusintatentti ma 13.12. klo 16-18 Linna ls 5026. Tentin vaihtoehtona oppimispäiväkirja (8 s.), palautus Anna-Riitta Salomäelle ao. tenttipäiviin mennessä.

Korvaa 2 opintopisteen kirjan/t opintojaksosta KVPOA2 (EI Buzan!) tai KVPOA4, Kant ja Fierke tai KVPOS3 tai KVPOS5 tai 2 op jatko-opinnoista.

II Seminaari 1.12. ja 3.12. PERUTTU (voi ottaa vain luentokurssin lisäksi, ei yksin) 1 op
- KVPOA2 ei korvattavaa 3 op teosta (KVPOA2 suorittajan ei siis tule osallistua seminaariin)
- KVPOA4 mikä tahansa 3 op teoskompinaatio, mutta EI Buzan-Hansen eikä Walzer
- KVPOS3 ei korvattavaa 3 op teosta (KVPOS3 suorittajan ei siis tule osallistua seminaariin)
- jatko-opinnot 3 op

Seminaarikäytäntönä on edeltä käsin jaettavan materiaalin lukeminen sekä siitä keskusteleminen alustusten ja referaattien avulla seminaarissa.

Tampereen seminaarit järjestetään 1.12. ja 3.12. intensiiviopetuksena jos ilmoittautumisia on riittävästi.

III Työseminaari 8.12. ha 8.12. PERUTTU (voi ottaa vain luentokurssin ja seminaarin lisäksi, ei yksin) 2 op
- KVPOA2 ei korvattavaa 5 op kombinaatiota (KVPOA2 suorittajan ei siis tule osallistua työseminaariin)
- KVPOA4 mikä tahansa 5 op kirjakombinaatio paitsi EI Buzan-Hansen eikä Walzer
- KVPOS3 ei korvattavaa 5 op kombinaatiota (KVPOS3 suorittajan ei siis tule osallistua työseminaariin)
- KVPOS5 mikä tahansa 5 op kombinaatio paitsi EI Vasquez eikä Harle (Ideas)
- jatko-opinnot 5 op

Jos aiot osallistua luennon lisäksi joko seminaariin tai seminaariin + työseminaariin, sinun tulee ilmoittautua Mikko Jakoselle 25.10.2010 mennessä (tiedoksi myös vilho.harle@uta.fi). Työseminaariin osallistuva voi sopia esseen aiheesta myös professori Harlen kanssa, jos niin haluaa.

Työseminaarissa käsitellään kurssille osallistujien kirjoittamia esseitä, artikkelikäsikirjoituksia, gradun lukuja, kandin töitä, kirjan lukuja ja niin edelleen. Tavoitteena on siis muodostaa seminaari, jossa aiheesta kirjottavat voivat kommentoida toistensa keskeneräisiä tekstejä. Työseminaariin voi myös kirjoittaa esseen, joka voidaan käsitellä itsenäisesti, kaikkien töiden ei siis tarvitse olla osa jo jotain valmista hanketta.

Tampereen työseminaarit järjestetään 8.12. ja 9.12. intensiiviopetuksena jos ilmoittautumisia on riittävästi.

Opettajat

Mikko Jakonen, Jouni Tilli, Vilho Harle, Jan Hanska, Vastaava opettaja