x !
Arkistoitu opetusohjelma 2015–2016
Selaat vanhentunutta opetusohjelmaa. Voimassa olevan opetusohjelman löydät täältä.
DPCMTJ4 Konfliktista konfliktiin 3–5 op
Periodit
I Periodi II Periodi III Periodi IV Periodi
Opetuskieli
suomi
Tyyppi
Jatko-opinnot
Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma
Viestinnän, median ja teatterin yksikkö

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee erilaisia konfliktia käsitteleviä tutkimusnäkökulmia, osaa keskustella niistä monitieteisesti ja hyödyntää niitä omassa tutkimuksessaan.

Yleiskuvaus

CMT:n jatko-opiskelijoille tarkoitettu keskusteluun ja yhdessä ajatteluun pohjaava opintojakso, jolla käsitellään konfliktin ilmiötä erilaisista tieteellisistä, yhteiskunnallisista ja esteettisistä näkökulmista.

Opintojakso toteutetaan keskiviikkoisin Teatterimontun aulassa tapahtuvina kaksituntisina tutkimustapaamisina, joissa keskustellaan kutsuttujen alustajien puheenvuorojen ja ennalta lähettämien tekstien pohjalta. Tapaamisissa on tarkoitus kehittää monitieteistä keskustelua konfliktin ilmiöstä eri tieteenalojen, tutkimustapojen ja diskurssien näkökulmista. Tarkoitus on paneutua erityisesti tämän ajan globaaleihin ja paikallisiin konflikteihin ja pohtia, miten ne syntyvät, rakentuvat, ratkeavat tai pysyvät. Opintojaksolla kysytään, miten konfliktit koskettavat eri ihmisten ja ihmisryhmien elämää? Entä millaista on konflitin julkisuus ja julkiset tavat käsitellä konfliktia? Miten ja missä konfliktit meille "esiintyvät"?

Opettajat

Pauliina Hulkko, Vastaava opettaja
pauliina.hulkko[ät]tuni.fi
Seija Ridell, Vastaava opettaja
seija.ridell[ät]tuni.fi

Opetus

21.10.2015 – 9.12.2015
Seminaari 12 tuntia
Ke 21.10.2015 - 9.12.2015 viikoittain klo 16-18, Teatterimontun aula, Tarjolla kahvia ja teetä; Ei tapaamista 4.11. eikä 11.11.

Arviointiperusteet

Aktiivinen osallistuminen keskusteluihin ja tekstien lukeminen (yht. 3 op) sekä omaan tutkimusaiheeseen liittyvä loppuessee, jonka suorituksesta sovitaan oman ohjaajan kanssa (1-2 op).

Oppimateriaalit

Alustajien lähettämät artikkelit ja muut tekstit. Tekstit sijoitetaan syyskuun aikana Moodle-alustalle, jonka tunnukset saa Seija Ridelliltä (seija.ridell@uta.fi).

Lisätiedot

Myös CMT:n tutkijat ja maisteriopiskelijat sekä Tay:n tutkijakoulun opiskelijat ovat tervetulleita osallistumaan opintojaksolle.

Tarjolla kahvia ja teetä.

ALUSTUKSET:

21.10.Rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen (TAPRI, YKY): Konfliktin aika ja muisti

28.10.Kasvatustieteen professori Pirkko Pitkänen (EDU, alana koulutuspolitiikka ja monikulttuurisuuskasvatus): Miksi kulttuurit törmäävät?

18.11. Teatterin ja draaman tutkimuksen professori Hanna Suutela (CMT): 1918-konfliktin esitysperinne Tampereella

25.11. FT, filosofi Ville Lähde: Konfliktit ja turvallisuus hupenevien resurssien maailmassa

2.12. Journalistiikan vierailijaprofessori, ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen (CMT): Yhden konfliktin media?

9.12. Ph.D. Student Leonardo Custodio (CMT): Class-based Journalistic Conflicts in the Digital Age: the case of Brazil